Hoppa till huvudinnehållet

130 spelande i premiären

Publicerad:
Det blev Peter Larsson och Morgan Gustavsson (A-klassen), respektive Christoffer Nyberg och Kent Nilsson (B-klassen) som tog hem segern i den 14:e upplagan av nationaldagsgolfen.
Det blev Peter Larsson och Morgan Gustavsson (A-klassen), respektive Christoffer Nyberg och Kent Nilsson (B-klassen) som tog hem segern i den 14:e upplagan av nationaldagsgolfen. Foto: Claes Åkerblom

På Nationaldagen var det äntligen dags för tävlingspremiär på Valnäs – och det var en efterlängtad sådan. Närmare 130 spelare startade i den traditionella Flaggolfens 14:e upplaga.

Även om golf spelas utomhus och på stora ytor så har golfklubbarna fått leva under restriktioner. Men den 1 juni gav Svenska Golfförbundet klartecken för tävlingsspel, och därmed kunde 60-årsjubilerande Billeruds Golfklubb genomföra den 14:e upplagan av sin nationaldagsgolf.

Irish greensome

Tävlingen avgjordes under en klarblå himmel och med tidvis pressande värme. Ändå blev det en hel del bra resultat. Spelformen är irish greensome, vilket innebär partävling och dessutom i form av en flaggtävling – där respektive par placerar en flagga där de har förbrukat sina slag.

Flera av de tävlande tog sig en bit in på andra varvet. Allra bäst lyckades Christoffer Nyberg och Kent Nilsson (Hammarö/Billerud) som hade förbrukat sina slag först efter 21 hål. Därmed vann de B-klassen, före hemmaspelarna Daniel Englund och Fredrik Johansson som landade sista slaget 20 meter från hål tre på andra varvet. Trea blev Marie Eriksson och Kjell Åke Bäckman (Forsbacka) som nådde fram till ettans green.

Dubbel anledning att jubla

Även i A-klassen krävdes det att man gick en bra bit under handicap och alltså tog sig in på ett andra varv. Morgan Gustavsson och Peter Larsson placerade sista slaget 14 meter från hål två. Silvermedaljörer blev Tony och Stefan Wannemyr, båda Karlstad. På tredje plats kom hemmaspelarna Filip och Patrik Jansson. Filip Jansson hade dubbel anledning att jubla. Häromveckan gick han runt banan på 67 slag – och nosade därmed på banrekordet.

34 centimeter från hål

På korthålen delades det i vanlig ordning ut priser till de som lagt utslagen närmast hålkoppen. Här var det Axel Persson som triumferade och vann på både hål 14 och 12. På tolvan satte han utslaget 34 centimeter från hål. Övriga pristagare blev Marcus Kallin (hål 2), Henrik Bjergestam (hål 6) och Fredrik Johansson (hål 17).

Avklarad premiär

Med Flaggolfen var alltså tävlingspremiären avklarad ute på Valnäs. Närmast på programmet står Äkta make-tävling kommande helg och därefter midsommargolf – vid sidan om en lång rad oldies-, dam- och herrtävlingar.

Claes Åkerblom

Artikeltaggar

Billeruds GolfklubbGolfSäffleValnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.