Kaffe är en stor konsumtionsvara hos många och det finns en mängd smaker och sorter att utforska. På von Echstedtska gården hade de bjudit in deras kaffeleverantör, Per Nordby från Kafferäven i Göteborg och flera gäster för kaffeprovning under lördagen.
Gladeligen hälsade Malin Axelsson på Von Echstedtska gården välkommen till alla gäster som kom för att prova kaffet som Per Nordby valt ut för kvällen. Med sig hade han fyra olika kaffesmaker och alla med olika karaktär. Smakerna gick från runda och mjuka till allt mer syrliga.
– Jag har med mig fyra olika sorters kaffe, från fyra olika sorters länder och därmed är det fyra olika sorters producenter, sa Per i introduktionen.
Gästerna blev serverade kaffekoppar och mandelkaka samtidigt som Per höll ett litet föredrag om de olika sorterna han tagit med sig.
– Kaffesorterna smakar olika för att de kommer från olika ställen i världen. Hur de smakar beror också på vilken mark de växer, om de växer högt eller lågt och hur de sköts, förklarade Per.
Provsmakningen
Inledande fick de smaka på ett kaffe från Centralamerika, närmare bestämt Nicaragua. Kaffebären från Nicaragua är dessutom från en av gårdarna de arbetat längst med på Kafferäven. Detta kaffe är runt och chokladigt och som Per beskrev ”relativt beskt” i smaken.
– Det finns en syra i kaffet, men den är inte särskilt påtaglig, berättade Per.
Men hos gästerna föll den inte många till smaken.
– Det första var lite blaskigt, sa en av gästerna.
Däremot var den andra kaffesorten som presenterades en större favorit. Det kaffet kommer från Etiopien och är lite friskare i smaken. Den är krämig och med toner av citrus och blommor. Men när kaffe nummer tre presenterades byttes favoriten ut hos de flesta. Det tredje kaffet kom nämligen från Kenya och har mycket syra och mindre frukt, med en unik smakkaraktär. Det märktes även att kaffeprovarna började märka smakskillnaderna efter den tredje koppen.
– Jag vet inte om det var mandelkakan som gjorde det och man fick lite sötma i mun samtidigt, sa gästen Birgitta Persson från Kila som gillade kaffet från Kenya.
Men det kaffet som fick många att höja ögonbrynen var den sista och fjärde koppen. Från gästerna hördes det flera uttryck.
– Det här är som ett äkta bondkaffe, sa någon.
– Ja, det doftar som ensilage, sa en annan.
Kaffet som kommer från Panama stack ut bland kvällens sorter, och dess märkliga karaktär beror på att arten som heter Geisha har en smak av efterskörd. Den har också väldigt många lager av smaker, bland annat vanilj, viol och tuttifrutti.
– Det är förståeligt att många reagerar på den, sa Per.
Däremot föll den i smaken för Anki Plate-Björsson och hennes man Kenneth Björsson.
– Det var mycket smak i den, fruktig och chokladig. Den har en så himla god eftersmak, tyckte Anki.
Mammas kaffe
Efter kaffeprovningen var det öppet för frågor till Per. Någon ställde frågan om vilket kaffe han själv föredrar.
– Det är det som jag blir bjuden på hemma hos min mamma, svarade han utan att tveka.
Men han gav många tips som för kaffesmakarna kan vara användbart. Kaffe är exempelvis som bäst när det är nymalt, att mala hela kaffebönor så snart inpå bryggning som möjligt är bättre än att köpa färdigmalt.
– Det malda kaffet åldras mycket snabbare, förklarade Per.
En annan fråga som dök upp var om vattnet man brygger har någon betydelse.
– Vattnet spelar en jättestor roll, men generellt i Sverige har vi ett bra vatten som är rent och utan skitiga partiklar, sa Per.
Klarade sig från regn
På Von Echstedtska var de mycket nöjda med kaffeprovning och Malin Axelsson som sprang runt och serverade kaffe kunde pusta ut efteråt, då vädret var lite ostadigt.
– Det mörknade till mycket där ett tag, men vi klarade oss från regnet, sa hon.
I sommar har de haft flera olika smaker i gång från Kafferäven och efter lördagens provning har de ytterligare några nya favoriter att plocka in i sortimentet.
– Ja vi har haft Montana Hill från Burundi, Kopa Kaki från Rwanda och Ratnagiri från indien. Ratnagiri var det många som köpte och tog slut under sommaren, berättade Malin.
Lördagen var näst sista dagen som Von Echstedtska gården höll öppet, efter söndagen stängde de igen för sommaren och årets säsong.