Hoppa till huvudinnehållet

Sekellång historia tog slut när Handelsbanken stängde

Publicerad:
En bild från Kanaltorget på 1950-talet. Handelsbanken till vänster i B-huset, Cejis Järn i mitten och Apoteket Svanen till höger. Apoteket flyttade dit 1952.
En bild från Kanaltorget på 1950-talet. Handelsbanken till vänster i B-huset, Cejis Järn i mitten och Apoteket Svanen till höger. Apoteket flyttade dit 1952.

Handelsbanken har stängt sitt kontor i Säffle. Det betyder att en mycket lång bankepok har avslutats. Handelsbanken har funnits i Säffle i 78 år och vid Kanaltorget i 70 år. Lägger man till åren med Handelsbankens föregångare så handlar det om en drygt sekellång bankhistoria.

I december 1916 flyttade Sydsvenska kreditaktiebolaget in i J G Nordströms hus i hörnet av Hamngatan och Västra Storgatan där det numera är en parkeringsplats bakom stadshuset.

Sydsvenska bankens kontor i Säffle övertogs 1925 av Vänersborgsbanken, som fortsatte i samma lokal i Nordströmshuset. Där fanns bankkontoret fortfarande 1943 när Vänersborgsbanken köptes upp av Svenska Handelsbanken.

På Kanaltorget

De flesta Säfflebor förknippar emellertid Handelsbanken med Kanaltorget. När det så kallade B-huset byggdes blev Handelsbanken en av de första hyresgästerna. Torsdagen 29 november 1951 flyttade Handelsbanken från Nordströmshuset till nya lokaler vid Kanaltorget.

Måndag 5 juli stängdes Handelsbankens kontor i Säffle. Senare under veckan försvann namnet Handelsbanken från väggen för första gången på 70 år.
Måndag 5 juli stängdes Handelsbankens kontor i Säffle. Senare under veckan försvann namnet Handelsbanken från väggen för första gången på 70 år. Foto: S-E Dahlström

Man kan inte skriva ”bredvid stadshuset” för det fanns inte ännu. Stadshuset stod färdigt först 1954. I annonsen från 1951 står det dock att bankens nya kontor låg ”i stadshuset”. B-huset sågs som en del av detta. Handelsbanken fanns med andra ord vid Kanaltorget före stadshuset och även innan Näcken började spela där. Fontänen med Näcken kom på plats först sensommaren 1954.

Planerade för restaurang

Egentligen var det inte tänkt att det skulle bli en banklokal som närmaste granne till stadshuset. Åtminstone var det inte vad arkitekten Nils Einar Eriksson – han som ritade både stadshuset och det angränsande B-huset – hade föreslagit. Han hade en helt annan idé.

              Så här tänkte sig arkitekt Nils Einar Eriksson att stadshuset och B-huset skulle komma att se ut. Lägg märke till ordet Restaurant ovanför den lokal som i stället blev ett bankkontor. En uteservering – en loggia – ingick också i ursprungsförslaget.
Så här tänkte sig arkitekt Nils Einar Eriksson att stadshuset och B-huset skulle komma att se ut. Lägg märke till ordet Restaurant ovanför den lokal som i stället blev ett bankkontor. En uteservering – en loggia – ingick också i ursprungsförslaget.

På en skiss som visar de aktuella husen läser man ”Restaurant” där det i stället kom upp ”Svenska Handelsbanken”. Med tiden slopades ”Svenska”. Det blev Handelsbanken kort och gott även på väggen.

Nils Einar Eriksson hade tänkt sig en restaurant med en uteservering – en loggia – från stadshuset och längs restaurangdelen. I en intervju i Säffle-Tidningen erkände arkitekten, att det var en besvikelse att det inte blev så.

– Jag är en smula ledsen för det. Den där loggian utanför restaurangen med planerad uteservering var ett trevligt inslag. Men det är ju så att verkligheten ofta blir annorlunda än vad man tänkt sig.

Trogen hyresgäst

Det var inte bara loggian som försvann när planerna ändrades.

- Under restaurangdelen skulle också vara en källare med valv, som skulle blivit intim och trevlig, men också den tanken är övergiven nu när det inte blir något av restaurangen i övrigt, konstaterade Nils Einar Eriksson i intervjun.

 • Den spelande Näcken och Handelsbankens kontor har varit grannar på Kanaltorget. Banken kom först. Bankkontoret öppnade i slutet av 1951. Näcken kom på plats 1954.
  Den spelande Näcken och Handelsbankens kontor har varit grannar på Kanaltorget. Banken kom först. Bankkontoret öppnade i slutet av 1951. Näcken kom på plats 1954. Foto: S-E Dahlström
 • Många färgstarka personer har genom åren arbetet för Handelsbanken i Säffle. En av dessa var Olof Granath, som var kontorschef i Säffle i 21 år innan han avgick med pension 1991.
  Många färgstarka personer har genom åren arbetet för Handelsbanken i Säffle. En av dessa var Olof Granath, som var kontorschef i Säffle i 21 år innan han avgick med pension… Foto: S-E Dahlström
 • Vid jultid 1996, alltså för nära 25 år sedan, samlades Handelsbankens personal för en gruppbild. De som då jobbade på bankkontoret var i främre ledet Berit Fransson, kontorschefen Jan Larsson och Berit Jansson. I bakre ledet Ingrid Hvittfeldt, Thomas Olsson, Cecilia Blom, Lennart Svensson och Gun-Britt Rönntorp.
  Vid jultid 1996, alltså för nära 25 år sedan, samlades Handelsbankens personal för en gruppbild. De som då jobbade på bankkontoret var i främre ledet Berit Fransson, kontor… Foto: S-E Dahlström
 • En annons i Säffle-Tidningen informerade Säffleborna om att Handelsbanken 29 november 1951 skulle flytta sig kontor från Nordströmshuset i hörnet av Hamngatan och Östra Storgatan till det då nybyggda B-huset vid Kanaltorget.
  En annons i Säffle-Tidningen informerade Säffleborna om att Handelsbanken 29 november 1951 skulle flytta sig kontor från Nordströmshuset i hörnet av Hamngatan och Östra Storgatan till d…

Det blev som sagt bank i stället och källaren blev det bland annat bankfack i stället för en intim restaurangdel med valv.

En trogen hyresgäst var det i alla fall som flyttade in. 70 år blev det. Lokalen kom också att utökas med tiden. Det skedde när Cejis Järn AB upphörde och banken tog över en del av den tidigare järnhandelslokalen.

Kunde ha blivit först

Handelsbanken var inte den första bank som etablerade sig i Säffle. Inte ens om man räknar in föregångarna Sydsvenska och Vänersborgsbanken. Så kunde det emellertid ha blivit. Redan 1898 reste en delegation från Säffle till Göteborg i hopp om att kunna förhandla sig till öppnande av ett bankkontor i Säffle. Det var kvarnägare Nilsson, patron Ahlmann på Bäck och kronofogde Myrin.

Lokaltidningen trodde sig veta att resan hade blivit en framgång.

- Underhandling har skett med tvänne banker, Enskilda banken och Handelsbanken. Det är ännu icke afgjort hvem av dessa som skall öppna filial här, men det antages som tämligen säkert att det blir den senare, läste man i tidningen.

Tidningen hade fel. Det blev varken Enskilda banken eller Handelsbanken, det blev Wermlands Enskilda Bank som kom först. 2 januari 1899 fick köpingen sitt första bankkontor, som då fick lokal i ett hus norr om torget. Det är därför som det kvarteret heter Banken.

Bankärenden hade man kunnat utföra redan tidigare i Säffle. Redan på 1880-talet fick Karlstads Sparbank en expedition inne på gården i hörnet av Östra Storgatan och Sundsgatan, men det var först 1919 som expeditionen upphöjdes till bankfilial.

Bara två finns kvar

Säffles bankhistoria omfattar många olika banker. Sydsvenska Kredit AB och Vänersborgsbanken är redan nämnda liksom Wermlandsbanken, Karlstads Sparbank och Handelsbanken. Sparbanken slogs samman med Föreningsbanken och blev Föreningssparbanken, som numera är Swedbank.

Posten drev också bankrörelse som blev PK-banken som senare blev en del av Nordbanken, som i sin tur gick samman med Wermlandsbanken och som nu är Nordea. Värmlands Folkbank och Gillberga Pastorats Sparbank har också haft bankkontor i Säffle.

Dramatisk förändring

Man kan konstatera att förutsättningarna för bankerna dramatiskt har förändrats. De flesta sköter i dag sina bankärenden via Internetbank. Behovet att besöka ett bankkontor har successivt minskat. Hanteringen av kontanter likaså.

Ändå är det många som känner vemod och besvikelse när Handelsbanken nu har lämnat Säffle. Kvar finns nu bara Swedbank och Nordea.

Artikeltaggar

HandelsbankenlokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.