Postsorteringen i Åmål flyttas över till Säffle. Elva av de tolv medarbetarna i Åmål kommer framöver att utgå från Säffle.
På fredagen sorterades sista posten i Åmål och brevbärarna gav sig ut på sista cykelrundorna, för från nästa vecka är det elbil som gäller.
För Jan Olsson var det också sista arbetsdagen. Efter 46 år som brevbärare går han i pension.
Allt färre brev i omlopp har lett till att Postnord är i färd med att gå över till varannandagsutdelning i hela landet. Sedan millennieskiftet har antalet skickade brev minskat med ungefär hälften.
– Det är viktigt att vi rustar inför framtiden i tid, säger Leif Augustsson, distributionsområdeschef på Postnord.
Södra Dalsland, som ingår i region väst, har redan infört varannandagsutdelning sedan en månad tillbaka. Under nästa år följer region mitt efter, dit både Åmål och Säffle tillhör.
Det är mot den bakgrunden som Postnords lokala omorganisation nu genomförs.
– Det här är en del av en större plan där vi rustar för framtiden, säger Leif Augustsson.
Under fredagen gick flyttlasset till Säffle.
Hur går flytten till rent praktiskt?
– Vi har rutin på det. Vi flyttar sorteringsfacken med hjälp av lastbilar och tar med sorteringslistorna.
Under fredagen rullade postbilarna ut från Åmålsterminalen för sista gången. Arbetsdagen började i Åmål och efter avslutat pass tog personalen postbilen till Säffle, därifrån de kommer att ha sin arbetsplats från och med måndag. Åmålsbrevbärarna kommer även fortsättningsvis att dela ut post i Åmål, men utgår alltså från Säffle framöver.
När varannandagsutdelningen träder i kraft 2022 kommer brevbärarna i Säffle-Åmål att dela ut post i Säffle ena dagen och i Åmål andra dagen.
Flyttförberedelserna har pågått en tid, både i Åmål och Säffle.
– Personal har gjort så mycket de kan, utan att handgripligen flytta något, säger Leif Augustsson.
– Det är vemodigt förstås, summerar Per Boström tankarna inför flytten.
Han är en av många trotjänare på Postnord i Åmål. För många i personalstyrkan är det andra flytten. När de började på posten, låg kontoret i stadshuset i centrala Åmål.
Det finns positiva saker med flytten, konstaterar Per Boström, som att han får fler arbetskamrater. Men många har uppskattat exempelvis att kunna gå och cykla till jobbet och det är många förändringar på en gång som ska hanteras. Själv ska han byta arbetsuppgifter och blir gruppledare.
Det var många ”för sista gången” på Fågelmyren på fredagen. För det var också de sista cykelrundorna. Från nästa vecka ersätts cyklarna av elbilar. Det är av flera orsaker, men en är arbetsmiljön. Med mer reklam och paket och färre brev blir lasten tung att ta på en cykel.
I Säffle har medarbetarna möblerat om för att anpassa lokalerna för en dubblerad personalstyrka. Enligt Leif Augustsson kommer lokalerna att räcka till för den nya organisationen.
– När man går in i varannandagsutdelning kommer man inte att behöva lika stora lokalytor, säger han.
– Vi kommer att effektivisera genom att dubbelanvända sorteringsfacken. Först kommer de att användas till det som ska delas ut i Åmål, sedan till det i Säffle, fortsätter han.
Personalbehovet påverkas inte av flytten.
– Inte i nuläget i alla fall. Nu handlar det mer om att sy ihop det och hitta synergier för att få till det här på ett bra sätt.
Elva av de anställda i Åmål kommer att flyttas över till Säffle medan en anställd blir kvar i Åmål, på företagscentret – den enda delen som blir kvar i Åmålslokalerna.
Hur ser de anställda i Åmål på omorganisationen?
– När man står inför en förändring och lämnar sin lokalort river det alltid upp känslor. Men det är inte bara personalen i Åmål som får en förändring. Personalen i Säffle får även nya medarbetare. Det blir en ny erfarenhet för personalen i Säffle också, säger Leif Augustsson.
Väldigt många i Åmål har jobbat länge på posten. Jan Olsson började som brevbärare 1975, som 15-åring. För honom var fredagen sista arbetsdagen. Han följer inte med till Säffle, utan går i pension. Därför var det även smörgåstårta och avtackning på Fågelmyren.
Trots 46 år av trogen tjänst är han inte den i arbetslaget som jobbat längst på posten i Åmål. Fred Karlsson började två månader tidigare.
Reklamen gör skillnad
Det har varit en lång resa från det statliga, och rätt myndiga, postverket, till konkurrensutsatta Postnord och accelererande digitalisering.
Betinget, där brevbärarna började halv sex på morgonen och sedan belönades för snabbhet, försvann någon gång på 1990-talet. En annan av de stora förändringarna var reklamens intåg.
– När jag började var det aldrig reklam, säger Jan Olsson.
Reklamen gör att turerna tar längre tid, eftersom det innebär att merparten av brevlådorna ska uppsökas.
Hur det än är, är det tydligt att många trivts med postarbetet och blivit kvar.
– Själva arbetet, när du slänger dig på cykeln, är det samma nu som då, säger Jan Olsson.