Lördagen den 17 juli landade 15 flygplan på Nolby flygplats, då Säffle var en av anhalterna i Wermland Air Rally. Det blev en riktig nostalgitripp på flygfältet för flygentusiasterna innan det var dags för plan och piloter att flyga vidare.
– Fantastiskt roligt och en högtidsstund för oss flygentusiaster. Det sade Per-Åke Andersson när Wermland Air Rally bestämt sig för att Nolby och Säffle skulle vara en landnings- och startbana i flygrallyt som första anhalt efter starten i Karlstad.
– Förr fanns det något som hette Vänern Runt med flygplan, men nu hade man istället sträckningen Karlstad-Säffle-Arvika-Torsby, Hagfors, Munkfors och slutlanding på Brattforshedens gamla krigsflygplats, fortsätter Per-Åke.
Tiger Moth och Saab Safir
Det var en häftig syn när ett veteranplan, Tiger Moth, var första planet som landade . Det följdes av tre plan som landade nästan samtidigt.
– Det var egentligen inte något historiskt flygrally men just en Tiger Moth från trettiotalet är något alldeles speciellt, säger Per-Åke.
Det blev en synnerligen kamratlig tillvaro när alla var nere och det fanns både kaffe, läsk, glass med mera under den timme både piloter och flygplan vilade.
Det var främst två plan som väckte extra beundran. Ett knallgult Saab Safir blänkte i solen.
– För många år sedan hade vi en klubbmedlem som hette Henrik de Verdier och han hade just ett sådant numera ovanligt plan, minns Per-Åke.
40 flygdugliga
Planet byggdes som skolflygplan i 323 exemplar varav 102 såldes till Flygvapnet. Både piloter och driftspersonal gillade planet som hade fina flygegenskaper. Det blev även en exportsuccé för Saab som sålde till sju länder. Topphastigheten var 266 kilometer i timmen och marschfarten 235 kilometer i timmen. Planet som även benämndes reseplan kunde ta max fyra personer. Vikten var 710 kilo.
Första planet flögs i november 1945 och sedan var de i bruk fram till och med 1966. Sista planet togs ur tjänst 1992. Idag är fortfarande åttio plan vid liv varav fyrtio i flygdugligt skick.
Engelsk veteran
Det andra planet som fick Per-Åke att väckte stor nostalgi var en engelsk veteran som heter Tiger Moth. Det hade premiär 1931 och byggdes i hela 8868 exemplar. Det spreds till många länder. Marschfarten är ganska beskedlig med 137 kilometer i timmen men det går att toppa med 175 kilometer i timmen. Vikten är 838 kilo. Fortfarande måste man handstarta detta plan genom att veva igång propellern.
– Det fantastiskt roliga är att det finns entusiaster som håller de gamla planen i flygbart skick och då kan vi andra glädjas åt att få se dem, säger Per-Åke.
Det fanns dock även nya moderna plan med i flygrallyt. Ultralätta plan blir alltmer populära och sådana fanns med denna gång. En pilot, Christian Gustavsson, från Säffle Flygklubb, flög sitt eget plan i flygrallyt.