Hoppa till huvudinnehållet

Sommarläger i kylan – ”allt blev perfekt”

Publicerad:
För första gången arrangerade Säffle Konståkningsklubb deras sommarläger i Åmåls ishall.
För första gången arrangerade Säffle Konståkningsklubb deras sommarläger i Åmåls ishall. Foto: Cecilia Snöbohm

Nu blir det åka av! Från värme till kyla. Äntligen har konståkarna fått snörat på sig skridskorna för sommarläger i Åmåls ishall. Proffstränare från Belgien är på plats och stämningen är fantastisk.

Säffle Konståkningsklubb står som arrangörer, vilket de gjort under många år inför detta sommarläger. Det enda som skiljer åt är att klubben för första gången arrangerat lägret i Åmåls ishall istället för i Säffle.

– Tidigare har vi kört lägret i mitten av juni och i fjol ställdes det in, berättade Christian Bruce, ordförande i SKK.

Till höger i bild syns Säffle KK-tränaren Monique Van der Velden som är en stor del av att tränarduon till vänster, Corey Lapiaige (i mitten) och Kim Mathijs är med och coachar på lägret. Corey och Kim är meriterade konståkare och tränare från Belgien.
Till höger i bild syns Säffle KK-tränaren Monique Van der Velden som är en stor del av att tränarduon till vänster, Corey Lapiaige (i mitten) och Kim Mathijs är med och coachar på lägret. Corey och Kim är meriterade konståkare och tränare från Belgien. Foto: Cecilia Snöbohm

Stora tränarnamn

Varje år är det olika tränare som ställer upp på lägret och coachar. I år har de fått dit två stora namn inom konståkningen. Det är Corey Lapaige och Kim Mathijs från Belgien. Deras erfarenheter sträcker sig flera år tillbaka med både internationella som nationella mästerskapstitlar. Tack vare klubbens redan suveräna tränare Monique Van der Velden blev det klart att duon skulle komma och coacha på lägret. Dessutom fick de med sig 13 konståkare från Belgien och Nederländerna till årets läger.

– Det är jätteroligt att stora namn är med i den här lilla staden, säger Christian.

 • Foto: Cecilia Snöbohm
 • Monique instruerar under ett träningspass.
  Monique instruerar under ett träningspass. Foto: Cecilia Snöbohm
 • Foto: Cecilia Snöbohm
 • Foto: Cecilia Snöbohm
 • Foto: Cecilia Snöbohm
 • Foto: Cecilia Snöbohm

Totalt är det 41 konståkare med på lägret och som de delat upp i fyra nivåanpassade grupper. De har även anpassat olika gruppen till dansen som de tränar utöver ispassen. Att kombinera både skridskoteknik och dans är givet att göra på lägret.

– Konståkarna behöver vara flexibla, smidiga och kunna klara av hoppen när de utövar sina koreografier på isen, säger Corey.

Att implementera bästa förutsättningarna för att bli en bra konståkare - det är just vad Corey hoppas kunna förmedla till de deltagande på lägret.

– Vi hoppas på att öka kvalitén för att åkarna ska kunna ta med det i framtiden och få mer kunskap. Vi försöker förklara för konståkarna vad det är som domarna vill se och hur de på bästa möjliga sätt kan bli bra åkare, berättar Corey.

Framförallt vill han och sin fru Kim att de ska förstå varför de gör något och varför de får den poäng som domaren sedan delar ut.

– De måste ha ett mål med konståkningen och där är vi med för att hjälpa dem att nå dit, säger Corey.

Klara Källback, Liv Bruce, Ebba Holmberg och Moa Olsson tycker att det är väldigt roligt med sommarläger och att få träna konståkning igen.
Klara Källback, Liv Bruce, Ebba Holmberg och Moa Olsson tycker att det är väldigt roligt med sommarläger och att få träna konståkning igen. Foto: Cecilia Snöbohm

Träningspassen

På isen sker träningarna på engelska, men åkarna får hjälp av Säffles egna tränare att översätta. Ibland har det varit pass där åkarna fått klara av engelskan själva och det har varit både roligt och svårt.

– Det är roligt att det är med andra från andra länder och kul att det är en duktig tränare med här. Det har gått bra, men har varit väldigt svårt när ingen översätter, säger Liv Bruce och Ebba Holmberg, konståkare i Säffle KK.

I november förra året stängdes ishallen igen och sedan dess har konståkarna i Säffle KK inte stått på is. Nu gläds de åt att äntligen få träna i en ishall igen.

– Då tyckte jag att det var skönt att träningarna slutade för vi hade tränat väldigt mycket, men det tog en vecka och sen saknade jag det igen, berättade Liv.

De Belgiska åkarna har däremot haft ett helt år utan konståkning och knappt sett andra personer. För deras del har det varit hemmastudier och de har inte fått träffa andra inomhus.

– Första gången de fick gå på is var här på lägret. Nu kan de också vara mycket på isen. Vi har saknat detta jättemycket i Belgien, säger Corey.

 • Foto: Jenny Andrén Richter
 • Foto: Jenny Andrén Richter
 • Foto: Jenny Andrén Richter
 • Foto: Jenny Andrén Richter
 • Foto: Jenny Andrén Richter
 • Foto: Jenny Andrén Richter

Gruppdynamik

Som många möjligtvis förstår är en konståkare inte enbart det som händer på isen. Corey och Kim berättar att det är mycket att lära sig som konståkare och det krävs stor planering. Det märks att konståkarna på lägret har stor fokus på just konståkning och att lära känna varandra berättar duon.

– Ett av målen är att de ska få en fin gruppdynamik. Vi har sett att de lämnar bort mobilerna för att de har så mycket att göra. Sedan ger vi dem hjälp på vägen med att ha roligt med varandra, berättar Corey.

Som en avslutande final på lägret kommer de att hålla i en öppen show där vem som helst får komma och titta. Konståkarna har själva satt ihop showen och tränarna ser verkligen fram emot att få se vad de åstadkommit under lägret.

Tackar SKK

Corey och Kim är oerhört tacksamma för att lägret blivit av. Det fanns en viss osäkerhet ifall det skulle gå att genomföra det i år.

– Klubben har gjort ett enormt bra jobb. Allt blev perfekt organiserat och alla åkare är glada över att få vara här, sa Corey berömmande till Säffle KK.

Nu hoppas de på att få genomföra lägret återigen nästa år, vilket Säffles ordförande Christian instämmer med.

Artikeltaggar

Christian BruceKonståkningSäffleSäffle KonståkningsklubbSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.