Hoppa till huvudinnehållet

Unik färgexplosion av symboler och delaktighet

Publicerad:
Säffle Emoticon Circuit; konstverk av Rören/Johannessen invigdes på Tegnér. Dess färgrika och framförallt unika symbolmönster har tagits fram med hjälp av 270 elever på Tegnérskolan, samt närliggande föreningar som är aktiva på platsen.
Säffle Emoticon Circuit; konstverk av Rören/Johannessen invigdes på Tegnér. Dess färgrika och framförallt unika symbolmönster har tagits fram med hjälp av 270 elever på Tegnérskolan, samt närliggande föreningar som är aktiva på platsen. Foto: Carolina Schützer

Mitt emellan Säffle simhall, Tegnérhallen och Tegnérskolan finns numera ett unikt konstverk; Säffle Emoticon Circuit. En upphöjd betongplatta fylld med symboler i ett livfullt och färgrikt kaos.

– Det har blivit en utemiljö där folk kan stanna till, en plats för vila, möten, lek och aktivitet, säger Katarina Kristoffersson.

Dess färgrika och framförallt unika symbolmönster har tagits fram med hjälp av 270 elever på Tegnérskolan, samt närliggande föreningar som är aktiva på platsen. Skapandet har skett under ledning av konstnärsduon Rören/Johannessen, Erik Rören och Signe Johannessen.

– Vi har försökt jobba och skapa utifrån det som sker här på platsen. Vi önskade skapa ett ”hang-out-space” - och det verkar vi ju ha lyckats med, skrattar konstnären Erik Rören och pekar på konstverket som redan blivit en mötesplats för skoleleverna.

”Vi önskade skapa ett ”hang-out-space” - och det verkar vi ju ha lyckats med”
”Vi önskade skapa ett ”hang-out-space” - och det verkar vi ju ha lyckats med” Foto: Carolina Schützer

Delaktighet och symbolik

För att få inspiration till konstverket har man gått runt till de olika föreningarna som är aktiva på platsen, och där samlat på sig symboler som representerar dem. Här finns orienteringskartor, varning-för-stup-symbolen, patroner, bowlingkäglor, fotbollsnät och massor med annat.

Till sin hjälp har konstnärerna haft Tegnérskolans åttondeklassare. Under workshops som hölls under hösten, har de fått skapa sina egna konstverk, med hjälp av stenciler av de hopsamlade symbolerna. Kompositionerna sprayades på en så kallad grafittibox, och i slutändan hade de fått fram 36 olika bilder med inspiration.

– De fick leka med symbolerna och skapa själva. Deras olika versioner av mönster är nu ett sensorium av det som nu finns här. Vi fick så mycket inputs från deras verk, och det var väldigt inspirerande att jobba med - det har legat till grunden för Säffle Emoticon Circuit, säger Erik och fortsätter:

– Det finns så många som kan säga ”här har jag varit med och skapat” - det finns en helt annan delaktighet i det här, som är svår att skapa i offentliga verk annars.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Blev du nöjd?

– Ja, jag är nöjd. När vi väl täckte av idag så blev det genast fullt med folk på plattan med konstverket, och det är ju det den är till för. Så det var jättekul.

Totalt har det tagit Erik och Signe två arbetsveckor att färdigställa det 130 kvadratmeter stora konstverket. Sista lacken lades under onsdagen.

– Man kan inte se hela tavlan på en gång - man får ingen hel översiktsbild. Man ser små delar i taget, och det är ganska annorlunda - en spännande effekt av att göra någonting så stort, säger Erik.

Camilla Bark, kultursamordnare i Säffle kommun, Katarina Kristoffersson, Kulturschef i Säffle kommun, Bodil Hedberg, konstnärlig ledare Säffle kommun och konstnären Erik Rören.
Camilla Bark, kultursamordnare i Säffle kommun, Katarina Kristoffersson, Kulturschef i Säffle kommun, Bodil Hedberg, konstnärlig ledare Säffle kommun och konstnären Erik Rören. Foto: Carolina Schützer

Unik färgexplosion

Bodil Hedberg, konstnärlig ledare i Säffle kommun, berättar att planeringen av ett konstverk här startades i samband med att den nya simhallen byggdes, och ytan skulle göras om.

– Det fanns en tydlig version; de som använder platsen ska vara med i skapandet. Det var naturligt att fråga vad de vill, säger hon.

Erik och Signe blev sedan valda av en jury att skapa konstverket - dels för deras vana för workshops och därigenom få delaktigheten från de aktiva på platsen.

– Det blev ju fantastiskt bra. Det blev verkligen en plats där man kan samlas. En riktig färgexplosion, som är unik och speciell för den här platsen, berömmer Bodil.

”Det har blivit en utemiljö där folk kan stanna till, en plats för vila, möten, lek och aktivitet”
”Det har blivit en utemiljö där folk kan stanna till, en plats för vila, möten, lek och aktivitet” Foto: Carolina Schützer

En plats för möten

Detta har blivit en miljö som hela Säffle kommun kan vara nöjda över - och en plats där alla kan samlas, menar Katarina Kristoffersson, kulturchef i Säffle kommun.

–Det har blivit en mötesplats för alla, som dessutom knyter ihop aktiviteterna runtom. Det har blivit en utemiljö där folk kan stanna till, en plats för vila, möten, lek och aktivitet, säger hon och fortsätter:

– Vi är väldigt glada för att vi fick uppdraget att göra någonting av den här platsen, och framförallt glada för Signe och Erik - vi har känt oss trygga i processen med dem. Så självklart är vi nu idag väldigt stolta och nöjda över vårt nyaste offentliga konstverk; Säffle Emoticon Circuit.

Artikeltaggar

Erik RörenKonstSäffleSäffle Emoticon CircuitSigne JohannessenTegnérhallenTegnérskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.