Hoppa till huvudinnehållet

Oskar bygger för Billy Elliot

Publicerad:
En trappa kommer att spela en central roll i upplagan av Billy Elliot. Vilken är än så länge hemligt?
En trappa kommer att spela en central roll i upplagan av Billy Elliot. Vilken är än så länge hemligt? Foto: Kjell Olsson

Oskar Olsson! Där kan man verkligen tala om en Säffleoperaprodukt. Han har varit på scenen och spelat i närmare två hundra föreställningar, han gör sitt femte år som producentassistent under Tobias Norelius och nu är han byggansvarig för Säffleoperas uppsättning av Billy Elliot.

När ST hälsar på är han i full färd med att göra i ordning det som skall bli tegelväggar till uppsättningen av Billy Elliot. Bortåt ett hundra kvadratmeter skall göras i ordning. Som tur är handlar det inte om "riktiga" tegelstenar, men det ska bli så naturtroget som möjligt.

– Du får gärna se hur det är tänkt men helheten är hemlig, säger Oskar med glimten i ögat.

Chef för byggnationen

Han drar även några penseldrag på en trappa som kommer att spela en central roll i Billy Elliot. Oskar jobbar själv, men imorgon kommer det fler och hjälper till - då möts både produktionsbolaget och föreningsmedlemmar.

– Man kan säga att det är en föreningsdag kring bygget, summerar Oskar.

Oskar är alltså chef för byggnationen på scenen, och all information och bilder har han under lång tid fått digitalt.

– Det är ju pandemin som ställt till det och scenografen Marcus Engleson har faktiskt inte varit här någon gång, konstaterar Oskar och tillägger:

– Men han kommer lite längre fram, vet jag.

Bortåt 100 kvadratmeter vägg skall Oskar Olsson göra i ordning. Tegelmönstret syns i plasten men sedan fordras en hel del arbete
Bortåt 100 kvadratmeter vägg skall Oskar Olsson göra i ordning. Tegelmönstret syns i plasten men sedan fordras en hel del arbete Foto: Kjell Olsson

Halva livet på Säffleoperan

Man förstår snabbt att Säffleoperan har en mycket stor del av hans hjärta. Idag är han tjugofyra år, så mer än halva livet har Säffleoperan funnits med i bilden.

– Jag spelade Oliver som elvaåring och då förstod jag att detta är mina grejer, säger Oskar förnöjt.

Han betonar att det är en mycket god återväxt och nere i Göteborg på Balettakademin går faktiskt tre stycken från Säffle i Oskars klass. Förutom honom är det Hanna Ingman och Miriam Skjulsvik, samt Elin Werling som går i en annan klass.

– Tre av sexton från Säffle i min klass och ingen från Stockholm, fantastiskt, säger Oskar med stolthet.

Nämnas kan att intagning sker från hela Norden.

Snart repetitioner

Tobias Norelius är på gång om någon vecka och den 15 augusti samlas alla.

– Då är det manusläsning och det här arbetet skall vara helst vara klart, säger Oskar.

Då börjar även sju veckors repetitionsarbete.

Artikeltaggar

Billy ElliotNöje/KulturSäffleSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.