Hoppa till huvudinnehållet

Vägbreddning för vindkraft

Publicerad:
Björn Johansson är en av vägarbetarna som förbereder korsningen i Svanskog inför leveransen av ett vindkrafttorn.
Björn Johansson är en av vägarbetarna som förbereder korsningen i Svanskog inför leveransen av ett vindkrafttorn. Foto: Kjell Olsson

Inom det andliga brukar man tala om den smala och den breda vägen. Vid vägkorsningen utanför Svanevallen i Svanskog är det dock något helt annat som gäller. Just nu breddas en vägkorsning för att man ska kunna transportera och montera ett vindkraftverk.

Björn Johansson är en av vägarbetarna som gräver i värmen vid Svanevallen.

– Vi ska bredda vid vägkorsningen för väg 525 mot Norra Skarbol och 524 mot Årjäng och Karlstad, säger han.

Men vad bra, trafiksäkerheten ökar ju!

– Nej, det är för att delar av vindkraftverk ska klara svängen, förklarar Björn Johansson vidare.

Samma arbete har gjorts vid Mo i Dalsland samt i Knöstad. Orsaken är att det är en bro över E45 mellan Säffle och Åmål som är för låg för transporterna av vindkraftverket. Enligt uppgift ska de längsta transporterna vara 97,7 meter.

Allt går i rasande takt. Grävskopor och lastbilar gör sitt jobb snabbt och säkert. Men den som hoppats på att korsningen blir bredare och säkrare framöver, blir tyvärr besviken. Omformningen av vägen är endast temporär; när transporterna passerat återställs korsningen till sitt föregående skick.

Artikeltaggar

MiljöSvanevallenSvanskogTransportVindkraft

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.