Hoppa till huvudinnehållet

Proppen har släppt för Ekenäs - ”Vi har jättebra beläggning”

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Campinggäster och båtgäster som spenderar sommaren på Ekenäs camping och gästhamn. Arkivbild.
Campinggäster och båtgäster som spenderar sommaren på Ekenäs camping och gästhamn. Arkivbild. Foto: Serafia Olausson

Det har varit tufft för krögare under pandemin, men i takt med att restriktionerna släpper kan verksamheter komma tillbaka bit för bit. Under sommaren släppte proppen även för Ekenäs, och gästerna börjar återigen att flöda in.

– Det har blivit mer folk än vi trodde på campingen så vi är väldigt nöjda med tillströmningen, säger krögaren och föreståndaren Royne Karlsson.

Man hade kanske förväntat sig något fler norska besökare när samhället började öppna upp och det började flyta på för campingen, gästhamnen och restaurangen igen efter midsommar, men än så länge är det mestadels svenska gäster som hemestrar.

– Det har varit lite skogstokigt ett tag. Norskarna börjar komma nu även om de inte är lika många som vanligt på grund av de restriktioner som fortfarande gäller. Men vi har istället många svenskar så det har blivit mer folk än vi trodde på campingen och vi är väldigt nöjda med tillströmningen.

Ekenäs gästhamn lockar med ett bra läge i Vänern och väl i land erbjuds besökaren fin natur och närproducerad mat. Arkivbild.
Ekenäs gästhamn lockar med ett bra läge i Vänern och väl i land erbjuds besökaren fin natur och närproducerad mat. Arkivbild. Foto: Helena Bengtsson

Satsar på ungdomar

Trots glädjen över allt fler besökare så resulterade de snabba svängarna till en början i personalbrist, men tack vare att man satsat på ungdomar och haft lite tur så är situationen stabil igen.

– Vi har haft flyt och lyckats anställa personal från gymnasieskolan i Bengtsfors och från Komvux. Så vi har en elev som börjar trean, en som precis tagit studenten och även en från Komvux. Det har varit ett lyckokast, konstaterar Royne och fortsätter:

– Sen har vi även lyckats fånga upp en kvinna som tidigare ägt en restaurang. Hon arbetar som restaurangchef här nu, också har vi en far och en son från Syrien som bor och lever i Säffle som vi nyligen har anställt. Det känns roligt att vi kan hjälpa till på det viset också.

I år har man satsat på att anställa ungdomar till cafeteria och restaurang. Arkivbild.
I år har man satsat på att anställa ungdomar till cafeteria och restaurang. Arkivbild. Foto: Marina Johansson

Många nyheter

Säffle-Tidningen har tidigare skrivit om den nya lekparken och boulebanan som invigdes på Ekenäs tidigare i sommar, men fiske och lokalproducerad glass är ytterligare två nyheter i år.

– En sak som vi har utvecklat är att vi har kommit igång med fisket. Det har varit igång hela året med bland annat två fisketävlingar. När det händer sådana saker här är vi alltid fullbelagda, säger Royne.

Under sommaren lanserades även lokalproducerad glass från Mariestad. Kling Glass, som företaget heter, köper sina råvaror från Wermlands mejeri.

– Jag vill gärna gynna närområdet och Mariestad ligger ju nära vattenvägen. Det är ett lokalt företag som har gjort glass i många år, berättar Royne.

Tillsammans med den nya lekparken som köptes in av Universeum i Göteborg har det blivit en riktig fullträff för de besökande barnfamiljerna.

Invigning av ny lekpark i Ekenäs gästhamn. Arkivbild.
Invigning av ny lekpark i Ekenäs gästhamn. Arkivbild. Foto: Claes Österman

Ser fram emot augusti

Verksamheten ute på Ekenäs har alltså dragit igång ordentligt igen med både besökare och evenemang. I veckan ska till exempel tre olika trubadurer uppträda för gästerna, men ännu är det inte helt som vanligt, och Royne längtar tills även de sista bitarna faller på plats.

– Företagsbokningarna lyser ju med sin frånvaro och det känns fortfarande av, men i augusti börjar väl busslassen utifrån att komma för att köpa potatis och sådant här ute, så det ser vi fram emot,. Vi lägger tillbaka pusslet bit för bit, avslutar Royne Karlsson.

Artikeltaggar

EkenäsNyheterRoyne KarlssonSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.