Hoppa till huvudinnehållet

Smått ostadigt väder på Valnäsveckan

Publicerad:
Fram till i torsdags har golfveckan bjudit på ostadigt väder och hög luftfuktighet - men likaväl var det många golfare som tog sig runt på Billeruds Golfbana.
Fram till i torsdags har golfveckan bjudit på ostadigt väder och hög luftfuktighet - men likaväl var det många golfare som tog sig runt på Billeruds Golfbana. Foto: Carolina Schützer

1974 spelades Valnäsveckan för första gången, nu var det dags för årets upplaga - traditionsenligt vecka 30. Fram till i torsdags har golfveckan bjudit på ostadigt väder och hög luftfuktighet - men likaväl var det många golfare som tog sig runt på Billeruds Golfbana. ST gjorde ett besök under torsdagens tävling.

Under torsdagens tävling, Golf & Culture Cup, som var en partävling, visade sig vädret inte från sin bästa sida. Ungefär två timmar efter att första boll slagits ut, kom ett åskoväder in över banan och tävlingen fick sättas på paus. Efter 40 minuter var det ihållande regnet fortfarande kvar, men åskan var borta och spelet sattes i gång igen.

– Det var ett riktigt busigt väder i dag! Vi brukar klara oss från åskan, som brukar gå ut över Vänern, men nu kom det från söder och då gick det inte. Men det var skönt att vi kunde komma i gång igen, trots det lilla uppehållet, säger Jörgen Carlsson, Klubbchef på Billeruds Golfklubb och fortsätter:

– Förutom i dag så har vi klarat oss ganska bra ändå. Det har gått en del åska precis bredvid oss, men aldrig över banan - förutom en stund i dag då.

 • Jonas Taheri Wiik (till vänster), som tog över Golf & Culture föra året, stod med ett riktigt fint pris till tävlingens vinnare.
  Jonas Taheri Wiik (till vänster), som tog över Golf & Culture föra året, stod med ett riktigt fint pris till tävlingens vinnare. Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer

Spanienresa i förstapris

Det var den femte deltävlingen av Golf & Culture Cup som hölls på Billeruds Golfklubb i torsdags. Jonas Taheri Wiik, som tog över Golf & Culture föra året, stod med ett riktigt fint pris till tävlingens vinnare.

– Det par som vinner får en golfresa till Spanien. Vinnarna i dessa sex deltävlingar, som hålls runt om i Värmland, spelar sedan en final mot varandra på plats i Spanien. De är ett väldigt populärt pris - de får ju rubbet, skrattar Jonas som står ute i blötan och hejar på deltagarna vid hål fem.

Fem dagars tävling

Dagen hade i det stora hela fungerat bra, trots vädret. Ett femtiotal par trotsade det väldigt ihållande regnet och tog sig runt banans 18 hål i torsdagens partävling.

Valnäsveckan inleddes i tisdags med en 4-manna-scramble där 42 lag deltog, totalt 168 personer. Onsdagen bestod av en singeltävling med 50 golfare och under fredagen hölls ytterligare en 4-manna-scramble som avslutades med en middag på kvällen. Avslutningen sker under lördagen, med en partävling.

– Då avslutar vi sedvanligt med CancerGolfen - där överskottet går till Cancerfonden, berättar Jörgen.

 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer

Hur har veckan varit hittills?

– Det har varit en okej vecka tycker jag. Det känn dock som att det är många som varit rädda för vädret. Innan denna vecka har det ju varit kanon och nu är det desto ostadigare. Mulet är ju bra golfväder, men det här regnet är ju mindre kul. Jag har sett en liten tendens till att det blir lite mindre folk än andra år, men jag hoppas ju att vi kan hålla oss till snittet. Kanske blir det något mindre folk än tidigare år, men jag får se det som helt okej faktiskt.

Jörgen berättar att de flesta golfarna delar upp det lite, och deltar i ett par av tävlingarna, men att det ändå finns ett fåtal som kör alla fem.

– Valnäs veckan har alltid varit populär och det är många som kommer tillbaka hem och spelar. Vi har många gästspelare, men merparten är nog egna medlemmar eller folk som har en koppling hit på något sätt. Det är allt från proffsspelare till jätteglada amatörer som är med under Valnäsveckan, och det är vårt mål - att alla ska kunna vara med och tycka att det är kul att spela tävling, säger han.

Proffsspelare på plats

Under en av veckans tävlingar fanns Christian Nilsson med bland golfarna - en gammal tourspelare som ursprungligen kommer från Karlstad Golfklubb.

– Jättekul att han var här och spelade. Lite kul är ju också att han vann sin första golftävling, Somas Open, här när han kanske var 13 eller 14 år, skrattar Jörgen.

Artikeltaggar

Billeruds GolfklubbChristian NilssonGolfSäffleValnäsValnäsveckan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.