Hoppa till huvudinnehållet

Mejeriet satsar på klimatet – och grillost

Publicerad:
Yngve Gustafsson, vd för Wermlands Mejeri, vid den nya pelletspannan som är en klimatinvestering på 5,5 miljoner kronor. Bränslet kommer att levereras från pelletsfabriken i Säffle vilket innebär att mejeriet behåller sin starkt lokala prägel.
Yngve Gustafsson, vd för Wermlands Mejeri, vid den nya pelletspannan som är en klimatinvestering på 5,5 miljoner kronor. Bränslet kommer att levereras från pelletsfabriken i Säffle vilket innebär att mejeriet behåller sin starkt lokala prägel. Foto: Kjell Olsson

Wermlands Mejeri i Nysäter går på offensiven. Företaget klimatinvesterar genom att byta ut eldningsoljan mot förnybar energi från pelletsfabriken i Säffle.

– Vi gör en klimatinvestering på 5,5 miljoner kronor, berättar vd Yngve Gustafsson.

Samtidigt lanserar mejeriet nya produkter som tycks gå hem hos konsumenterna.

I november 2015 tappades den första mjölklitern vid Wermlands Mejeri i Värmlands Nysäter. Sedan har både mejeriet och produktsortimentet utvecklats och nu genomförs en stor investering i det så kallade Klimatklivet som är en övergång från olja till uppvärmning med pellets.

– Det är en klimatinvestering på runt 5,5 miljoner kronor. Det är Naturvårdsverket som äger projektet men våra kontakter ligger hos Länsstyrelsen, säger mejeriets vd Yngve Gustavsson.

93 ton olja

Det utgår ett 70-procentigt miljöstöd för åtgärden som beräknas minska energikostnaderna med två tredjedelar när oljan fasas ut.

– Vi har använt 93 ton olja per år och den process som vi genomför innebär ju en stor miljöförbättring också, fortsätter Yngve.

Det 16 meter höga tornet kommer att fyllas med 60 ton pellets tre-fyra gånger per år.
Det 16 meter höga tornet kommer att fyllas med 60 ton pellets tre-fyra gånger per år. Foto: Kjell Olsson

Redan för tre år sedan började man undersöka alternativ till oljan och då låg gas, biogas, flis och pellets i vågskålen. Man jämförde de olika energislagen med många olika parametrar. Mikael Nilsson och Sören Thörner åkte runt och besökte olika anläggningar ibland annat Dalsland och Skaraborg och till slut fastnade man för pelletsuppvärmning.

– Vi måste ha stor driftsäkerhet och det fordras hög värme i samband med förmiddagarnas pastörisering, förklarar Yngve.

Även lokal pellets

Wermlands Mejeri profilerar sig som alla "Värmlänningars eget mejeri" där alla ingredienser och produktion tas fram inom Värmlands gränser.

– Därför är det väldigt roligt att det med största sannolikhet kommer att bli pellets från Säffle som kommer att fyllas i vårt 16 meter höga torn, säger Yngve. Det blir alltså fortsatt helvärmländskt i alla produktionsled.

Transportavståndet blir endast 20-25 km.

– Vi räknar med att det blir biltransporter 3-4 gånger per år med 40 ton varje gång, säger Yngve.

Tornet kan max ta emot 60 ton pellets innan det är fullt.

Det hela har gått snabbt. För ett par veckor sedan var grundplattan byggd. Färdiga torn samt en container med all utrustning var på plats för en vecka sedan och efter semestrarna kopplas allt ihop.

Firman som gör jobbet heter BK Tech från Blomstermåla som även byggt de anläggningar som man tittat på. I slutet av augusti provkör man och första veckan i september sker en överkoppling om allt fungerar.

Fabriken har fungerat prickfritt och hela tiden görs små investeringar och justeringar.

Fler produkter

Samtidigt utvecklas produktkatalogen. Från början var det lätt-, mellan- och standardmjölk samt grädde. Sedan kom filmjölk och naturell yoghurt och glass.

– Vi hade ett gräddöverskott som vi måste använda, säger Yngve. Detta överskott är nu minimerat .

Grillost och vaniljyoughurt - två produkter från Nysäter som gått hem bland konsumenterna.
Grillost och vaniljyoughurt - två produkter från Nysäter som gått hem bland konsumenterna. Foto: Kjell Olsson

Dessutom har två nya produkter släppts på marknaden och fått ett gott mottagande. Först var det vaniljyoghurt och för två veckor sedan kom en Grillost.

– Den gör vi i samarbete med mejeriet Dals Spira i Färgelanda och det verkar som folk gillar den nu i sommartider, säger Yngve.

Det är 13 mjölkgårdar som levererar mjölk till Wermlands Mejeri.

– Den vanliga mjölken ligger runt 20 000 liter per dag i sex dagar, naturella yoghurten 4 000 liter per vecka, filen 2 000 liter i veckan samt nya vaniljyoghurten 1 000 liter per vecka. Grädden uppgår till 6 000 liter per vecka till konsumenterna och grädde levereras även till glassproduktion, säger Yngve.

Vad är nästa projekt?

– Vi funderar lite på om det går tillverka större förpackningar med mjölk, till exempel tioliters till skolor, svarar Yngve.

Hur klarade ni pandemin?

– Vi stängde ned direkt för besök. Hygienkraven var redan sedan tidigare ytterst noggranna. Ingen av de nio heltidsanställda har smittats.

På mejeriet arbetar även en del vikarier och skolungdomar men smittan har hållits borta.

Artikeltaggar

LantbrukNäringslivNyheterSäffle kommunVärmlands NysäterWermlands MejeriYngve Gustafsson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.