Hoppa till huvudinnehållet

Ronjagruppens arbete redo att invigas

Publicerad:
Vandingslederna kring Fröskog och Fengersfors i projektet Vandra i Ronjaland är klara och ska invigas. Men arbetet för de frivilliga i föreningen bakom lederna fortsätter – en skogsled måste underhållas och röjas. Leif Maerker, Erland Hennix, Carl-Gustav Salomonsson, Ingrid Hennix, Olle Gustafsson, Lars Rune Larsson, Lasse Robertsson och Roy Andreasson är några av eldsjälarna bakom projektet.
Vandingslederna kring Fröskog och Fengersfors i projektet Vandra i Ronjaland är klara och ska invigas. Men arbetet för de frivilliga i föreningen bakom lederna fortsätter – en skogsled måste underhållas och röjas. Leif Maerker, Erland Hennix, Carl-Gustav Salomonsson, Ingrid Hennix, Olle Gustafsson, Lars Rune Larsson, Lasse Robertsson och Roy Andreasson är några av eldsjälarna bakom projektet. Foto: Jan Lorentsson

Efter fem års arbete kan medlemmarna i föreningen Vandring i Ronjaland ta av kängorna och vila en stund. Fyra vandringsleder är klara med skyltar och allt. En gedigen broschyr med karta finns snart på plats.

Nästa veckoslut sker officiell invigning och då görs dyker huvudfiguren bakom idén – Ronja – upp. Bokdagar i Dalsland högtidlighåller Astrid Lindgrens populära Rövardotter.

För den som har glömt eller som inte vet: Astrid Lindgrens sista bok Ronja Rövardotter filmatiserades i Dalsland 1983–1984. Den hade premiär i december 1984 och blev framgångsrik. Flera kopplingar till Ronja har gjorts i Dalsland genom åren efter det, inte minst för att locka turister.

Det här är något liknande, men också för ett större syfte: att ge människor möjlighet att ta del av den dalsländska naturen genom välordnade vandringsleder.

– Vi startade på hösten 2016 en liten grupp, berättar en av initiativtagarna, Roy Andreasson, Fengersfors. 2018 bildade vi en förening och snart fick vi med Åmåls kommun i projektet.

Informationstavlan vid Knarrbysjön i Fengersfors är mycket väl genomarbetad, med inköpta bilder bland annat från inspelningen av Ronja-filmen. Det finns ytterligare en upplaga av den här tavlan och fem i lite mindre format med lite mindre information. Här finns också information om de fyra lederna Bläsenrundan, Bäverleden, Ronjalandsleden och Korpens led. Vandrare kommer också att erbjudas en ganska påkostad broschyr med karta, information om natureservat och tips om besöksmål och andra vandringsleder.
Informationstavlan vid Knarrbysjön i Fengersfors är mycket väl genomarbetad, med inköpta bilder bland annat från inspelningen av Ronja-filmen. Det finns ytterligare en upplaga av den här tavlan och fem i lite mindre format med lite mindre information. Här finns också information om de fyra lederna Bläsenrundan, Bäverleden, Ronjalandsleden och Korpens led. Vandrare kommer också att erbjudas en ganska påkostad broschyr med karta, information om natureservat och tips om besöksmål och andra vandringsleder. Foto: Jan Lorentsson

Flera instanser har stöttat, bland annat med EU-pengar. Den största insatsen har medlemmarna i föreningen gjort. En arbetsgrupp, en styrelse och övriga medlemmar har bidragit efter egen förmåga. Totalt har 49 personer deltagit på något sätt.

Det hela har också varit ett socialt projekt.

– Samvaron har varit viktig, att träffa lite folk ibland, konstaterar Olle Gustafsson.

– Det är friskvård ihop med livskvalitet. Det är ju så grant och vackert i Dalsland. Nu har man lärt sig att hitta också, säger Carl-Gustav Salomonsson.

Samarbetspartners till föreningen har bland annat varit Astrid Lindgren AB, Bengtsfors och Åmåls kommuner, samt länsstyrelsen. Fengersfors bruk har upplåtit lokaler.

– Det har lagts ner mer än 3000 timmar på projektet, säger Roy Andreasson.

Fyra nya leder

Rent fysiskt har en massa kilometer stigar röjts och märkts. Det finns nu fyra leder i Ronjaland, och flera av dem kan man också komplettera och få längre genom att välja en extra runda på Pilgrimsleden.

Bläsenrundan är 3,8 kilometer. Ronjalandsleden är 19 kilometer, men blir dubbelt så lång om man lägger till delar av Pilgrimsleden. Bäverleden är 15 kilometer – och med delar av Pilgrimsleden blir det drygt 26 kilometer att gå. Och Korpens led är 13 kilometer, 21 kilometer inklusive delar av Pilgrimsleden. Det finns också en väg utmärk från Byn vid Ärran upp till utsiktspunkte Korpeknatten som är 1,3 kilometer dit och lika långt tillbaka. Detta är alltså de leder som ingår i Vandring i Ronjaland.

Inga nya leder hade kunnat skapas om inte markägarna ställt upp gett klartecken. Markägarna har varit positiva. Känslan är enligt föreningen att nästan alla vill visa upp den vackra naturen och ge fler människor möjlighet att komma ut och röra på sig.

– De tycker väl att detta är viktigt, att det är ett led i att landsbygden ska överleva, säger Lasse Robertsson.

Ungefär så här ser en markering längs lederna i Ronjaland ut - med initialerna ViR (Vandra i Ronjaland) och färgmarkering beroende på vilken led eller vilka leder det gäller.
Ungefär så här ser en markering längs lederna i Ronjaland ut - med initialerna ViR (Vandra i Ronjaland) och färgmarkering beroende på vilken led eller vilka leder det gäller. Foto: Jan Lorentsson

48 avtal har ingåtts mellan föreningen och markägarna.

Arbetet har skett på ett hållbart sätt, där trävirket värmebehandlats för att hålla och där linoljefärger har använts. Logotyper, bilder, konstverk av Katarina Aneer – det mesta är lokalt och visar på kraften i det som finns i området.

Björngrottan hittades

Flera kopplingar till filmen från 1984 finns, inte bara i namnen på lederna. Gruppen har till exempel hittat den grotta som Birk och Ronja bodde i, Björngrottan, efter ett gediget detektivarbete med bildanalyser och kunskap om naturen i området.

Vandingslederna i projektet Vandra i Ronjaland är nu klara och ska invigas officiellt nästa veckoslut.
Vandingslederna i projektet Vandra i Ronjaland är nu klara och ska invigas officiellt nästa veckoslut. Foto: Jan Lorentsson

Men är inte hela saken lite sent påtänkt, det är ju snart 40 år sedan filmen kom?

Nej, inte om vi får tro Lars Rune Larsson, som guidat skolbarn i Ronjaskogarna.

– De var sex till nio år och hade läst boken och tittat på filmen både hemma och i skolan och de frågade efter både Helvetesgapet och Björngrottan.

Vissa historier lever vidare i många generationer, kanske är Ronja-historien en sådan.

Nästa veckoslut, den 16 och 17 juli, blir det invigning. Det erbjuds bokade vandringar med grupper om max 35 under fredagen.

På lördagen hakar föreningen Bokdagar i Dalsland på med ett Ronja-tema. Catti Edfeldt, regiassistent under inspelningen av Ronja Rövardotter, och musikern Claes Janson, rövare i filmen, deltar i ett program på Sagabiografen. Även en lokal kör deltar tillsammans med sångerskan Ulla Olsson, samt illustratören Peter Bergting och bokkritikern Lotta Olsson.

Roy Andreasson, projektledare för Vandra i Ronjaland.
Roy Andreasson, projektledare för Vandra i Ronjaland. Foto: Jan Lorentsson

Artikeltaggar

Djur och naturFengersforsFröskogTurismVandra i RonjalandVandringVandringsled

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.