På nationaldagen la Säffle kommuns facebookkonto upp en film där Kulturskolan önskar en glad nationaldag med musik och dans. I filmen sker också uruppförandet av folkmusiklåten Sveriges yngsta stad, som blev en omedelbar succé.
– Otroligt roligt, konstaterar låtskrivaren Viktoria Bro, fiollärare på Kulturskolan.
Äppelbo gånglåt, Gärdebylåten, Visa från Utanmyra. Många är de folkmusiklåtar som uppkallats efter en geografisk plats. Nu tar Säffle plats i den katalogen med visan Sveriges yngsta stad, skriven för fiol.
Det var för bara några veckor sedan som Viktoria Bro, lärare i fiol och altfiol, började skriva på en ny låt när en elev inte dök upp till lektionen.
– Jag började tänka på Säffle, sommar och skolavslutningskänsla, och så blev det en hyllning till Säffle.
Att Säffle dessutom fyller 70 i år, var kanske en lycklig slump.
”Öppna och trevliga”
Viktorias relation till Säffle är ännu ganska ny, men har på kort tid blivit djup och god.
– Jag kommer från Hälsingland från början och flyttade hit för ett och ett halvt år sedan, när jag fick jobb på Kulturskolan. Jag minns att när jag ringde till Säbo och berättade att jag sökte en bostad eftersom jag fått jobb i kommunen, svarade de ”Ja, välkommen! Det är bara att flytta, vi fixar en lägenhet!”.
Den inställningen tycker hon har hållit i sig och återspeglar hela andan i Säffle.
– Jag trivs väldigt bra här. Jag tycker att alla är öppna och trevliga och jag trivs jättebra på jobbet, med mina kollegor och elever.
Traditionellt stuk
Sveriges yngsta stad är en ganska traditionell polska.
– Den har fart och fläkt, men även lugnare partier. Den rör sig genom ett stort register, och det gillar jag.
Bara en vecka efter att Viktoria skrivit låten samlades ett arbetslag på Kulturskolan för att planera innehållet till nationaldagsfilmen som skulle publiceras på sociala medier. Viktoria nämnde att hon skrivit en folklåt om kommunen.
– Mina kollegor fick lyssna på den, tyckte att den var jättebra och självklar till filmen. Då hade jag knappt ens lärt mig själv att spela den utantill. Men jag skrev en andrastämma också.
Uppskattad
I filmen spelar hon låten tillsammans med eleven Meja Mattsson Antonsson och slagverksläraren Sofia Tåhlin. Låten blev – liksom hela filmen – en omedelbar succé. Uppskattande kommentarer strömmade in till både själva filmen och direkt till Viktoria.
– Responsen har varit otrolig. En kollega från Kil ringde och sa ”men Viktoria, vilken fantastisk låt!”. Det är såklart alltid roligt att få uppskattning för något som man har gjort själv.
Ett egenvärde
Det är ett stort gäng som samarbetat för att få till det digitala nationaldagsfirandet. Mer än att bara glädja tittarna, har det varit viktigt för eleverna och lärarna själva.
– Det har varit väldigt tråkigt att inte ha någon konsert att jobba för i dessa tider. Eleverna behöver ha något att kämpa för. Men vi gjorde ju bland annat den här nationaldagsfilmen, och julkalendern i vintras. Det var viktigt för motivationen och att hålla igång spelglädjen.
Hur firade du själv nationaldagen?
– Jag satt i en bil på väg hem från Hälsingland, där jag hade planerat bröllop. Jag ska gifta mig i sommar. Min fästman och jag träffades på musikhögskolan Ingesund – även känd som ”äktenskapsmäklaren”, ha ha. Så jag ser väldigt mycket fram emot den här sommaren.
Kan det bli fler låtar tillägnade Säffle nu?
– Ja, det kan det säkert bli!
En stor ensemble för att framföra hennes verk, har Viktoria såklart redan i sina elever.