Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler vill brygga öl i Värmland

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Allt fler små, lokala bryggerier har startat upp runt om i Värmland de senaste åren. Anders Nilsson på Wiksfors Bryggeri berättar varför, och avslöjar en kommande nyhet.
Allt fler små, lokala bryggerier har startat upp runt om i Värmland de senaste åren. Anders Nilsson på Wiksfors Bryggeri berättar varför, och avslöjar en kommande nyhet. Foto: Claes Österman

Antalet bryggerier i Värmland har ökat kraftigt - det säger siffror från Statistiska Centralbyrån som bearbetats av företaget Drupps. Anders Nilsson är en av de som på senare år startat ett eget, lokalt bryggeri och han tror att ökningen beror på en rad olika faktorer.

Ja, den Värmländska ölproduktionen verkar blomstra när man tittar på indexsiffrorna från Drupps. Bara under de senaste tio åren har flera nya bryggerier startat upp i Värmland, som nu ligger på nionde plats utav Sveriges alla län baserat på antal bryggerier per 100 000 invånare.

– Med sina 14 bryggerier har Värmland 5,0 bryggerier per 100 000 personer. Det är framför allt trenden med små lokala bryggerier som driver upp antalet. Men vi vet att försäljningen av både öl och läsk också har vuxit under de senaste åren, säger Jonas Wamstad, marknadsutvecklingschef på vatteninnovationsföretaget Drupps.

”Stort intresse”

En av Värmlands många ölbryggare tillverkar sitt läskande guld i Långserud. Anders Nilsson driver Wiksfors Bryggeri, och för honom kommer den explosionsartade ökningen inte som någon större chock.

– Det har blivit en stor trend och det finns ett väldigt stort intresse för hembryggning. Allt fler provar på och då blir det per automatik rätt naturligt att man startar ett företag inom sitt intresse, säger Anders och fortsätter:

– Sen har intresset för närproducerat och småskalig produktion också ökat det senaste, så att det är främst små lokala bryggerier som startar upp är inte förvånande.

Kultursvängning

Drupps menar i sin undersökning att antalet bryggerier ökat framför allt på grund av att människor köper mer öl och läsk i dag - ett påstående som Anders Nilsson håller med om.

– Generellt så skrivs det mer om öl idag, och om man tittar på ölkrogar idag jämfört med för tio år sedan så ser kulturen där helt annorlunda ut. Förr var det merparten besökare medelålders män, men idag är det ju större variation som tur. Det utvecklas och säljs mer intressanta ölsorter, vilket gett en större mångfald och en trevligare kultur på krogarna. Det är inte sådär grabbigt längre, säger Anders Nilsson.

Anders Nilsson ska snart börja med starköl och även utöka kapaciteten för sitt bryggeri.
Anders Nilsson ska snart börja med starköl och även utöka kapaciteten för sitt bryggeri. Foto: Claes Österman

Börjar med starköl

Anders Nilsson har själv märkt av det ökande intresset för öl. Sommaren har varit hektisk, och trots att Anders brygger som aldrig förr räcker det inte för att mätta kundernas efterfrågan på Långserudsöl. Därför ska bryggeriet nu utöka sin kapacitet och inom en snar framtid även producera starköl.

– Sommaren har varit lite smått hysterisk. Jag brygger och brygger men det tar slut hela tiden. Någon semester blir det inte mer än någon dag här och där, och huset lär inte bli målat den här sommaren heller, skrattar Anders.

Att det är så stor efterfrågan på Anders öl tycker han bara är roligt, men lite frustrerande har det varit att inte hinna möta efterfrågan.

– Det är ju en del i varför vi nu kommer att utöka kapaciteten en hel del med ny bryggeriutrustning. Sen håller jag just nu på att söka tillstånd från Skatteverket om att få brygga och sälja starköl, säger Anders och fortsätter:

– Det är ingen lek, utan det är byråkrati på hög nivå, men när jag förhoppningsvis blir godkänt som producent är tanken att bland annat köra provsmakningskvällar här på bruket, avslutar Anders.

Artikeltaggar

Anders NilssonLångserudNyheterWiksfors BryggeriÖl

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.