Hoppa till huvudinnehållet

Grönt ljus för "historiskt" skatteavtal

Publicerad:
USA:s finansminister Janet Yellen på väg till mötet i Venedig.
USA:s finansminister Janet Yellen på väg till mötet i Venedig. Foto: Luca Bruno/AP/TT

G20-ländernas finansministrar har ställt sig bakom förslaget om en global miniminivå för bolagsskatt. Överenskommelsen beskriv som historisk.

USA:s finansminister Janet Yellen, en av huvudpersonerna under finansministrarnas möte i italienska Venedig – det första sedan pandemin bröt ut – säger att en global bolagsskatt kommer att gynna samtliga länder och öka de totala skatteintäkterna.

– Världen är redo att sätta stopp för den globala kapplöpningen mot botten när det gäller bolagsskatter, och det finns en bred samsyn om hur det ska göras. Med en global minimiskatt på minst 15 procent, säger hon och tillägger:

– Nu måste världen agera snabbt för att fastställa överenskommelsen.

1 300 miljarder kronor

Det var USA som i början av april överraskade världen genom att offensivt lansera förslaget om en gemensam miniminivå för bolagsskatter. Tanken är visserligen långt ifrån ny, men fick med Vita husets stöd ett hittills aldrig skådat genomslag. Bakgrunden var pandemin och de enorma stimulanspaket många av världens länder sjösatt för att hålla ekonomin i gång.

Sedan förslaget presenterades har G7-ländernas finansministrar, och nu alltså även G20-ländernas, ställt sig bakom ett förslag som innebär ett globalt golv på 15 procent i bolagsskatt. Det är lägre än vad USA ursprungligen ville se men högre än i länder som Irland, som i dag lockar till sig stora multinationella företag genom att använda låga skatter som konkurrensverktyg.

Enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s ekonomer kan den föreslagna minimiskatten på 15 procent öka de årliga globala skatteintäkterna med runt 150 miljarder dollar, motsvarande när 1 300 miljarder svenska kronor.

"Historisk överenskommelse"

I ett gemensamt uttalande talar finansministrarna om en "historisk överenskommelse om en mer stabil och rättvis internationell skattestruktur". Förhoppningen är att förslaget ska antas när G20-ländernas ledare möts i Rom i höst.

– Nu måste vi jobba på att få klart detaljerna innan vårt möte i oktober så att vi verkligen kan göra det globala skattesystemet rättvist, säger Storbritanniens finansminister Rishi Sunak.

Om förslaget antas väntas det ta runt två år att få på plats. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire hyllar uppgörelsen som en unik chans att reformera den globala ekonomin i riktning mot ökad skatterättvisa.

– Nu finns det ingen återvändo, säger han.

Artikeltaggar

EkonomiFöretagandeSkatter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.