Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen dags för Billy Elliot!

Publicerad:
Musikaliske ledaren Daniel Palm vid pianot bakom Paul Sprengel och Bruno Fovaeus som delar på rollen som Billy.
Musikaliske ledaren Daniel Palm vid pianot bakom Paul Sprengel och Bruno Fovaeus som delar på rollen som Billy. Foto: Claes Österman

Det skulle ha varit premiär för ett år sedan. Om inte pandemin hade kommit emellan. Men om sju veckor är det dags för Säffleoperans premiär av musikalen Billy Elliot.

– Äntligen! Som vi väntat, säger regissören Mattias Palm som är tillbaka i Säffle.

Det är barnen som är i fokus i Billy Elliot men så handlar det om en 12-årig kille som mitt under den stora gruvarbetarstrejken på 80-talet utmanar hela samhället genom att bli dansare i stället för gruvarbetare. Paul Sprengel och Bruno Fovaeus delar på rollen som Billy och bakom dem står en kader av unga aktörer som förberett sig under ett helt år.

– I söndags satt vi och läste manuset tillsammans. Då kände jag att stjärnorna stod rätt och att vi har hittat rätt personer till rätt roller, berättar Mattias Palm.

Den kvinnliga, eller snarare vuxna, huvudrollen spelas av Petra Nielsen som enligt Mattias Palm är Sveriges bästa musikalartist. Hon har stått på alla stora scener från Stockholm och Malmö till Broadway och East End - men aldrig på Säffleoperans scen.

– Men jag har varit här förut och sprungit omkring bakom kulisserna. Det här ser jag verkligen fram emot, säger Petra.

Huvudrollsinnehavaren Petra Nielsen såg en gång sin mamma Monica Nielsen i Kiss me Kate på Säffleoperan. Den här gången står hon själv på scenen.
Huvudrollsinnehavaren Petra Nielsen såg en gång sin mamma Monica Nielsen i Kiss me Kate på Säffleoperan. Den här gången står hon själv på scenen. Foto: Claes Österman

För nästan 40 år sedan var hennes mamma Monica Nielsen, en av sin tids mest mångsidiga och hyllade artister, Säffleoperans stjärna i Kiss Me Kate.

– Då var jag här och såg henne. Hon spelade mot Einar Bergh och jag minns än idag hur bra hon var. Kan du tänka dig att jag nu bor i samma lägenhet som mamma hade då hon bodde här i Säffle. Fast den är renoverad, skrattar Petra.

Hon kommer att tillbringa all sin tid i Säffle de närmaste tiden då repetitionerna inför premiären ska genomföras.

– Det blir intensivt men väldigt roligt. Jag har inte stått på scenen sedan jag gjorde Broarna i Madison County i Stockholm och Malmö 2018. Under pandemin har jag tillbringat det mesta av tiden i stallet, berättar hon.

Petra har under sin långa och framgångsrika karriär gjort det mesta på musikalscenen - men aldrig Billy Elliot.

– När Mattias kontaktade mig om rollen läste jag manuset och kände direkt att jag ville ha rollen. Jag har aldrig sett Billy Elliot på scenen men manuset tog mig med storm.

Hur är det att komma till Säffle?

– Jätteroligt! En ny plats med nya människor och ett teaterhus med fantastiska traditioner. Det är är lugnt och mysigt i Säffle och jag tycker det är underbart att intresset för Säffleoperan och Billy Elliot är så stort, svarar Petra.

Den yngsta i ensemblen är sex år. Den äldsta är 78 och heter Sonja Söderquist. Hon är något av en institution på Säffleoperan och har varit med sedan starten 1974. Men hon har inte varit med sedan Oliwer 2015.

– Det är väldigt roligt att vara med igen. Många känner man igen sedan förr. Tobias är ju producent numera men jag minns när han var liten och for omkring tills hans ramlade ned i orkesterdiket och bröt benet. Och jag minns när Petra var här för att titta på sin mamma i Kiss me Kate.

Sonja Söderqvist var med när Säffleoperans bildades 1974. Nu är hon tillbaka på Säffleoperan, fem år efter sin senaste roll  i Oliwer.
Sonja Söderqvist var med när Säffleoperans bildades 1974. Nu är hon tillbaka på Säffleoperan, fem år efter sin senaste roll i Oliwer. Foto: Claes Österman

Sonja trivs i huset och berättar om lusten och glädjen som sitter i väggarna. Hon betonar särskilt glädjen med att medverka i en ensemble med så många barn.

– Så duktiga barn! Man ser hur de växer med sina uppgifter och får med sig något som de har nytta och glädje av hela livet.

Vad säger du om din egen roll i Billy Elliot?

– En intressant roll. Och det är skönt att få spela en kvinna i sin egen ålder så man knappt behöver göra sig i ordning innan föreställningen, skrattar hon.

Regissören Mattias Palm trodde att han var färdig med Säffleoperan efter sina många succéer. Men bara något år efter den senaste succén - Spelman på taket 2018 - hörde Tobias Norelius av sig med ett förslag som han inte kunde tacka nej till.

– Det är en fantastisk musikal! När Säffleoperan som första semiprofessionella teaterhus i Sverige får möjligheten att sätta upp den så kan man inte tacka nej, förklarar han.

Regissören Mattias Palm har börjat nedräkningen. Här tillsammans med musikaliske ledaren Daniel Palm och koreografen Cynthia Kai.
Regissören Mattias Palm har börjat nedräkningen. Här tillsammans med musikaliske ledaren Daniel Palm och koreografen Cynthia Kai. Foto: Claes Österman

Mattias menar att Säffleoperan inte hade fått sätta upp Billy Elliot om man inte haft Chess i ryggen.

Han gläder sig åt att vara tillbaka i Säffle.

– Jag är väldigt glad. Jag tycker mycket om den här teatern. Nej, jag älskar den!

Mattias är van att jobba med stora produktioner och stora ensembler.

– Den här gången medverkar 45 personer i varje föreställning. Och då spelar barnen i dubbla lag så hur många personer som totalt medverkar har jag inte hunnit räkna ut, säger han.

Producenten Tobias Norelius konstaterar att biljettbokningen överträffar förväntningarna.
Producenten Tobias Norelius konstaterar att biljettbokningen överträffar förväntningarna. Foto: Claes Österman

Producenten Tobias Norelius berättar att biljettbokningen till Billy Elliot går mycket bra. Det ser ut att bli en ny publiksuccé.

– Det är så roligt att intresset för föreställningen är så stort. Alla föreställningar börjar bli fullbokade, säger han.

Billy Elliot har premiär den 2 oktober.

Billy Elliot

Musikalen bygger på filmen med samma namn som hade premiär i Cannes 2001. I premiärpubliken fanns Elton John som ville göra musikal av filmen och skrev all musik. Musikalen hade premiär på Broadway 2008. Manus och sångtexter är skrivna av Lee Hall som även skrev filmmanuset.

Musikalen har spelats på Londons West End och på Broadway i New York och prisats med bland annat fyra Laurence Olivier Awards, tio Tony Awards och tio Drama Desk Awards.

I Sverige har den satts upp på Malmö Opera och Stadsteatern i Stockholm.

Oskar bygger för Billy ElliotDet blir Billy Elliot i höst

Artikeltaggar

Billy ElliotMusikNöje/KulturPetra NielsenSäffleoperan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.