Hoppa till huvudinnehållet

Företagsklimatet i Säffle allt bättre

Publicerad:
Företagsklimatet i Säffle blir allt bättre enligt den undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Bilden är från BVT Sweden.
Företagsklimatet i Säffle blir allt bättre enligt den undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Bilden är från BVT Sweden. Foto: Claes Österman

Företagarna i Säffle har i många år tyckt att det är bra företagsklimat i kommunen. Nu har det blivit ännu bättre visar den undersökning som Svenskt Näringsliv presenterar på tisdagen.

Pia Proper som är kommunens näringslivschef tycker det är roligt att få en bekräftelse på att arbetsmarknadsenheten jobbar rätt.

– Vi är många på enheten som strävar efter att göra ett bra jobb i samverkan med våra företag och det är naturligtvis roligt när de senaste årens positiva trend håller i sig, säger hon.

Kommunikationsansvarige Johan Österman redovisar undersökningens resultat för näringslivschefen Pia Proper, Dag Rogne (C), Ola Johansson (M) och kommundirektören Ingemar Rosén.
Kommunikationsansvarige Johan Österman redovisar undersökningens resultat för näringslivschefen Pia Proper, Dag Rogne (C), Ola Johansson (M) och kommundirektören Ingemar Rosén. Foto: Claes Österman

Svenskt Näringsliv gör varje år en enkätundersökning där 32 000 företag får ge sin syn på det lokala företagsklimatet i landets kommuner. I vår har undersökningen genomförts för 20:e året i rad. 87 företag i Säffle kommun har medverkat i undersökningen.

– Om man tittar på undersökningens sammanfattande omdöme så hamnar Säffle på 16:e plats av landets 290 kommuner. Vi förbättrar oss i 13 av 15 kategorier, konstaterar Johan Österman, kommunikationsansvarig på Säffle kommun.

Många förbättringar

Säffles utveckling i mätningen gått stadigt uppåt de senaste tio åren. I år noteras en positiv trend framförallt när det handlar om politikers och tjänstepersoners attityder till företagande. Där får kommunen ett rejält förbättrat betyg från företagen.

— Det är tydligt och väldigt positivt att Säffle går från klarhet till klarhet. Kommunen har genom lyhördhet och aktiv ”verkstad” lyckats förbättra företagsklimatet. Det är en bra utveckling och det ligger också ganska hårt jobb bakom, menar Anna Hedberg, regionchef på Svenskt Näringsliv Värmland.

I undersökningen förbättrar sig Säffle i 13 av 15 delfrågor. Det sammanfattande omdömet som företagen ger företagsklimatet landar 4.05 på en 6-gradig skala. Det betecknas som bra. Säffle är tillsammans med Munkfors och Grums de enda kommunerna i Värmland som når över denna betygsnivå. Munkfors är för övrigt tvåa i hela landet efter Vårgårda.

Positiv attityd

Mest nöjda är företagen med mobilnät och bredband samt med attityder från politiker och tjänstepersoner. Samtidigt blir det lägre betyg i delfrågorna om upphandling och tillgång till relevant kompetens. Men betyget är fortfarande godkänt.

— Det svåra är att bibehålla en hög nivå och jobba vidare, men det viktigaste har man klart för sig i Säffle: att lyssna på näringslivet och ständigt jobba med förbättringar, konstaterar Anna Hedberg.

Pia Proper påpekar att det är många i kommunens olika förvaltningar som bidrar till de höga betygen.

– Kommunen får betyg som ligger klart över riksgenomsnittet när det gäller frågor kring tillsyn, tillstånd och kontroller.

Jobbar med förbättringar

Hon menar att undersökningen också visar hur näringslivsklimatet kan bli ännu bättre: Det handlar framför allt om fem saker, enligt företagarna:

– Minskad brottslighet och ökad trygghet, kompetensförsörjning, samverkan mellan skola och näringsliv, mer byggmark mark samt en bättre dialog mellan parterna.

Kommunalrådet Dag Rogne (C) tycker att undersökningen ger många tydliga signaler.

– Framför allt understryker betygen att det pågår en scenförändring när det gäller vår tillväxt. Efterfrågan ökar på både bostäder och industrimark och det har vi inte upplevt på många år.

Notabelt är att Åmåls kommun noterar låga siffror med ett sammanfattande omdöme som ligger på blygsamma 2,93.

Enkätresultaten från den årliga undersökningen utgör två tredjedelar av den kommunranking som presenteras varje höst. Vilken rankingplacering Säffle kommun då hamnar på presenteras den 22 september.

Artikeltaggar

Anna HedbergNäringslivNyheterSäffle kommunSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.