Att ge sig ut i naturen, hemestra och turista i skog och mark är något som coronapandemin gjort till en het trend. För Thomas Peterson har pandemiåret och starten på den här säsongen varit väldigt positiv - inte minst när National Geographic uppmärksammade de flytande trähusen som man kan hyra i Naturbyn.
– Vissa människor semestrar på lyxiga hotell. Andra håller sig till flytande stugor utan elektricitet, skriver Martin Edström som är fotografen bakom bilden på Instagramkontot natgeotravel.
"Vet du att ditt flytande hus i Naturbyn finns på National Geographics Instagramkonto som har fyrtiotre miljoner följare?". Den frågan fick Thomas Peterson när han stod i en kassakö i Karlstad och just skulle betala. Men det hade han ingen aning om, och även om han själv är ödmjuk inför faktumet att hans verk blir internationellt uppmärksammat är frågan om inte Naturbyn med de numera två flytande husen tillhör ett av de mest fotograferade och publicerade turistmål i olika tidskrifter och böcker?
– Det är otroligt hur snabbt bilder och nyheter sprids via sociala medier, säger Thomas blygsamt.
Gillas av 104 000
Bilden, som togs i fjol av fotografen och utforskaren Martin Edström har väckt många reaktioner. I nuläget har bilden gillats av 104 000 personer. Tomas själv har inte reflekterat så mycket kring det, och är heller inte så angelägen om att få mycket publicitet eftersom huvudtanken med Naturbyn är att det skall vara en plats där man kan få lugn och ro.
Hur kändes det när du fick veta att bilden nått så många människor?
– Jag tänkte inte så mycket på det. De har varit med i lite böcker och så förut de där korten, säger Thomas och berättar att det titt som tätt kommer förbi fotografer och tar bilder som hamnar på olika hemsidor eller i böcker.
Har det kommit in fler bokningar sedan bilden delades med fyrtiotre miljoner följare?
– Nej det har det inte. Det är ett väldigt begränsat antal som kan bo här och egentligen vill jag inte ha helt fullbelagt för då kanske det blir lite trångt, skrattar Thomas.
Nytt flytande hus
Thomas startade sitt projekt, där även hustrun Rebecka var inblandad, redan 1999. Sedan dess har det skett en successiv utbyggnad. Det senaste tillskottet är ytterligare ett flytande hus, och idag har han åtta boenden till uthyrning varav två uppe i träden och två på sjön Eldan.
– Det första flytande huset byggde jag för åtta eller nio år sedan. För några veckor sedan gjorde jag färdigt ett till - det har varit populärt att boka dem, säger Thomas.
Är de svåra att bygga?
– Nja, det finns ju inga ritningar eller så utan jag har det i huvudet och funderar ut saker under byggets gång. Jag försöker mest att hålla det enkelt.
Trodde på bakslag
År 2019 vann Thomas och Naturbyn Region Värmlands och Värmlands Turistråd pris som Värmlands bästa turistattraktion. Priset kunde på grund av pandemin inte utdelas förrän ett år senare, då även nyheten Wiksfors Bruk fanns med på en kant.
– Jag trodde ju att fjolåret skulle bli ett rejält bakslag, men så blev det inte utan det var väldigt bra, minns Thomas.
Istället för utländska gäster som tidigare utgjort 80-90 procent av besökarna kom fler svenska turister för att uppleva Naturbyn.
– Normalt sett kommer gästerna från bland annat Österrike, Holland, Belgien och framför allt Danmark, men ifjol så kom det faktiskt många från närområden som till exempel Karlstad och Arvika.
Bra säsongsstart
I dag är Naturbyn en plats där man kan koppla av utan internet, telefoner och elektricitet - en chans till verkligt lugn. När Säffle-Tidningen är på besök håller den gamla bastun på att få sig en omgång trots det varma vädret.
– Den är faktiskt riktigt populär även under varmare tider, säger Thomas och fortsätter:
– Lån av kanot liksom bastubad ingår när man bokar boende, men här finns varken Wifi eller elektricitet. Till en början kan det ju vara lite svårt att vara utan men sedan brukar man tycka att det är riktigt skönt.
Säsongen har precis dragit i gång, men redan nu är Thomas nöjd över att det har trillat in en del bokningar. Två stycken som sökt sig till naturens skönhet den här dagen är paret Simon och Lisa från Belgien.
– Det är härligt att få paddla ut på sjön, säger Simon och Lisa.