Hoppa till huvudinnehållet

Stramt budgetförslag – men ingen skattehöjning

Publicerad:
Den borgerliga majoriteten har presenterat ett stramt budgetförslag präglad av pandemin. På stadshusets trappa ses från vänster Ola Johansson (M), Hèléne Agdén (SiV), Magnus Jansson (L), Malin Nygren (KD) och Dag Rogne (C)
Den borgerliga majoriteten har presenterat ett stramt budgetförslag präglad av pandemin. På stadshusets trappa ses från vänster Ola Johansson (M), Hèléne Agdén (SiV), Magnus Jansson (L), Malin Nygren (KD) och Dag Rogne (C) Foto: Claes Österman

En stram budget präglad av baksmällan efter pandemin. Men ingen skattehöjning. Så kan man sammanfatta den borgerliga majoritetens budgetförslag som kommer att läggas fram för kommunfullmäktige den 21 juni.

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) håller med om sammanfattningen:

– Den ekonomiska nedgången efter pandemin präglar vårt budgetförslag, säger han.

Den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige är överens om det budgetförslag som kommunstyrelsen får ta ställning till nästa vecka och som kommunfullmäktige ska besluta om i midsommarveckan.

– Vi måste fortsätta arbetet med att minska våra kostnader överlag, fastigheter, försörjningsstöd med mera för att frigöra mer utrymme till vår kärnverksamhet, säger Dag Rogne.

Nästan en miljard

Representanter för övriga partier i den borgerliga majoriteten, Ola Johansson (M), Hèléne Agdén (SiV), Magnus Jansson (L) och Malin Nygren (KD), håller med om att den ekonomiska nedgången efter pandemin kräver återhållsamhet i investeringar för att kunna hantera de två tunga utgiftsposterna, nämligen socialnämndens och BUN:s (barn- och utbildningsnämndens) ökande utgifter.

– Kommunen har en budget på en miljard kronor varav merparten satsas på välfärd och annan kärnverksamhet. Nästan 90 procent av budgeten landar hos socialnämnden och BUN och det som blir över måste övriga nämnder ha för att säkerställa sin verksamhet och kunna sköta hantering och handläggning av sina ärenden, säger Ola Johansson.

Delar upp ansvaret

Budgetförslaget innehåller generellt en ökning på 1 procent till samtliga nämnder. Men för socialnämnden blir det ett underskott på 9,6 miljoner på grund av ökade kostnader för försörjningsstöd. Det underskottet lyfts till central kommunnivå så att inte socialnämnden ska behöva göra dessa besparingar på bekostnad av äldreomsorg, individ- och familjeomsorg med mera.

BUN kompenseras också för ökade kostnader för Svanskogs skola och nya särskolan.

– Att dela upp och sprida ut ansvaret för de ökade kostnaderna gör allt mer hanterbart för de två stora nämnderna och man slipper ställa saker mot varandra, säger Hèléne Agdén.

Ingen skattehöjning

Resultatet i budgeten landar på 1,39 procent vilket är lägre än det finansiella målet på 2 procent. Någon skatteökning finns inte med i förslaget vilket innebär att Säffle är den kommun i Värmland som bibehållit sin skattesats allra längst.

I förslaget finns inte mycket utrymme kvar för investeringar men man avsätter ändå 67 miljoner kronor på i första hand tillväxt.

– Vilket egentligen är det roligaste att satsa på eftersom det handlar mycket om byggnation, att skapa nya möjligheter för boende och industrimark, säger Dag Rogne.

Trots skenande kostnader för försörjningsstöd och omsorg, hög arbetslöshet, otillräcklig egenförsörjning och negativ befolkningsprognos tycker politikerna se sig ljuspunkter.

– Idag handlar det om att vara krismedveten och inte ta på sig en för stor kostym. Men vi ser tecken på ökad tillväxt och tror att den kommer att påverka befolkningsutvecklingen positivt, säger Dag Rogne.

Artikeltaggar

BudgetarDag RogneEkonomiHèléne AgdénMagnus JanssonMalin NygrenOla JohanssonSäffle kommunSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.