Hoppa till huvudinnehållet

Fritt fram för norska turister: ”De är starka gäster”

Publicerad:
Ekenäs gästhamn lockar med ett bra läge i Vänern och väl i land erbjuds besökaren fin natur och närproducerad mat.
Ekenäs gästhamn lockar med ett bra läge i Vänern och väl i land erbjuds besökaren fin natur och närproducerad mat. Foto: Helena Bengtsson

Natten till måndag slopades karantänskravet, och de norska turisterna kan nu obehindrat resa över gränsen till Sverige igen med sina vaccinationsbevis. De lättade restriktionerna betyder mycket för värmländsk gränshandel, men för Säffles turistnäring verkar nyheten varken göra så mycket till eller från så här sent på året.

När Säffle-Tidningen pratade med Ekenäs restaurang, camping och gästhamn under förra veckan tydde en ökande beläggning på att coronapandemin börjar släppa sitt grepp om landet - men för Royne Karlsson är det fortfarande en pusselbit som har saknats hela sommaren, och det är norrmännens trevliga stämma och köpglädje.

”Starka gäster”

En del norrmän har märkts av som vanligt ute vid Ekenäs, men inte i närheten av så många som vanligtvis besöker restaurangen och campingen.

– Vi har ju haft norskar här hela tiden och uppskattar dem väldigt mycket. De är alltid glada och tycker att vi har bra priser, så de är ju en väldigt köpstark grupp. De äter gott, dricker gott och har inte bråttom - de är starka gäster, så det här har vi väntat länge på, säger Ekenäs föreståndare Royne Karlsson.

Ronye driver ytterligare en restaurang och gästhamn i Gustavsfors, ännu närmre den norska gränsen. Där har man tydligt sett att antalet besökare från Norge har ökat det senaste dygnet, och det hoppas Royne ska visa sig även vid Ekenäs.

– Gränshandeln är ju viktigast och det är nog den som kommer öka mest nu, men vi tror ju på en liten ökning på Ekenäs också. Det dröjer nog ett tag till för de ska väl sköta om sina sommarboenden som de inte har kunnat resa till först. Många har ju stugor ute på näset, säger Royne.

Gör ingen skillnad

För Systembolaget i Säffle har de öppnade gränserna inte gjort någon skillnad ännu, men utländska kunder är det redan gott om, menar Matilda Julsrud.

– Jag vet inte om det kommer bli någon förändring för vi har redan ökat mycket i försäljning tack vare att det är mycket turister som handlar nu.

Under fyra veckor har det varit högt tryck på butiken, men att det ska bli någon anstormning på grund av gränsöppningen är det för sent på året för, tror Matilda.

– Vi har fått beställa mer varor och får inte ens plats med dem, så det känns som att det inte kan öka så mycket mer - högsäsongen är ju i princip över nu också.

Har inte hittat till våfflorna

Till Wiksforsmagazinet verkar inte riktigt de norska gästerna ha hittat ännu, vilket förvisso inte är konstigt med tanke på att man slog upp portarna i juli förra året - mitt under pandemin. Förhoppningen är dock att det ska dra igång nu eller till nästa år.

– Vi hoppas ju verkligen på att få igång tillströmningen på norska turister till området nu när gränsen har öppnat upp ordentligt, säger delägaren Camilla Eriksson.

Wiksfors brukMagasinet
Wiksfors brukMagasinet Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

CoronavirusetEkenäs gästhamnNäringslivResorRoyne KarlssonSäffleSystembolagetTurismWiksforsmagazinet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.