Hoppa till huvudinnehållet

Padelbanorna är klara - invigdes med seriespel

Publicerad:
Efter lite om och men står padelbanorna nu klara vid Billeruds tennisklubb, och under helgen avgjordes klubbens interna seriespel för första gången utomhus.
Efter lite om och men står padelbanorna nu klara vid Billeruds tennisklubb, och under helgen avgjordes klubbens interna seriespel för första gången utomhus. Foto: Diana Dragic

Måndagen den 26 juli stod två nya padelbanor för utomhusbruk redo för spel vid Billeruds Tennisklubb. Bygget blev två månader försenat, men under lördagen kunde slutspelsmatcherna inom klubbens interna seriespel för första gången spelas utomhus.

– Det känns jättebra, säger klubbansvarig Per-Åke Grunnan.

Padel växer i en rasande takt. Enligt nya uppgifter från Padelsverige är det den näst största sporten i Sverige i dag. Banorna framträder en efter en i landets alla hörn, och för Billerud Tennisklubb fanns det inget tvivel om att utöka tillgängligheten för sporten.

Försenat

Det stora intresset för sporten var dock en av anledningarna till att banorna blev något försenade.

– Det var tänkt att själva banorna skulle levereras i maj, men på grund av corona blev det problem med logistiken. Sen har intresset för sporten vuxit explosionsartat vilket gör att det är otroligt stor efterfrågan på banor. Man hinner helt enkelt inte med beställningarna, säger klubbansvarig Per-Åke Grunnan.

”Det är en helt annat känsla att spela utomhus” säger Per-Åke Grunnan.
”Det är en helt annat känsla att spela utomhus” säger Per-Åke Grunnan. Foto: Diana Dragic

Nu har banorna dock stått klara i två veckor, och de bokas redan flitigt.

– Första veckan hade vi lite otur med mycket regn och åska, men nu har bokningarna kommit igång ordentligt.

Hur känns det nu när banorna nu står klara?

– Det känns jättebra! Det är ju en stor fördel att folk som vill spela kan spontanboka mer nu. Tidigare fick man planera kanske två veckor i förväg. Sen är det en helt annan känsla att spela utomhus. Det är ljusare, det är ett annat underlag, också har man ju vinden att tänka på även om det inte blåser så mycket förrän man slår en lobb, säger Per-Åke.

Slutspel utomhus

Varje år arrangerar klubben interna seriespel där lag från bland annat Säffle och Åmål anmäler sig för att få känna på nytt motstånd. När ST är på plats under lördagen är slutspelet för säsongens serie i full gång på bägge utomhusbanorna, och nu är det alltså första gången som publiken kan samlas ute i solen för att titta på matcherna.

– I Sverige finns det inga förbundsserier än, så vi har arrangerat egna, interna seriespel. Just den här serien startade i våras, berättar Per-Åke.

Slutspelet i Billerud TK:s interna seriespel hölls i lördags på de nya utomhusbanorna.
Slutspelet i Billerud TK:s interna seriespel hölls i lördags på de nya utomhusbanorna. Foto: Diana Dragic

Den interna serien har bestått av två herrdivisioner och en damserie som redan är avklarad. Varje division består av fem lag som mer eller mindre sköter sig själva.

– Vi har inget fast spelschema utan lagen kommunicerar med varandra och bokar tid för matcher själva. Vilken division man spelar i är också en bedömning som de får göra själva, men ibland har tävlingsledningen fått gå in och ändra när vi vet att de är bättre än vad de säger att de är, skrattar Per-Åke och avslöjar att det är han själv som utgör tävlingsledningen.

 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic

”Världens längsta tiebreak”

På banan till vänster spelas semifinalen i division 1. Det är Säfflelaget Richard Hardin och Anton Eklund som möter Åmålslaget Christoffer Bengtsson och Per Boström i en rysande jämn match. Per-Åke berättar att man har lite speciella regler för att det då inte ska ta allt för lång tid.

– Vid 40 lika är det golden point och egentligen är det ju bäst av tre set, men vi har en tidsgräns på en timme per match, så blir det lika avgörs det med ett supertiebreak där man spelar först till 10 poäng. Dock måste man vinna med två.

Den jämna matchen som har publiken på helspänn slutar så småningom 6-4, 6-7, (18-20), 10-4 till Säffle, och Richard och Anton är därmed klara för final senare samma dag. Christoffer och Per får däremot åka hem efter en stark och svettig insats.

– Världens längsta tiebreak, skrattar de när de kommer ut från banan.

Anton Eklund, Richard Hardin, Christoffer Bengtsson och Per Boström mötte varandra i en rysande jämn match som i slutändan avgjores av Säfflelaget.
Anton Eklund, Richard Hardin, Christoffer Bengtsson och Per Boström mötte varandra i en rysande jämn match som i slutändan avgjores av Säfflelaget. Foto: Diana Dragic

Hur har det varit att spela här idag?

– Jättetrevligt! Kul att både Säffle och Åmål har utomhusbanor nu. Det här är ett väldigt fint område och det är ju fantastiskt att så många vill spela seriespel, säger Christoffer och Per.

Bygger en bana till

Förutom att banorna nu är på plats har området i stort fått sig en uppfräschning i samma byggnationsveva. Gräset har prytts med ny kantsten, klubbstugan har målats om och en grill med bänkar har kommit på plats, men än återstår en hel del planer som Per-Åke har för klubbens framtid.

– Det finns plats för en bana till, så nästa år är tanken att bygga en singelbana, och sen ska det byggas ett stort trädäck utanför klubbstugan, men det tar vi nästa år, avslutar Per-Åke Grunnan.

 • Ny kantsten och färg och området att se prydligare ut. Snart ska grusgångarna även asfalteras.
  Ny kantsten och färg och området att se prydligare ut. Snart ska grusgångarna även asfalteras. Foto: Diana Dragic
 • Grillplatsen är konstruerad av eleverna på byggprogrammet vid Herrgårdsgymnasiet.
  Grillplatsen är konstruerad av eleverna på byggprogrammet vid Herrgårdsgymnasiet. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

ÅmålBilleruds TennisklubbNyheterPadelSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.