Hoppa till huvudinnehållet

”Vi bjuder på må bra-upplevelser”

Publicerad:
Fyra sommararbetare från Sommar i Säffle ställer till med kalas av olika slag på Lindbackens äldreboende.
Fyra sommararbetare från Sommar i Säffle ställer till med kalas av olika slag på Lindbackens äldreboende. Foto: Kjell Olsson

På Vardaga Lindbacken har fyra feriepraktikanter nu sommarjobbat i tre veckor. Under sin tid på äldreboende har de blivit mycket uppskattade för sin påhittighet som lett till många härliga aktiviteter för de boende.

– Det känns verkligen roligt, viktigt och meningsfullt att jobba här, säger de fyra Sommar i Säffle-ungdomarna Emma Mogren, Tindra Svanelind, Matilda Axelsson och Ellen Vestlind.

Egentligen var det ovisst om de skulle få några arbetsplatser över huvud taget. Samtliga stod som reserver, men när det yppade sig en möjlighet vid Lindbacken så sade de omedelbart ja.

Bjöd in till kafferep

Sedan tjejerna började arbeta på Lindbacken har de anordnat flera påhittiga aktiviteter. När Säffle-Tidningen kommer på besök är det uppdukat till kafferep och kakfest i stora salen. Bagarna bakom läckerbitarna är Emma Mogren och Tindra Svanelind, och nu får Holgers konditori se upp!

På kakfaten ligger chokladrutor, schackrutor, bullar, drömmar, kolakakor, hallongrottor och sockerkaka. Det äts, dricks kaffe och pratas, och när kafferepet är slut får Margit Lurén hela salen att stämma in i en rejäl applåd för tjejernas insats. Bertil Deutschman, 94, är en av de som applåderar.

– Nu orkar vi nog inte med lunchen, pustar han.

  • Foto: Kjell Olsson
  • Foto: Kjell Olsson
  • Foto: Kjell Olsson

Glass i stora lass

Under fredagen visade även Matilda Axelsson och Ellen Vestlind framfötterna. På deras program stod nämligen att ordna en glassbuffé.

– Det blev två sorters glass samt dressing och topping, säger glassfixarna och aktivitetssamordnaren Mia Arnell berömmer:

– Det härliga är att våra fyra sommarungdomar själva kan hitta på saker, delta i vår verksamhet och bidra med trivselhöjande aktiviteter. Sådana här tillfällen ger möjlighet för de boende att prata om ditten och datten, och det är uppskattat.

Munskydd och visir är ett måste vid kontakt med de boende.
Munskydd och visir är ett måste vid kontakt med de boende. Foto: Kjell Olsson

Må-bra-upplevelser

De fyra tjejerna har med sitt engagemang och sin positiva inställning helt klart varit en vitamininjektion för hela verksamheten, och själva är de nöjda och glada över den tid de har fått på Lindbacken.

– Det känns verkligen roligt, viktigt och meningsfullt att ha fått jobba här, säger de fyra tjejerna, som gör mycket mer än att servera godsaker till de boende.

– Vi ger även taktil massage, beröringsmassage och manikyr, så vi bjuder på må-bra-upplevelser helt enkelt.

Ibland är det skönt att få hjälp på "hemvägen".
Ibland är det skönt att få hjälp på "hemvägen".

Fortsätter vårda

Mellan kaffe och kakserveringen fick Säffle-Tidningen även en liten pratstund med flickorna. Deras arbetsperiod är snart slut, men för åtminstone två av dem tar inte rollen som vårdare slut här. Matilda Axelsson och Ellen Vestlind har gått ett år på gymnasiets vårdlinje och i höst väntar årskurs två.

– Vi hade Sommar i Säffle-arbete även i fjol men det här passar ju bra med tanke på våra studier till undersköterskor, säger Matilda och Ellen.

Emma och Tindra sommararbetar för första året och är lite osäkra över fortsatta val.

– Kanske någon linje i Åmål, funderar Emma medan Tindra lutar åt transporthållet.

Från vänster: Matilda Axelsson, Ellen Vestlind, Tindra Svanelind samt Emma Mogren har jobbat tre veckor som Sommar i Säffleungdomar på Lindbacken och deras fina arbete uppskattades mycket från alla håll.
Från vänster: Matilda Axelsson, Ellen Vestlind, Tindra Svanelind samt Emma Mogren har jobbat tre veckor som Sommar i Säffleungdomar på Lindbacken och deras fina arbete uppskattades mycket från alla håll. Foto: Kjell Olsson

Känns bra

Oavsett vad som väntar i framtiden tycker alla fyra att tiden på Lindbacken har känts bra, och ingen utesluter en titt in på boendet då och då.

– Vi har ju blivit så bra kompis med alla och det känns verkligen bra att få ha jobbat här, avslutar Emma, Tindra, Matilda och Ellen.

Säkerligen är de välkomna tillbaka, och det kan nämnas att även ST:s utsände fick hoppa över lunchen på grund av kafferepets frestelser.

Artikeltaggar

SäffleVardaga LindbackenVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.