Hoppa till huvudinnehållet

I helgen släcks kulturtörsten på Säffle konstrunda

Publicerad:
Bildhuggaren Lotta Boholm Wall slår upp dörrarna till sin ateljé på Wiksfors bruk.
Bildhuggaren Lotta Boholm Wall slår upp dörrarna till sin ateljé på Wiksfors bruk. Foto: Marina Johansson

Efter ett år av pandemin är många som svältfödda på att få ta del av konst och kultur utanför de egna väggarna hemma – och i helgen är det dags. Säffle konstförening har bestämt sig för att genomföra årets konstrunda, med restriktioner som coronasäkrar evenemanget.

– Det känns som att man inte har druckit på ett tag, och nu är man törstig, säger Käthy Nilsson, Säffle konstförening.

Efter ett år av pandemin är många svältfödda på att få ta del av konst och kultur utanför de egna väggarna hemma – och i helgen är det dags. Säffle konstförening har bestämt sig för att genomföra årets konstrunda, med restriktioner som coronasäkrar evenemanget.

– Det känns som att man inte har druckit på ett tag, och nu är man törstig, säger ordförande Käthy Nilsson.

Illustratören Marcus Gunnar Pettersson ställer ut på Värmlands Vikingacenter. Säfflepubliken känner säkert igen hans verk från trappan i biblioteket.
Illustratören Marcus Gunnar Pettersson ställer ut på Värmlands Vikingacenter. Säfflepubliken känner säkert igen hans verk från trappan i biblioteket. Foto: Marina Johansson

Det är knappast bara konstföreningen och de aktuella utställarna som känner törst efter konsten. Arrangörerna spår att det kommer att bli välbesökt i helgen – åtta personer i taget.

– Det var två äldre damer som gick förbi här på Galleri 2 häromdagen när vi satte upp utställningen och frågade "åh, kan vi inte få komma in en stund?", och det fick de, säger Marianne Wenneberg, kassör i föreningen och gallerist på Galleri 2.

Ulrika Skog ställer ut skulpturer i stengods på Galleri 2. Motiven är mestadels fåglar, hästar och hattar. "Jag tycker det är roligt med hattar som attribut: för inte så länge sedan bar alla hatt och det markerade vem man var".
Ulrika Skog ställer ut skulpturer i stengods på Galleri 2. Motiven är mestadels fåglar, hästar och hattar. "Jag tycker det är roligt med hattar som attribut: för inte så länge sedan bar alla hatt och det markerade vem man var". Foto: Marina Johansson

Förståelse och respekt

Precis som det mesta annat var det länge osäkert om man skulle kunna genomföra årets konstrunda. Men tillgången till stora ytor och att mycket kommer att vara utomhus, avgjorde att man vågade satsa på en Säffle konstrunda 2021. Men givetvis gäller fortfarande restriktioner och skyddsåtgärder. Det är åtta personer åt gången som gäller inomhus, så eventuellt får man vänta en liten stund på att få komma in.

– Det tror vi inte ska vara några som helst problem. Vi har haft utställningar här under hela pandemin och det har gått jättebra. Folk är väldigt förstående och respekterar restriktionerna till fullo, säger Marianne Wenneberg.

Utställare och arrangörer är glada och tacksamma över att äntligen kunna välkomna besökare till utställning igen.
Utställare och arrangörer är glada och tacksamma över att äntligen kunna välkomna besökare till utställning igen. Foto: Marina Johansson

Konst i konst

Konstrundor finns det gott om, men just Säffles utmärker sig på så sätt att även utställningsmiljöerna är besöksmål och en sorts konstverk i sig, om man så vill. "Bland herrgårdar och bruk, torn och hus" är namnet på årets runda, och det sammanfattar det hela ganska väl.

– Det är kulturmiljöer över hela kommunen, så förutom en möjlighet att bli berörd av massor av olika sorters konst är det ett tillfälle för säffleborna att återupptäcka vilka vackra miljöer som finns i deras hembygd, säger Käthy Nilsson.

Med stora utrymmen och förmodat fint väder i helgen kommer det inte vara några problem att hålla coronaavstånd.
Med stora utrymmen och förmodat fint väder i helgen kommer det inte vara några problem att hålla coronaavstånd. Foto: Marina Johansson

Tackar eldsjälarna

De medverkande stationerna är von Echstedtska gården, Galleri 2, Kulturhuset Silvénska, Värmlands Vikingacenter, Gamla Vattentornet och Wiksfors bruk. För den som blir sugen på en matbit mellan stationsbesöken erbjuder ett antal restauranger tillfälliga, konstinspirerade rätter.

Uttrycksfulla fåglar i stengods är några av de verk som ställs ut på Galleri 2.
Uttrycksfulla fåglar i stengods är några av de verk som ställs ut på Galleri 2. Foto: Marina Johansson

På Silvénska ställer Johnny Alfredsson ut 52 tavlor och 10 skulpturer, vilket är rekord för en utställning där.

– De fick trycka upp fler numreringslappar, för de hade bara 37.

– Jag är verkligen imponerad av alla eldsjälar i Säffle som ser till att det händer saker och att det blir en konstrunda även i år.

Själva konstrundan pågår under lördag och söndag, men utställningarna på respektive galleri pågår längre var för sig – allt från tio dagar till nästan tre månader.

Artikeltaggar

Galleri 2Gamla vattentornetKäthy NilssonNöje/KulturNyheterSäffleSäffle KonstföreningSilvénska villanVärmlands vikingacenter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.