Hoppa till huvudinnehållet

40 år med Säffle Skidklubb

Publicerad:

I år firar Säffle Skidklubb 40 år. Det ska firas med siffran 40 som genomgående tema i fler olika aktiviteter.

– Vi är just 40 år, så vi tänker 40 olika saker. Det är till exempel 40 rundor milen, 40 varv runt mountainbikespåret, säger Per-Olof Hansson, sekreterare i skidklubben.

I höst räknar Säffle Skidklubbs 40 års-kommitté att kunna arrangera dessa aktiviteter.

– Vi funderar och filurar fortfarande på vad mer vi kan göra. Sen vill vi ha en liten sporre för att få med många andra i firandet, säger Per-Olof.

Säffle Skidklubb 40 år
Säffle Skidklubb 40 år Foto: Cecilia Snöbohm

Övriga tävlingar som finns med i planerna är en liknande MTB-tävling som de hade vi förra årets invigning. I fjol cyklade de ett varv runt MTB-spåret. I år tänker de att de kan utöka till två varv. De vill även ha en pannlampatävling med reflexbana i Tegnérområdet och så fort snön kommer hoppas de på att få arrangera en skidtävling.

Den som förmodligen har bäst koll på Säffle Skidklubbs historia måste vara Bengt Stevensson. Han har suttit med i styrelsen sedan starten 1981 och haft en stor betydande roll i skidföreningen.
Den som förmodligen har bäst koll på Säffle Skidklubbs historia måste vara Bengt Stevensson. Han har suttit med i styrelsen sedan starten 1981 och haft en stor betydande roll i skidföreningen. Foto: Cecilia Snöbohm

Klubbens historia

Sedan 1981 har Säffle Skidklubb varit en fristående förening. Innan hade det varit en skidsektion i SK Sifhälla, men omkring 1979-1980 var det dags för att bilda den nya klubben. Skidklubbens största namn må vara Bengt Stevensson som under klubbens alla 40 år suttit med i styrelsen, var av 37 år som ordförande. Det är en engagerad man i klubben och han har varit en betydande roll under många av skidklubbens beslut och händelser. Vi i Säffle-Tidningen har suttit ner och samtalat med Bengt om klubbens 40 år i Säffle.

Det finns en rad händelser som är värt att uppmärksamma.

– När vi startade föreningen skaffade vi en verksamhet med de engagerade som redan fanns. Det var seniorer på motionsnivå. Det var inte enkelt i starten och vi hade inga medel, men jag kommer väl ihåg att vi fick ett bidrag på 1500 kr från Värmlands Skidförbund, berättade Bengt.

Som ny föreningen fick de med sig 500 kr från den gamla sektionen. Det var inte det största startkapitalet och det krävdes en del arbete för att få i gång verksamheten.

– Några ungdomar fanns med från början, men vi kände att det behövdes starta upp en ungdomsverksamhet, säger Bengt och berättar vidare att ungdomarna var betydande för klubben under många år.

Allianstävlingar

På den tiden som skidklubben var som störst fanns det en tävlingsform, för i huvudsak ungdomar, som kallades för Allianstävlingar med lokala anknytningar. Säffleklubben hörde till Karlstadalliansen.

– Där fanns det, hör och häpna, åtta skidföreningar som var med i Värmland. Vi åkte runt mycket på sådana tävlingar och det var en grej som engagerade många föräldrar. Det kunde vara en 8-10 bilar som åkte i väg och det blev som trevliga söndagsutflykter för hela familjen, berättade Bengt som sedan förklarade att det förmodligen var vädrets makter som tog död på detta.

Lilla Säfflespelen

Seniortävlingen Trätäljaloppet gjorde de om så att även ungdomarna kunde delta. Då döptes den även om till Säfflespelen. Som störst var denna tävling under 80-90-talet, även klubben i sig hade sin största tid runt samma årtal.

– Det var vintersäkert med snö på den tiden och nästan inga inställda tävlingar, berättade Bengt.

Många minnen finns att återberätta och Bengt tycks ha ett starkt minne för det mesta som hänt i klubben under alla 40 år som varit.
Många minnen finns att återberätta och Bengt tycks ha ett starkt minne för det mesta som hänt i klubben under alla 40 år som varit. Foto: Cecilia Snöbohm

Eftersom de hade fått ihop en bra ungdomsverksamhet ville de införa Lilla Säfflespelen. Ofta krockade Säfflespelen med andra stora tävlingar och de kom till att senare ta bort seniortävlingen på grund av bristande deltagande. Det finns en speciell händelse med just den tävlingen som Bengt berättade om. Lilla Säfflespelen hade ett gott rykte om sig och var en populär återkommande tävling.

– Jag kommer inte riktigt ihåg vilket år det var, men någonstans i slutet av 80-talet början av 90 fick vi väderproblem. Det fanns snö i norra Värmland och i Nyskoga fanns det intresserade som sa att vi kunde flytta tävlingen dit.

Däremot var förutsättningarna sämre. Spåren var inte bra och de fick ta till beredskap för att ordna ordentliga spår till tävlingen.

– Vi hade fyra funktionärer från Säffle som arbetade med spåren och vi fick hjälp av en annan klubb från Molkom som också kom upp i förväg.

Läget i norr och dess nya förutsättningar gjorde att Lilla Säfflespelens flytt blev det största de haft som arrangörer. Runt 350 deltagare var anmälda. På plats fanns även 36 ideellt jobbande funktionärer som hade åkt upp från Säffle med buss för att hjälpa till under tävlingen.

Uppskattade träningsläger

Genom åren har olika träningsläger varit en stor del i klubbens historik. Flera av dessa var i Värmland men allt fler blev i grannlandet Norge. Lägren var mellan fyra till fem dagar och efter några år provade de Idrefjället och fastnade för dess möjligheter.

– Det blev tradition. Vi mötte olika landslag som var där och det blev en rolig upplevelse, berättade Bengt.

Denna trevliga period begav sig i 15 års tid, från början av 90-talet och framåt.

– Den var så uppskattad att även seniorer betalade för att få följa med. Och jag tror att det även var populärt för ungdomarna att gubbarna var med.

Bengt vill rikta en stor eloge till Börje Gustavsson som var en betydande roll under den tiden och tilldelades dessutom kommunens Ungdomsledarstipendie för sitt engagemang och arbete som ungdomsansvarig i klubben.

  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Ett glatt gäng för många år sedan i Sälen som hade klarat Vasaloppets nio mil.
    Ett glatt gäng för många år sedan i Sälen som hade klarat Vasaloppets nio mil. Foto: "Lennart Westerlind"

Vasaloppen

Mellan 90-talet och fram till 2012 var Vasaloppssatsningen som störst. Bengt var en viktig kugge till att denna tid gick så bra som den gjorde. Han såg till att det var enkelt att bli anmäld och att det mesta var ordnat innan dags för avresa. Att allt var underlättat smittade av sig och det var många som deltog.

– Det blir som ringar på vattnet i princip. Men de sa, ring till Bengt så ordnar han allting. På den tiden kunde man göra en klubbanmälan.

Bengt hade bra kontakt med de som arbetade på Vasaloppet och var det några problem så löste han det med de som arbetade där. Han tyckte att de var enkla att ha och göra med.

– I slutet av 90- början av 00-talet var vi Värmlands största Vasaloppsklubb. Som mest hade vi runt 70-75 anmälda åkare, berättade Bengt.

Allt finns väl dokumenterat i skidstugan och många av pärmarna står framme för den som är nyfiken eller som vill minnas tillbaka.

  • Detta är första delen med sekretariat som byggdes. Utanför syns målstolparna. Det var en lyx för medlemmarna som numera kunde sitta inne och föra protokoll för tävlande.
    Detta är första delen med sekretariat som byggdes. Utanför syns målstolparna. Det var en lyx för medlemmarna som numera kunde sitta inne och föra protokoll för tävlande. Foto: Cecilia Snöbohm
  • Bakom Bengt syns den del som kom till senare - duschutrymmet med tillhörande omklädningsrum och bastu.
    Bakom Bengt syns den del som kom till senare - duschutrymmet med tillhörande omklädningsrum och bastu. Foto: Cecilia Snöbohm
  • Sekretariatet var tidigare en vaktkur hos Sveriges Radio.
    Sekretariatet var tidigare en vaktkur hos Sveriges Radio. Foto: Cecilia Snöbohm
  • Detta är den sista delen som byggdes, en bod för diverse redskap.
    Detta är den sista delen som byggdes, en bod för diverse redskap. Foto: Cecilia Snöbohm
  • Luckorna som Sveriges Radio använde under tiden denna del stod som vaktkur.
    Luckorna som Sveriges Radio använde under tiden denna del stod som vaktkur. Foto: Cecilia Snöbohm

Skidstugan

På den plats där skidstugan i dag står, vid Tegnérområdet, fanns det till en början ingen byggnad.

– Vi var några engagerade som fick en idé om en byggnad. Det var fyra moduler som skulle rivas och vi diskuterade fram ett bud för att köpa dessa, berättade Bengt.

Allt gick igenom och modulerna kördes sedan till Säffle för att installeras där det i dag står. De murade upp en grund och fick delvis en källare. Den del som sedan kom att bli skidklubbens sekretariat hade tidigare stått som vaktkur hos Sveriges Radio.

– Jan-Åke Olsson drev i detta projekt och det är tack vare honom som vi fick till den första klubbstugan och självklart med hjälp av sponsorer. Vi var 8-10 personer som hjälptes åt att bygga och snickra utöver mig och Jan-Åke. Helt plötsligt kunde vi sitta inne och även se startområdet oftast och vi hade målgången alldeles utanför fönstret, säger Bengt som ser detta som en ljus och trevlig tid i klubbens historia.

Några år senare gjordes även en tillbyggnad av klubbstugan där duschutrymmen med omklädningsrum och bastu, toaletter och handikapptoa installerades.

  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm

Mer än skidsport

Utöver skidåkning har klubben haft lyckade arrangemang av olika löpartävlingar. Bland dessa var Tegnérjoggen, som senare kom att kallas Säffle Citylopp och Säffle maraton, där de var en av fem arrangerande. På senare år har istället mountainbike-sporten slagit igenom i föreningen och förra året invigdes en MTB-bana runt Tegnérspåret. Just mountainbike har växt sig stort den senaste tiden, men har faktiskt funnits som en del av klubbens verksamhet under en längre period, dock mer av egen karaktär. Det var när vintrarna blev allt mildare som diskussionen togs upp i skidklubben som mountainbiken återigen kom på tal. Per-Olof Hansson var drivande i detta och drog i gång det med några av klubbens ledare.

– Det blev väldigt lyckat med många deltagare, runt 40 på en gång. Verksamheten harmonierar bra i klubben och det var ett lyckokast i den dalande skidomgången, sa Bengt.

  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm

Det må vara svårt för skidåkarna att träna under vintersäsongen numera. De har ett önskemål om att en dag ha en skidanläggning som skulle ge bättre förutsättningar för att planera såväl träning som tävling.

– Ser vi framåt vill vi ha en bättre anläggning med konstsnö. Det skulle behöva vara effektivare utläggning och preparering av spår och det skulle vara lite längre än det spår som vi gör i dag. Om man jämför med vissa andra idrottsverksamheter så finns det många som har sin anläggning och det har inte vi. Vi kan inte planera om vi ska ha en träning på en tisdag, säger Bengt.

Lära och ha roligt

I dag har klubben runt 150 medlemmar och som mest har de varit runt 400. De hoppas på att få komma tillbaka med mer skidverksamhet och att det kan bli kontinuerliga träningar under vinterhalvåret, samtidigt som de vill hålla i gång sommarverksamheten med MTB.

– Vår målsättning är inte att ha en klubb för tävling och att fostra elitåkare, utan vi vill främst att man ska få lära sig åka och att det ska vara roligt, berättar Bengt som även gläds åt om någon skulle vilja satsa för att bli elitåkare.

Artikeltaggar

Bengt StevenssonCyklingLängdskidåkningSäffleSäffle skidklubbSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.