Hoppa till huvudinnehållet

Grönt ljus väntas för EU-gemensamt vaccinpass

Publicerad:
Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut.
Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut. Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU:s medlemsländer väntas ge tummen upp för ett europeiskt vaccinpass. Men vad passet är värt ser olika ut i olika länder. Och för svenskar kommer passet till en början inte att vara komplett.

Det så kallade ministerrådet väntas besluta att godkänna det EU-gemensamma vaccinpasset, eller covidbeviset som det formellt kallas. Därmed ska det sista formella hindret för att passen ska bli verklighet nu vara undanröjt.

Tanken med beviset är att du enkelt ska kunna visa om du är vaccinerad mot, har haft, eller testat negativt för covid-19. Från EU:s sida finns en from förhoppning om att bevisen ska öka rörligheten inom unionen, så att de ekonomiska och kulturella hjulen åter ska börja snurra.

I Sverige är intresset för bevisen stort, framför allt från alla ressugna svenskar. Men till en början kommer beviset endast kunna visa om du är vaccinerad mot sjukdomen eller inte.

Olika källor

TT: Är det en eller två doser av vaccinet som kommer att krävas för att få resa?

– Det är helt och hållet upp till respektive mottagarland, så det måste man ha koll på. Vaccinationsbeviset visar bara de uppgifter som finns i vaccinationsregistret, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital utveckling, den myndighet som projektleder arbetet med de svenska covidbevisen.

TT: När kommer beviset även kunna visa om jag har haft covid-19 eller testat negativt för sjukdomen?

– Vi arbetar för fullt med detta nu. Från EU:s sida har man sagt att det finns en tid, att under en sexveckorsperiod efter första juli införa alla typer av covidbevis, säger Mats Snäll och fortsätter:

– Den stora svårigheten är att de legala förutsättningarna för alla de här bevistyperna egentligen är klara först nu, i och med det här beslutet, varför vi inte har kunnat utveckla de här tjänsterna fullt ut. En utmaning är att uppgifterna om de negativa testerna och tillfrisknandebevis kommer från andra källor än vaccinationsregistret och då blir det mer komplicerat att få de processerna att fungera, eftersom det omfattar andra leverantörer av data.

TT: Men när tror du att de här två andra bevisen kan vara klara?

– Vi har inga datum satta ännu. Vi vill inte binda upp oss, för när vi har allting på plats, då driftsätter vi och då kan det ske med bara någon dags varsel.

Inga antikroppar

Tillfrisknandebevisen kommer inte att utgöras av antikroppstester, utan av bevis för att du testat positivt för sjukdomen, men antas ha tillfrisknat.

– Det var en debatt inom EU, men till slut bedömde man att antikroppstesterna inte var tillräckligt tillförlitliga, säger Mats Snäll.

Ett annat, möjligt, hinder är det svenska förfarandet där den misstänkt sjuke oftast testat sig själv.

– I EU-förordningen står det att tester som avser positiva testresultat ska ha utförts med stöd av hälso- och sjukvårdspersonal. Om det här ett problem eller inte utreds just nu av socialdepartementet, säger Mats Snäll.

Det är alltså inte så mycket teknikutvecklingen som försvårar arbetet, utan juridiken och processerna kring bevisen. Vad gäller det tekniska ligger Sverige i framkant, enligt Mats Snäll.

– Där skulle jag vilja säga att vi är ett föredöme, för mycket av den teknik vi har utvecklat används av flera länder. Den har även gett avtryck inom EU:s ramverk, så tekniskt sett ligger vi framkant.

Johan Nilsson/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetEUInrikes/utrikesResorVaccination

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.