Hoppa till huvudinnehållet

Digitalt nationaldagsfirande spelades in i Svanskog

Publicerad:
Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård.Landshövding Georg Andrén fanns på plats för att lämna över en fana till Svanskogs hembygdsförening.
Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård.Landshövding Georg Andrén fanns på plats för att lämna över en fana till Svanskogs hembygdsförening. Foto: Carolina Schützer

Den 26 maj firades Nationaldagen i Svanskogs hembygdsgård - eller åtminstone så låtsades man att det var den 6 juni. Landshövdingen Georg Andrén var nämligen på besök för att spela in ett digitalt nationaldagsfirande, som kommer att sändas på NWT.se

Förra året fick Länsstyrelsen Värmland ställa om till digitalt nationaldagsfirande med landshövding Georg Andrén. Det blir digitalt även i år, men den här gången skedde inspelningen i Svanskogs nybyggda hembygdsgård.

Programmet kommer att innehålla samtal om hembygdsrörelsens, kulturens och berättandets kraft. Bland gästerna finns tidigare landshövding Kenneth Johansson, entreprenören Eden Mengisteab, berättarföreningen Skildras initiativtagare Samuel Nilsson och hembygdsföreningens ordförande Sylvia Nilsson.

Samtalen varvas självklart med sång och musik av Emanuel Blom, Ulrika Tängmark och Simon Sidén från Ingesunds musikhögskola - inte minst med Värmlandsvisan.

– Jag tycker att det är viktigt att ändå vara här, vara ute och resa och träffa folket på vår Nationaldag - höra Värmlandsvisan på plats i Värmland. Det är viktigt att vi placerar Nationaldagen, trots att det blir digitalt - att vi gör den viktig, säger landshövding Georg Andrén.

 • Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård. Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening och Kenneth Johansson, fd landshövding.
  Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård. Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening och Kenneth Johansso… Foto: Carolina Schützer
 • Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård. Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening och Kenneth Johansson, fd landshövding.
  Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård. Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening och Kenneth Johansso… Foto: Carolina Schützer
 • Georg Andrén, landshövding, räcker över fanan till Lena Andersson och Sylvia Nilsson från Svanskogs hembygdsförening.
  Georg Andrén, landshövding, räcker över fanan till Lena Andersson och Sylvia Nilsson från Svanskogs hembygdsförening. Foto: Carolina Schützer
 • Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening.
  Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening. Foto: Carolina Schützer
 • Filminspelningen bjöd inte på något vidare firarväder.
  Filminspelningen bjöd inte på något vidare firarväder. Foto: Carolina Schützer
 • Ett bord med härlig nationaldagsfika stod framdukat under inspelningen för att bjuda på rätta stämningen.
  Ett bord med härlig nationaldagsfika stod framdukat under inspelningen för att bjuda på rätta stämningen. Foto: Carolina Schützer
 • Georg Andrén, landshövding
  Georg Andrén, landshövding Foto: Carolina Schützer
 • Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening i samtal.
  Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening i samtal. Foto: Carolina Schützer
 • Musikuppträdanden av Musikhögskolan Ingesund, och Karin Hovdebo, Länsledningskoordinator
  Musikuppträdanden av Musikhögskolan Ingesund, och Karin Hovdebo, Länsledningskoordinator Foto: Carolina Schützer
 • Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård.
  Filminspelning av Nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård. Foto: Carolina Schützer

Hembygdsgården åter i liv

Under programmet delas det även ut en fana ut till Svanskogs Hembygdsförening. Detta görs som ett led i att sprida användandet av svenska flaggan. Det är Stiftelsen Sveriges nationaldag som varje år delar ut ett antal fanor till föreningar och organisationer i landet.

– Varför är vi då i Svanskog? Jo, framförallt för att vi ska överlämna en fana på uppdrag av Stiftelsen. Detta görs varje år till, i det här fallet en organisation, som gjort någonting särskilt. Här har man gjort ett enormt arbete med att väcka denna så viktigt kulturella hembygdsgård till liv igen. Här står vi nu vid en helt nyuppbyggd hembygdsgård efter den tragiska brand som skedde för två år sedan, säger landshövding Georg Andrén.

Sylvia Nilsson, tillsammans med Lena Andersson som fick ta emot fanan, berättar att detta är den alla första tillställning som sker i hembygdsgården, då den officiella invigningen ännu inte hållits.

– Och då måste jag säga - vilket underbart sätt att börja fylla hembygdsgården på, tillägger landshövding Georg Andrén.

Programmet kommer att visas digitalt på NWT & VF på Sveriges Nationaldag, 6 juni.

Artikeltaggar

Eden MengisteabGeorg AndrénKenneth JohanssonNöje/KulturSvaneholmSvanskogSvanskogs hembygdsföreningSylvia NilssonTV

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.