Hoppa till huvudinnehållet

Karantänkravet för norska turister slopas

Publicerad:
Unga norska turister har lyst med sin frånvaro i Säffle på grund av karantänkravet, som nu har upphört.
Unga norska turister har lyst med sin frånvaro i Säffle på grund av karantänkravet, som nu har upphört. Foto: Ørn E. Borgen

Semestertiderna må lida mot sitt slut för många, men så här på sluttampen kan det komma att bli ett uppsving av norska turister. Natten till måndag avskaffade den norska regeringen kravet på karantän för de norrmän som besökt Värmland – en av de svenska regioner som tidigare varit rödmarkerade.

Sedan i fjol höstas har Värmlands län av Norge räknats som en röd region. Hittills har bara fullvaccinerade kunnat resa över riksgränsen och till Värmland utan att behöva sitta i karantän efter hemresa – men från och med igår är den restriktionen hävd och gränsen är åter öppen.

Att Sverige är ett av norrmännens favoritländer att semestra i är inget nytt, och det verkar inte ha förändrats mycket trots pandemirestriktionerna. Däremot är det tydligt att vissa grupper är underrepresenterade jämfört med ett vanligt år.

– Det är många norrmän som turistar i Säffle den här sommaren, men det är framför allt äldre som väl har fått bägge vaccindoser. Barnfamiljer och yngre vuxna är ovanligt, men nu får ju de också resa fritt utan karantän, säger Klara Jansson på Turistbyrån i Säffle.

Återstår att se om det nu hinner bli någon ändring på det under de sista sommarlovs-och semesterveckorna.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarantänNorgeNyheterResorSäffleSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.