Hoppa till huvudinnehållet

Harryslokalen säljs för fem miljoner till lokalt turistföretag

Publicerad:
Den stora restaurangbyggnaden vid Åmåls hamn har fått ny ägare.
Den stora restaurangbyggnaden vid Åmåls hamn har fått ny ägare. Foto: Andreas Dagström

Åmåls Kommunfastigheters styrelse säljer lokalerna där den tidigare Harrysrestaurangen låg för fem miljoner kronor, inklusive lösöret.

Fastigheten köptes 2015 för 8,4 miljoner kronor.

Lokala turismföretaget Dalsland Outdoors, som drivs av Andy van Assema i Fröskog, blir ny ägare.

Den stora restaurangbyggnaden vid Vänerns kant är snart inte längre i kommunens ägo. Andy van Assema, som arrangerar fiskeresor och hyr ut sjönära hus genom sitt bolag Dalsland Outdoors, har köpt fastigheten av Åmåls kommunfastigheter AB, Åkab, för fem miljoner kronor. I köpet ingår även all lös egendom.

Det var på ett styrelsemöte nyligen som en enig Åkab-styrelse beslöt sig för att sälja fastigheten. Åkab har varit i kontakt med flera intressenter det senaste året, men de flesta har endast visat intresse för att hyra lokalen.

– Vi ville bli av med fastigheten. Det var andra som ville hyra lokalen, men det har vi sett tidigare hur det har gått, säger Gunnar Kvamme (S), ordförande i Åkab.

Harryslokalen: van Assema satsar på båtuthyrning och restaurang

I styrelseprotokollet försöker Åkab hävda att detaljerna kring överlåtelsen omfattas av affärssekretess. Samtidigt har bolaget ansökt om att en avstyckning ska göras på fastigheten.

Köpet ska gå igenom senast två veckor efter att avstyckningen är klar och besluten vunnit laga kraft.

Kostade kommunen 8,4 miljoner

Turerna kring det aktuella huset har varit många genom åren. 2015 godkände Åmåls kommunfullmäktige planerna på att låta Åmåls kommunfastigheter köpa huset av den dåvarande ägaren, som drev restaurangen Seaside i huset, för 8,4 miljoner. Efter det har även fastigheten renoverats.

Beslutet om att köpa fattades av en bred majoritet, där endast Moderaterna och dåvarande Folkpartiet reserverade sig.

– Vi blev uppvaktade om att vi skulle förvärva fastigheten, trots att det såg bedrövligt ut, och gjorde så. Om det var rätt eller fel var svårt att veta, säger Michael Karlsson (S), kommunalråd i Åmål.

Flera partier uttryckte 2015 sin oro över att affären kunde stå kommunen dyrt i slutändan. Sven Callenberg (C) argumenterade redan då för att kommunen borde sålt fastigheten vidare för 4–5 miljoner kronor, i stället för att hyra den själv.

Kommunen har hyrt fastigheten av Åkab, ursprungligen för 832000 kronor om året. Restaurangen hyrdes sedan ut i andra hand.

Flera försök

Att få bärighet i den stora byggnaden har visat sig vara svårt för restaurangerna. Flera aktörer, som Sjösidan och Harrys, har försökt utan framgång de senaste åren. Detta trots att kommunen erbjudit trappstegshyra – ett avtal där hyran stegvis höjs.

Fastigheten har stått tom sedan Harrys begärdes i konkurs för ett år sedan. Harrys hade då hyresskulder på närmare 400 000 kronor till kommunen.

– Det är en stor lokal med stora driftkostnader. Det är tråkigt att inget bar sig, säger Michael Karlsson.

Har det varit aktuellt för kommunen att ha någon verksamhet där?

–Det kanske fanns en diskussion en gång i tiden om att ha kommunal verksamhet där, men det var inte realistiskt. Om vi ska gå in med en egen verksamhet där, då gäller att få intäkter på det och det ska inte kommunen inte ägna sig åt. Vi har andra bolag till det.

Michael Karlsson lyckönskar den nya ägaren och hoppas att byggnaden och området även fortsättningsvis kommer att komma lokalbefolkningen och turisterna till del.

–Jag önskar av hela mitt hjärta att det finns en bärighet i vad de än tar sig för där. Och att det även fortsättningsvis ska finns liv och rörelse i området, det ligger otroligt fint, säger Michael Karlsson.

Artikeltaggar

ÅkabEkonomiHarrysMikael Karlsson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.