Hoppa till huvudinnehållet

Bengts auktionsfynd vann en miljon på Solvalla

Publicerad:
Bengt Simberg med Wild Love på stallbacken efter segern i Harper Hanovers lopp på Solvalla i helgen. Vinsten var värd en miljon kronor och segern höjde V75 utdelningen rejält
Bengt Simberg med Wild Love på stallbacken efter segern i Harper Hanovers lopp på Solvalla i helgen. Vinsten var värd en miljon kronor och segern höjde V75 utdelningen rejält Foto: Privat

Det var lite av en slumpens skörd när Bengt Simberg ropade in stofölet Wild Love på en hästauktion 2015. Samma Wild Love som den gångna helgen skrällvann Harper Hanovers lopp på Solvalla med en miljon i första pris.

– Man kan verkligen tala om slumpen, skrattar Bengt.

Bengt är på väg hem till Skåne efter den både triumfartade och – med tanke på oddset 18,7 – skrällartade segern i Harper Hanovers lopp på Solvalla under Elitloppshelgen. Segern för Wild Love betydde även att V75-utdelningen sprang upp till hela 562646 kronor för sju rätt.

Varför var det slumpartat?

- Jo, faktum var att jag var på plats på en Kriterieauktion för att bjuda på någon av unghästarna efter hingsten Love You men prislapparna var alltför höga, uppåt 400 000 -500 000 kronor och min budget var max 200 000, berättar Bengt.

– Men så försvann plötsligt de flesta av budgivarna, kanske för att gå på toa eller ta en kopp kaffe, och då kom man fram med stofölet Wild Love, fortsätter Bengt.

Först kom inga bud alls och om ingen bjuder 20 000 blir det ingen försäljning.

- Jag bjöd 35 000 kr och fick henne men ångrade mig nästan när jag såg hur liten hon var, nästan som en liten ponny, minns Bengt.

Men det skulle bli grunden för en framgångssaga som bara är halvvägs till mål.

Bengt tillsammans med övriga familjen efter Wild Loves skrällsegfer på Solvalla.
Bengt tillsammans med övriga familjen efter Wild Loves skrällsegfer på Solvalla. Foto: Privat

Bengt är omskriven både som Grisbonden på Värmlandsnäs och Hovslagaren vid Munka Ljungby i Skåne.

- Hästar fanns ju med i mitt tidigare liv men då var det mest ridhästar och ponnys och som bonde ville tiden inte räcka till för allt, säger Bengt. Ett undantag var Night Way som var lyckosam på travbanorna i mitten av 90-talet.

2001 lämnade familjen Värmlandsnäs och flyttade till Skåne och Munka Ljungby för att familjelivet skulle ha sin tid. När barnen blivit stora kunde hästintresset väckas till liv.

Wild Love fick en varsam uppväxt och tränades bland annat på en bana i närheten där dock en utbyggd järnväg satte stopp. Då blev det att göra resor till Sibirien för träning bland både rid och travhästar.

Till Sibirien?

- Ja, det är en härlig strand vid stadsdelen Sibirien i Ängelholm, förklarar Bengt.

Men det gällde ju även att försörja sig på något sätt.

- Jag tänkte att hästar behöver alltid skos så hovslageri fick det bli, säger Bengt. Jag hade pappa Eriks verktyg kvar och satte igång direkt drygt 50 år gammal.

Det var en hel del att göra men Bengt ville ändå bli auktoriserad. Han sökte in på Hovslagarskolan i Uppsala.

– Men de sade att jag som 53-åring var för gammal, minns Bengt.

Bengt jobbade då ett och ett halvt år på en gård som ansvarig och fick namnet ”förvaltaren”.

- Så var det, skrattar Bengt.

Inga ansökningar

Plötsligt kom det ett samtal från Hovslagarskolan. Det var tomt på ansökningar och Bengt fick komma dit och blev titulerad både äldste eleven och förste Hovslagaren. På gården hemma fanns då Wild Love och på grangården fanns den skicklige tränaren Thomas Uhrberg.

- Jag var lite hetare än Thomas på att kvala med Wild Love som tvååring på våren men Thomas tyckte vi skulle vänta lite.

På hösten kvalades det dock och som treåring gjordes första starten. Det slutade med galopp och man tog en ny paus och fick även kvala om. Flera galopper följde liksom diskningar innan det blev bättre tider på travbanorna.

Resten är som man brukar säga en sagohistoria där Wild Love gått som en raket i utveckling och framgångar. Under vintersäsongen är Frankrike som gällt.

- Det var väldigt bra och där hade vi Anders Lindqvist som fantastisk mentor och tränare, säger Bengt.

Travfesten på Solvalla

Under gångna helgen var det Sveriges största travfest Elitloppet på Solvalla. Harper Hanovers lopp som Wild Love deltog i och vann, är ansett som det näst främsta med en miljon i förstapris. Loppet avgjordes i lördags. Det var den 23:a segern för Wild Love på 80 starter.

Wild Love och kusken Kevin Oskarsson efter skrällsegern i storloppet Harper Hanovers lopp på Solvalla i lördags. En segern värd en miljon kronor.
Wild Love och kusken Kevin Oskarsson efter skrällsegern i storloppet Harper Hanovers lopp på Solvalla i lördags. En segern värd en miljon kronor. Foto: LJ

Kusken Kevin Oscarsson körde förstklassigt och lyckades vinna. Tiden blev 1.11.9/3180m vilket är nytt världsrekord för ston.

- Det var ju fantastiskt och efteråt lyckades hela familjen kunna komma in på stallbacken så vi fick glädjas tillsammans, säger Bengt.

Både hustrun Britta Simberg samt barnen Elsa, Eleonore samt Eduard kunde jubla ihop. I och med segern nådde Wild Love 4,6 miljoner kronor i insprungna pengar.

- Det är ju väldigt skönt när man annars är fattigpensionär, skojar Bengt.

Gillberga och Sifhälla

Bengt har ju ett idrottsligt förflutet, inte minst med skidåkning och löpning i Sifhällas och Gillbergas färger.. Han var i många år en av landets bästa Vasaloppsåkare. Hans tre barndomskompisar Karl-Gustav Sjöö, Hans Sundin och Gunnar Åhsberg är fortfarande i närmsta kretsen. Tillsammans med Hans äger Bengt treåringen Staro Primadonna. Den sistnämnda hästen var med som resesällskap till Wild Love till Solvalla och är även annars i närheten.

Bengt håller alltså tät kontakt med både Värmlandsnäs och Säfflebygden samt kompisarna.

- Ja, varje midsommar skulle de fyra killarna springa en mil och det var vägning både före och efter det prestigefyllda loppet, säger en närstående släkting.

- Vi väntade ju på firandet och en gång fick det faktiskt bli K-G Sjöö som fick agera midsommarstång för han är så lång och det blev sent, säger samma källa.

Man kan bara gissa att kompisarna höll tummarna i söndags.

- Så var det verkligen, konstaterar Karl-Gustaf Sjöö på Kyrkerud.

Nämnas kan att Bengt redan som 15-16-åring försökte få kontakt med stortränaren Berndt ” Osten” Lindstedt men fick nobben på grund av sin unga ålder.

- Men jag har träffat honom senare, säger Bengt med ett leende.

Artikeltaggar

ÄngelholmMunka-ljungbySäffle kommunSolvallaSportTravVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.