Hoppa till huvudinnehållet

Jonas ger travhästarna en lycklig barndom

Publicerad:
Jonas Moberg med ett tre dagar gammalt föl och den stolta mamman Evita Jaam. Pappa heter Orlando Wiss och lever i Frankrike
Jonas Moberg med ett tre dagar gammalt föl och den stolta mamman Evita Jaam. Pappa heter Orlando Wiss och lever i Frankrike Foto: Kjell Olsson

Det sägs att de första åren av ens liv har stor betydelse. Det gäller säkert både djur och människor. Travtränaren Jonas Moberg i Kila vet det bestämt och på hans gård är det många blivande travstjärnor som vuxit upp under trygga och lyckliga former.

När stortränaren Daniel Redén segerintervjuades efter Elitloppet nyligen betonade han att vinnarhästen, Don Fanuccis, hade haft en fin unghäststid med bland annat ett år hos Jonas Moberg i Kila.

Don Fanucci Zet med Örjan Kihlström i sulkyn vann Elitloppet 2021 på Solvalla Hästägaren Daniel Rydén berättade efteråt om vinnarens fina tid som unghäst hos Jonas Moberg i Kila.
Don Fanucci Zet med Örjan Kihlström i sulkyn vann Elitloppet 2021 på Solvalla Hästägaren Daniel Rydén berättade efteråt om vinnarens fina tid som unghäst hos Jonas Moberg i Kila. Foto: Pontus Lundahl/TT

Samtidigt hade Jonas även hand om Diana Zet som liksom Don Fanucci travat hem tio miljoner kronor. På gården i Kila fanns samtidigt också Milady Grace som kört in 3, 5 miljoner kronor.

- Naturligtvis är det roligt att få beröm och det är kul att följa hästarnas utveckling, säger Jonas när ST hälsar på.

Började tidigt

Jonas intresse för hästar började tidigt då pappa Anders hade hästar. Redan som tvååring hade Jonas en Shetlandsponny.

- Det blev tävlingar med russ och SM-seger i Visby. Som 17-åring väntade hästgymnasiet i Skara och sedan blev det fyra lärlingsår i Karlstad hos Peter Cederin och Karl-O Johansson, berättar Jonas.

- Det var roliga och lärorika år, säger han.

Unghästarna har en behaglig tillvaro hos Jonas Moberg i Östensbyn.
Unghästarna har en behaglig tillvaro hos Jonas Moberg i Östensbyn. Foto: Kjell Olsson

Därefter följde nya fyra år som privattränare hos stall Palema i Kvänum. Det var femton hästar i träning. Karate Shop blev en framgångsrik häst som följt med och vann Olympiatravet samt deltog i Elitloppet.1992 hade Jonas bra framgångar med Palemahästar.

Köpte i Östensbyn

Det blev ytterlligare sex år som egen tränare i Axvalla. 1999 blev det inköp av en egen gård i Östensbyn i Kila. Gården har gamla hästanor efter Roland Jansson som hade stuteri och tävlingsverksamhet. Där fanns bland annat Stall Dana med Erik Friiis i spetsen. I många år Karl O Johansson drev gården med världsmästaren Callit som en av stjärnorna i stallet.

Dags för hovvård. Tim Nagel gör sig klar och Anne Moberg hjälper till.
Dags för hovvård. Tim Nagel gör sig klar och Anne Moberg hjälper till. Foto: Kjell Olsson

Idag driver Jonas tillsammans med hustrun Anne en välrenommerad och framgångsrik häströrelse i Östensbyn.

- Det skiftar snabbt i den här branschen men vi försöker att ha flera ben att stå på, säger Jonas.

Andelar i unghästar

Jonas och Anne föder upp unghästar och säljer sedan andelar. Idag är det tolv treåringar och äldre samt tre tvååringar som är i egen träning samt åtta extra från andra tränare. Totalt är det ett 40-tal hästar på gården. Kontakterna är goda med bland andra Daniel Redén och tidigare Stig H Johansson.

- Deras hästar kommer som ett och ett halvt år gamla föl och stannar till de är drygt två år. Don Fanucci var här för tre år sedan och visst var det en fin häst men man kan aldrig ana hur lyckosamma unghästarna ska bli, säger Jonas.

På gården finns träningsbanor där unghästarna tränas.
På gården finns träningsbanor där unghästarna tränas. Foto: Kjell Olsson

Han har hela tiden utvecklat sin gård och ganska nyligen har fem lösdrifthallar uppförts.

- Där ligger hästarna torrt och fint och det finns elvattenkoppar, förklarar Jonas.

Positiva markägare

Den 1300 meter långa banan är mycket välbyggd med skyddat läge och lämplig för intervallkörning. En rakbana mäter 700 meter och en sandbana är 300 meter lång.

- Vi är lyckligt lottade med positiva markägare som arrenderar ut en del mark till oss, säger Jonas.

Det är ju mycket fysiskt arbete men man måste även fundera lite psykologiskt kring vad man sysslar med.

– Där har en mycket värdefull kontakt knutits med Stig Wiklund. Han föreläser för alla kategorier människor och är mycket intressant och inspirerande att lyssna till, säger Jonas. Stig fokuserar på tre bra grejer som hänt varje dag.

Jonas Moberg och hustrun Anne med Tibe Victory i mitten.
Jonas Moberg och hustrun Anne med Tibe Victory i mitten. Foto: Kjell Olsson

Det gäller att ha ett bra förhållande till alla personer runt hästarna och därför har Jonas och Anne gjort i ordning ett rum där man kan träffas, samtala och utbyta idéer samt äta och dricka lite gott.

Stor investering

En stor investering är inköpet av ett fölsto som Jonas och Anne fick köpa av legendaren John Dieden i Malmö. Detta sto heter Caddy Jasmina. Fem generationer bakåt finns idel världsstjärnor och avelsmaterial har fötts som haft stor betydelse för hästsport världen runt.

- Till och med banken trodde på detta, skrattar Jonas. Det blev fem föl ifjol, två i år och ett till i midsommar, summerar Jonas med stor optimism.

Gott om plats för hästarna i Kila. Totalt är det ett fyrtiotal. I bakgrunden en av de lösdrifthallar som uppförts
Gott om plats för hästarna i Kila. Totalt är det ett fyrtiotal. I bakgrunden en av de lösdrifthallar som uppförts Foto: Kjell Olsson

John Dieden är både en god vän till Jonas och Anne och en legendar som idag, trots 83 års ålder, följer med i hästsporten och månar om kontakten med paret i Östensbyn. Dieden har även skrivit en bok ”Trav är mer än trav”, ett enkelt men sant budskap.

Viktig i rörelsen är hustrun Anne. En god hjälp har man också av Tim Nagel från Gunnarskog som tre dagar i veckan bland annat skor hästarna.

- Men barnen är inte intresserade, skrattar Jonas. Så vi letar med ljus och lykta efter någon mera som kan vara med i arbetet, säger Jonas.

Nyfödd fölunge

Just nu råder harmoni i verksamheten och de olika delarna flikar bra i varandra. Kanske går det en framtida elitloppvinnare bland unghästarna på Östensbyn i Kila?

- Här bor jag, säger Jonas med ett leende.
- Här bor jag, säger Jonas med ett leende. Foto: Kjell Olsson

Nämnas kan även att de hästar som föds i Jonas regi får efternamnet Jaam efter Jonas, Anders (pappa) Anita (mamma) samt Moberg.

När ST hälsar på har en fantastiskt vacker fölunge nyss fötts efter pappa Orlando Wiss i Frankrike samt Evita Jaam. Den lilla kommer att bli en andelshäst i framtiden.

Anna Moberg kör ett pass med en av gårdens många hästar.
Anna Moberg kör ett pass med en av gårdens många hästar. Foto: Kjell Olsson

Artikeltaggar

Daniel RedénJonas MobergKilaSäffle kommunTrav

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.