Uttrycket fyllehund har fått en ny innebörd

Åsikter
PUBLICERAD:

Skapar man inte förutsättningar för att förebygga ett problem kan man heller inte bli arg för en fyllehund.
Foto: Diana Dragic

Förra veckan lyssnade jag på hundcoachen Fredriks Steens fenomenala sommarprat. Det handlade om ungar, hundar och hans ADHD-diagnos – en historia som jag själv kunde känna igen mig väldigt mycket i. Särskilt ett ämne fick mig att kastas några månader tillbaka i tiden.

Han pratade bland annat om ”problemhundar” och ”problemungar” och hur man bör handskas med dem. En god relation och att skapa rätt förutsättningar för att individen ska lyckas är otroligt viktigt, menade Fredrik i sitt sommarprat, och tog ett exempel:

– Om hunden sannolikt kommer stjäla frukostmackan från bordet medan man går ut och hämtar posten så lägger man den inte där.

Enkelt, kan man tycka – men har man lite för bråttom så är det svårt att skapa rätt förutsättningar, och det var just en sådan situation som hans exempel förde mig tillbaka till.

Det var en solig söndag i mars, och jag och sambon hade skjutit på semmelsuget lite för länge. Eftersom Deje, som vi är bosatta i, kanske inte slår rekord i mysiga fik med brett sortiment bestämde vi oss för att baka egna semlor när suget just den där morgonen slog till med full kraft.

Vi förberedde oss noggrant. Handlade tidigt på förmiddagen, städade undan i köket bara för att skita ner allt under bakningen igen, och framförallt satte vi på hög musik att sjunga med till för att göra den långa processen med deg och fyllning lite roligare.

Mitt i bestyret, eller rättare sagt när det var dags för bullarna att ligga på jäsning upptäckte vi dock att vi hade glömt köpa vispgrädde (hur man nu kan glömma den viktigaste ingrediensen av alla?).

– Vi sticker fort till affären, sa vi.

Vad vi i det läget inte tänkte på var att en av våra hundar är totalt aningslös när det kommer till vad som är bra eller dåligt för en hund att äta, och dessutom bottenlös när det väl kommer till krita. Så ja, du gissar rätt – när vi kom hem igen låg en av plåtarna med halvt jästa bulldegar på golvet, och den var tom.

Vi snackar alltså 6 stycken degar i handbollsstorlek, utan att överdriva.

Istället för att vispa grädde körde vi i ilfart mot närmaste djurklinik (jag vet ju att det kan gå fort när en hund blir förgiftad), och väl framme fick vi snabbt besked om att åka hem igen utan någon behandling.

– Han kommer bara att bli lite full, sa veterinären samtidigt som han drog upp axlarna och böjde mungiporna neråt.

Det hade han helt rätt i. Några timmar senare hade min hund alltså sin första (och förhoppningsvis sista) fylla, på jäst semmeldeg.

Om ni undrar hur det är att ta hand om en full hund så är det inte så stor skillnad jämfört med att ta hand som sin alldeles för berusade kompis efter krogen. Skillnaden är att man istället för att placera någon framför en toalett får hålla sin hund upprätt medan maginnehållet istället letar sig ut bakvägen.

I övrigt är det precis likadant. Stinkande andedräkt, vingliga ben, simmig blick och ljudliga gaser. Det gick dessutom åt ett par rejäla dunkar vatten och ett gäng blöta handdukar för att lindra illamåendet innan hundskrället till slut somnade.

Efter ännu en stunds övervakning bestämde vi oss för att ta kvällen vi också, egentligen alldeles försent för att vara arbetsdag morgonen därpå. Men upp klev vi, och med mig till jobbet släpade jag hunden med jordklotets värsta bakfylla.

Det är lätt att blir frustrerad och irriterad över faktumet att en hund bestämmer sig för att äta en hel plåt med deg. Det är ju så otroligt dumt - men det är här Fredrik Steen menar att man aldrig ska fastna i tankar som att ”en hund ska aldrig”.

Vi skapade inte rätt förutsättningar – och för det har vi bara oss själva att skylla. För vår del blev det aldrig några semlor, med vi fick oss däremot en väldigt bra läxa, och en för oss helt ny innebörd av uttrycket ”fyllehund”.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.