Hoppa till huvudinnehållet

"Ska inte stå som tvåa den här gången"

Publicerad:
16-årige Evald Harding Kullander, ute från Värmlandsnäs i Säffle, knep guldet i juniorklassen på SM i Olympisk trap.
16-årige Evald Harding Kullander, ute från Värmlandsnäs i Säffle, knep guldet i juniorklassen på SM i Olympisk trap. Foto: Cecilia Snöbohm

Helgen den 7–8 augusti gick SM i Olympisk trap av stapeln i värmländska Uddeholm. Nya mästare skulle koras i klasserna junior, dam, herr och klubblag. Guldmedaljör i juniorklassen, och därmed SM-vinnare, blev Säfflekillen Evald Harding Kullander, tävlande för Skepplanda Sportskyttar.

16-årige Evald Harding Kullander, ute från Värmlandsnäs i Säffle, knep alltså guldet i juniorklassen på SM i Olympisk trap. Det rör sig alltså om skytte - lerduveskytte.

Det finns olika typer av trap - och Evald förklarar att det finns lite skillnader mellan Nordisk trap och den olympiska trapen som han håller på med. En olympisk trapbana har fem stationer som är placerade 15 meter bakom de 15 kastmaskinerna. Totalt är det fem stationer på banan, med tre kastare på varje station. Duvorna kastas ut i varierande höjd, sidvinkel och hastighet.

– När man ropar ut duvan på sin platta, så vet man inte från vilken av de tre kastarna den kommer. Dessutom kommer duvorna med en snabbare hastighet än i den nordiska trapen. Här är kastlängden 75 meter, och i nordisk ungefär 35-40 meter. Så dessa duvor går mycket snabbare, berättar Evald och fortsätter:

– Duvan kommer också direkt som den ropas ut, i nordisk har man en timer som gör att duvorna kan komma med lite fördröjning.

Hur funkar finalen?

– Då är det sex stycken skyttar som skjuter 25 stycken duvor, en serie, med enkelskott. Därefter åker en skytt ut, och en ny serie med fem duvor var startas. En skytt åker ut igen, fyra kvar som skjuter fem duvor till - så gör man tills det är två skyttar kvar. De skjuter duva 15 - 25, alltså de 10 sista duvorna. Jag vann tillslut med fem duvor över killen som kom tvåa, säger Evald.

"Jag har riktigt bra folk som tränar mig"
"Jag har riktigt bra folk som tränar mig" Foto: Cecilia Snöbohm

Bra tränare

I grundomgången tillåts dubbelskott, man har alltså två skott på varje duva. Men i finalen tillåts alltså bara ett skott.

– Det är många som har problem med att träffa duvan med första skottet, men i finalen finns ju inte en andrachans. Det måste man ha med sig i psyket, säger Evald.

Just att bara skjuta med ett skott är någonting som Evald har tränat på en hel del.

– Jan-Erik och Ulf-Inge Dahlgren som tränar mig har varit extra hårda på det. Jag får bara skjuta med ett skott på träning, och det verkar ju ha fungerat bra - därmed har jag har inga större problem med enkelskotten, skrattar han.

Det är meriterade tränare han har, bara 2 kilometer bort. Ulf-Inge var med i landslaget innan han lade av för ungefär 10 år sedan.

– Så jag har riktigt bra folk som tränar mig, säger Evald.

Efter juniorfinalen var det Evald Harding Kullander från Skepplanda som tog hem guldmedaljen med fint finalskytte. Detta gjorde han före Anton Akbarzadeh från Uppsala på andra plats och Emil Öien från Skepplanda på tredje.
Efter juniorfinalen var det Evald Harding Kullander från Skepplanda som tog hem guldmedaljen med fint finalskytte. Detta gjorde han före Anton Akbarzadeh från Uppsala på andra plats och Emil Öien från Skepplanda på tredje. Foto: Privat

Ny bössa

Inför den här säsongen har Evald också ökat på chanserna ytterligare, till att bli en ännu bättre skytt. Han har köpt sig ett nytt gevär, en Perazzi MX2000.

– Bössans förre ägare, skytten Erling Karlsson, också kallad Gräv-Erling, gick tyvärr bort förra året. Efter det fick jag möjligheten att köpa hans bössa - en riktigt fin en, så det kändes jättekul att den kunde fortsätta skjutas med, säger Evald.

Han gjorde lite små uppdateringar på geväret, vid axeln bland annat, för att den skulle passa honom bättre - men annars är det Gräv-Erlings bössa som var med och sköt Evald till den ädlaste valören i SM.

”Jag är verkligen nöjd. När jag stod och skulle skjuta de sista tio duvorna, när vi bara var två kvar, så tänkte jag bara "jag ska inte stå som tvåa den här gången".”
”Jag är verkligen nöjd. När jag stod och skulle skjuta de sista tio duvorna, när vi bara var två kvar, så tänkte jag bara "jag ska inte stå som tvåa den här gången".” Foto: Cecilia Snöbohm

Hur såg SM-tävlingen ut för dig?

– Det gick bra, men jag hade det lite trögt i grundomgången - dock var mina resultat jämna. Finalen gick desto bättre, och de som såg mig tyckte att jag sköt väldigt bra för att ha en ny bössa och stabilt för att ha skjutit så lite.

En parentes att nämna är att Evald började med skytte för bara två år sedan.

Är du nöjd med SM:et?

– Jag är verkligen nöjd. När jag stod och skulle skjuta de sista tio duvorna, när vi bara var två kvar, så tänkte jag bara "jag ska inte stå som tvåa den här gången". Det gjorde jag nämligen sist gång.

Vad har du för mål med skyttet?

– Just nu är det att skjuta min första 25:a på en tävling. Det betyder att man skjuter fullt. Det är inte så många som gör det, de flesta skjuter 23 eller 24. Och skjuter jag såhär bra nu, trots en ny bössa, så kan det ju nästan bara bli bättre - det finns stora möjligheter att utvecklas.

Vad har du skjutit som bäst?

– Med den nya bössan så har jag tagit 21 stycken på träning. Med den gamla sköt jag 23 som bäst.

För Evald ser framtiden ljus ut, och om två veckor är det dags för tävling igen. Precis som SM-tävlingen så hålls denna i Uddeholm, Hagfors.

Artikeltaggar

Olympisk trapSäffleSkytteUddeholmUlf-Inge DahlgrenVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.