Hoppa till huvudinnehållet

Med Domus tog KF upp konkurrensen med EPA

Publicerad:
Det nya varuhuset blev ett blickfång mitt emot stadshuset. I varuhuset ingick också en restaurang, som låg längst till vänster närmast parkeringen.
Det nya varuhuset blev ett blickfång mitt emot stadshuset. I varuhuset ingick också en restaurang, som låg längst till vänster närmast parkeringen.

När Säffle som nybliven stad gick in i 1950-talet var det med ett affärsliv som präglades av många specialbutiker och livsmedelsaffärer. Dessutom ett dussintal konditorier och bagerier. Detta skulle snart förändras. Säffle skulle snart få konkurrerande varuhus.

Det började med etableringen av EPA våren 1958. Plötsligt fanns det cirka 12 000 olika varor att välja mellan under ett tak. Första varuhuset var ett faktum.

EPA skulle inte få vara enda varuhuset särskilt länge. Konsumtionsföreningen i Säffle hade redan före EPA-etableringen presenterat förslag om en större satsning, men då utan att lyckas. När Kooperativa Förbundet, KF, mot slutet av 1950-talet började bygga upp sin kedja av Domus-varuhus kom snart även Säffle med i den processen. I september 1962 var allt klart för invigning av nybygget i hörnet av Västra Storgatan och Kungsgatan.

Så här såg hörnet Östra Storgatan – Kungsgatan ut 1951 när Säffle nyligen hade blivit stad. Närmast biografhuset hade Konsum redan etablerat sig, men på hörnet fanns fortfarande den före detta stallbyggnaden kvar. Där fanns affärslokaler som Konsum disponerade. Snart skulle det bli rivning.
Så här såg hörnet Östra Storgatan – Kungsgatan ut 1951 när Säffle nyligen hade blivit stad. Närmast biografhuset hade Konsum redan etablerat sig, men på hörnet fanns fortfarande den före detta stallbyggnaden kvar. Där fanns affärslokaler som Konsum disponerade. Snart skulle det bli rivning.

Två varuhus konkurrerade nu om kunderna vid sidan av de många mindre specialbutikerna.

KF-arkitekt ritade

Bygget hade påbörjats i mars 1961. Då hade den gamla hörnfastigheten rivits. Det var en byggnad som från början hade varit ett stall, men som i förra seklets början hade byggts om till affärslokaler. Varuhuset skulle inrymmas dels i nybygget, dels i en ombyggd redan befintlig byggnad mellan det nya och biografhuset.

För en gångs skull var det inte stadsarkitekt Waldenström som gjorde ritningarna. Det var i stället Herman Borendal, som var knuten till Kooperativa Förbundet. Han ritade en rad Domus-varuhus förutom det i Säffle, bland att det i Karlstad som totalförstördes i en brand 1999. Borendal fanns på plats i Säffle vid invigningen 1962.

50 p-platser

Efter ett och ett halvt år var det färdigbyggt. Arvid Nilssons Byggnads AB var huvudentreprenör.

- Byggnadsskrank och ställningar har avlägsnats kring det nya DOMUS-huset vid Kanaltorget, berättade Säffle-Tidningen. Det därvid blottade storbygget förvandlar på ett dominerande sätt stadsbilden. I dagarna har det febrila arbetet kommit i sitt slutskede. Den 11 september skall varuhuset och restauranten invigas.

Entrén till Domus låg vid Västra Storgatan i den nybyggda fastigheten. Nu kommer man till Bergers genom den ingången.
Entrén till Domus låg vid Västra Storgatan i den nybyggda fastigheten. Nu kommer man till Bergers genom den ingången. Foto: ST Arkiv

Parkering för ett 50-tal bilar iordningställdes bakom nybygget där den gamla läkarbostaden hade rivits.

Klart för invigning

Till varuhuset hörde också en separat livsmedelsavdelning på cirka 300 kvadratmeter och en restaurang med plats för 74 gäster. I Norelund pågick byggandet av ett bageri, som när det var färdigt skulle förse både restaurang och livsmedelsavdelning med bröd och konditorivaror.

Varuhusdelen omfattade cirka 800 kvadratmeter. Det fanns också en bred trappa som ledde ner till en källarvåning. Ovanför trappan pryddes väggen av en utsmyckning gjord av Säfflebördiga Karin Björquist, som då var verksam vid Gustafsbergs porslinsfabrik. Det är denna utsmyckning som nu – sex decennier senare - pryder en vägg i Medborgarhusets foajé.

50-tal expediter

I varuhuset möttes man av – som ST uttryckte det – ”välexponerade affärsdisker av senaste snitt och av självvalstypen.” Att det var självbetjäning betydde emellertid inte att det skulle saknas expediter. Ett 50-tal skulle finnas på plats för att hjälpa kunderna.

 • Så var det äntligen dags för premiären på Domus nya varuhus.
  Så var det äntligen dags för premiären på Domus nya varuhus.
 • Premiärdagen i nya Domus Stormarknad är avklarad 4 april 1973. En av kassorna nollställs under överinseende av från vänster varuhuschefen Stig Olsson och veteranen inom konsumtionsföreningen Gustaf Linder. I kassan sitter Inga-Lisa Ehrnlund.
  Premiärdagen i nya Domus Stormarknad är avklarad 4 april 1973. En av kassorna nollställs under överinseende av från vänster varuhuschefen Stig Olsson och veteranen inom konsu… Foto: Åke Jansson
 • Det fanns totalt cirka 70 meter skyltfönster längs Domusvaruhuset. När denna bild togs pågick en kampanj i samarbete med inrikesflyget Linjeflyg.
  Det fanns totalt cirka 70 meter skyltfönster längs Domusvaruhuset. När denna bild togs pågick en kampanj i samarbete med inrikesflyget Linjeflyg. Foto: ST Arkiv
 • Livsmedel fanns i en egen avdelning närmast biografhuset. Annars fanns avdelningar av mycket varierande slag. Kunderna på bilder studerar kläder och resväskor.
  Livsmedel fanns i en egen avdelning närmast biografhuset. Annars fanns avdelningar av mycket varierande slag. Kunderna på bilder studerar kläder och resväskor. Foto: ST Arkiv
 • Längst in i varuhuset låg herrekiperingen. Fönstren fanns i väggen som skiljde varuhuset från restaurangen.
  Längst in i varuhuset låg herrekiperingen. Fönstren fanns i väggen som skiljde varuhuset från restaurangen. Foto: ST Arkiv

Slottsbrons musikkår spelade och framför entrén lades de sista gatstenarna symboliskt på plats för att markera att allt var klart både ute och inne. Hugo Edstam, direktör i Kooperativa Förbundet, kunde från en talarstol, placerad på det utskjutande taket över skyltfönstren, förklara varuhuset invigt.

Varuhuskrig

De flesta som var på plats vid invigningen trodde nog att Domus lokalbehov skulle vara tillgodosett för lång tid framåt. Verkligheten blev en annan. Inte minst berodde det på att konkurrenten EPA bara fem år senare flyttade in i det då nybyggda varuhuset vid Stortorget. Det konkurrensmässigt övertag som Domus hade fått 1962 gick snabbt förlorat redan 1967.

Ännu en gång skulle varuhuskriget trappas upp.

Konsum Värmland presenterade redan 1970 planer på ett nytt Domus-varuhus på mark mellan Billerudsgatan och Järnvägsgatan.

Debatt om byggförslag

Förslaget vållade debatt, inte minst på det politiska planet, men även i köpmannakretsar. Man befarade att ett varuhus så långt från centrum skulle riskera att utarma centrum. Samma diskussion fördes senare också när det gällde etableringar vid Norrlandsvägen och närmare i tiden när Guttaneprojektet blev aktuellt.

 • I april 1972 revs bland annat de så kallade Såghusen nära Järnvägsgatan. Byggstarten för blivande Domus Stormarknad närmade sig.
  I april 1972 revs bland annat de så kallade Såghusen nära Järnvägsgatan. Byggstarten för blivande Domus Stormarknad närmade sig. Foto: ST Arkiv
 • En som arbetade på Domus Stormarknad från början och sedan under en lång följd av år var Lars Öhman till vänster på bilden, som togs 1986. Han ses här tillsammans med Sven Erik Borgstrand, som då var varuhuschef.
  En som arbetade på Domus Stormarknad från början och sedan under en lång följd av år var Lars Öhman till vänster på bilden, som togs 1986. Han ses här tillsammans med Sven … Foto: S-E Dahlström
 • I januari 1991 var Domus epok över i Säffle. Då gjordes Domus om till lågprisvaruhus och döptes om till Konsum Stormarknad. Förändringen presenterades av Bernt Lundh, Märta Gunnarsson och Bertil Rönndahl. Den sistnämnde var då VD för Konsum Värmland. Rönndahl var för övrigt också före detta världsmästare i handboll.
  I januari 1991 var Domus epok över i Säffle. Då gjordes Domus om till lågprisvaruhus och döptes om till Konsum Stormarknad. Förändringen presenterades av Bernt Lundh, Märta… Foto: S-E Dahlström
 • Domusskyltarna plockades ner 1991 och upp kom Konsum Stormarknad. Då fanns huvudingången på hörnet närmast Magasinsgatan.
  Domusskyltarna plockades ner 1991 och upp kom Konsum Stormarknad. Då fanns huvudingången på hörnet närmast Magasinsgatan. Foto: S-E Dahlström
 • Så här såg det ut vid kassorna på Domus under julhandeln 1985
  Så här såg det ut vid kassorna på Domus under julhandeln 1985 Foto: S-E Dahlström

Efter många turer gav kommunfullmäktige i alla fall våren 1971 klartecken för ett nytt Domus. Våren 1972 revs husen i kvarteret för att ge plats för Domus. Den 11 april 1973 kunde Domus Stormarknad invigas.

Det var ett helt annat koncept än det som gäller i huset i dag. Då fanns det förutom lunchrestaurang även avdelningar för kläder och skor, radio och TV och allt annat som hörde till ett varuhus. Domus fyllde hela byggnaden.

Skylten togs ner

Som mest fanns det i Sverige ett par hundra Domus-varuhus. I början av 1980-talet vände det. Många Domus stängdes, dock inte i Säffle. Dels var ju fastigheten relativt nybyggd, dels hade konkurrenten EPA, mot slutet omdöpt till Tempo, lagt ned.

I januari 1991 var det emellertid dags att plocka ned Domus-skylten även i Säffle. Då förändrades Domus till vad man kallade ett lågprisvaruhus. Ett annat koncept och ett nytt namn – Konsum Stormarknad.

Som bekant har det efter det skett ytterligare en förändring, nämligen när fastigheten gjordes om till en galleria med flera affärer. Konsum Stormarknad blev Coop Extra. Då hade vi kommit långt från den knivskarpa konkurrensen som en gång rådde mellan EPA och Domus.

Artikeltaggar

Coop VärmlandlokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.