Hoppa till huvudinnehållet

Skolbarn fick testa padel: ”Roligt och spännande”

Publicerad:

Under måndagen var årskurs 6-elever från Värmlandsbro skola på plats hos Billerud Tennisklubb för att testa på olika racketsporter - framförallt succésporten padel. Flera landsbygdsskolor har hakat på idén, och under ett antal veckor framöver kommer tennisklubben att få fler besök av skolungdomar.

Elever från Värmlandsbro skola besökte i måndags Billerud Tennisklubb för att prova bland annat padel. Per-Åke Grunnan fanns på plats för att lära eleverna grundläggande slag och regler.
Elever från Värmlandsbro skola besökte i måndags Billerud Tennisklubb för att prova bland annat padel. Per-Åke Grunnan fanns på plats för att lära eleverna grundläggande slag och regler. Foto: Diana Dragic

När coronapandemin satte stopp för många idrottsaktiviteter även för skolbarn blev det pengar över i kassan, och efter något lättade restriktioner fanns det äntligen möjlighet att anordna större idrottsaktiviteter för barnen igen.

Fler har hört av sig

Förslaget att besöka Billerud TK och prova på olika racketsporter sattes i rullning bland landsbygdsskolorna, och nu har ett antal skolor hört av sig till klubbansvarig Per-Åke Grunnan för att boka in en förmiddag i rackethallen.

– Det är flera skolor som har hört av sig, så under några veckor framöver kommer vi få besök av skolorna i Tveta, Långserud, Botilsäter och Nysäter, säger Per-Åke Grunnan.

Läraren Sara Locken berättar att det är ett initiativ för att barn som går i skolan på landsbygden ska få möjlighet att prova på något nytt.

– Tanken är ju att barnen som går i skola utanför stan där det inte finns något sådant här ska få komma ut nu när restriktionerna har släppt lite. Innan fick vi inte ens åka buss och det har varit mindre idrottsaktiviteter i skolan på grund av corona. Till exempel blev det inget KM i friidrott i år, så nu när vi hade lite pengar över i skolidrottskassan tänkte vi att det vore roligt för barnen att få prova på padel, säger Sara Locken.

 • Padel blev en stor succé bland skolungdomarna från Värmlandsbro.
  Padel blev en stor succé bland skolungdomarna från Värmlandsbro. Foto: Diana Dragic
 • Från vänster: Melinda Carlsson, Joakim Persson Roos, Algot Larsson och Pontus Sandström.
  Från vänster: Melinda Carlsson, Joakim Persson Roos, Algot Larsson och Pontus Sandström. Foto: Diana Dragic
 • Atsanee Odesten laddar för ett forehandslag.
  Atsanee Odesten laddar för ett forehandslag. Foto: Diana Dragic
 • Ellen Wallquist är påväg att träffa en låg boll.
  Ellen Wallquist är påväg att träffa en låg boll. Foto: Diana Dragic
 • På bilden syns Melinda Carlsson och Algot Larsson spela minitennis.
  På bilden syns Melinda Carlsson och Algot Larsson spela minitennis. Foto: Diana Dragic
 • Bordtennis var en uppskattad aktivitet.
  Bordtennis var en uppskattad aktivitet. Foto: Diana Dragic
 • Elias Ferger och Oliver Brandfeldt spelar i lag.
  Elias Ferger och Oliver Brandfeldt spelar i lag. Foto: Diana Dragic

Lär sig grunder

Inne i hallen varvar 12 barn mellan bordtennis, minitennis och padel. De har delats in i grupper om 4, och varje grupp får 40 minuter var att utnyttja på padelbanan. Mest spelas det dubbel, men på banan finns även Per-Åke Grunnan stationerad för att stötta och individanpassa olika övningar. Bland annat får barnen öva på forehand och backhand, samt att serva.

– Det är roligt att de är här och testar på. Padel kan vara lite svårt i början, men här kan de lära sig grundläggande slag och regler, säger Per-Åke.

 • Per-Åke Grunnan instruerar och visar eleverna hur man ska stå och greppa racket för att slå en bra backhand.
  Per-Åke Grunnan instruerar och visar eleverna hur man ska stå och greppa racket för att slå en bra backhand. Foto: Diana Dragic
 • Eleverna fick testa på att spela mot Per-Åke.
  Eleverna fick testa på att spela mot Per-Åke. Foto: Diana Dragic

Svårt men roligt

Bland barnen är det tydligt att det är just padel som varit roligast under dagen. Minna Johansson, Elias Ferger, Leia Rååd och Oliver Brandfeldt sitter och vilar efter ett padelpass och berättar vad de tycker om sporten:

Från vänster: Minna Johansson, Elias Ferger, Leia Rååd och Oliver Brandfeldt.
Från vänster: Minna Johansson, Elias Ferger, Leia Rååd och Oliver Brandfeldt. Foto: Diana Dragic

– Jag tyckte att det var roligt och spännande. Vi har ju inte sånt i skolorna så jag hoppas att det blir fler gånger, säger Leia Rååd och Minna Johansson instämmer.

Elias Ferger och Oliver Brandfeldt testar också padel för första gången den här dagen.

– Det var lite svårt i början men ändå roligt. Jag hade velat köra ännu mer, säger Elias och frågar läraren om det finns möjlighet att få spela en liten stund till på slutet.

– Det har varit kul och padel var bäst, säger Oliver Brandfeldt.

Artikeltaggar

Billerud TKBordtennisPadelSäffleSäffle kommunSkola och utbildningSportVärmlandsbroVärmlandsbro skola

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.