Hoppa till huvudinnehållet

Nytt trygghetsprojekt ska förebygga brott

Publicerad:
I våras startade förtroendevalda i kommunen upp trygghetsprojektet Trygg i Säffle, som genom samverkan mellan olika parter ska hjälpa till att förebygga brott. Arkivbild.
I våras startade förtroendevalda i kommunen upp trygghetsprojektet Trygg i Säffle, som genom samverkan mellan olika parter ska hjälpa till att förebygga brott. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

I de senaste trygghetsmätningarna hamnar Säffle högt upp på listan när det gäller invånares otrygghet och oro för att bli utsatt för olika brott. Detta har fått kommunens politiker att reagera, och nu har ett nytt samverkansprojekt för att förebygga brott startats upp - Trygg i Säffle.

Det här är del 2 av ST:s serie De otrygga Säffleborna.

Samlar samhällets krafter

Tanken med samverkansprojektet, som startades upp i våras, är att samla de krafter i samhället som på något vis berör ämnet trygghet eller har en brottsförebyggande verksamhet. Detta för att organisera sig och arbeta mot samma mål - ett tryggare Säffle. Säffles kommunchef Ingemar Rosén är en av de som sitter med i projektets styrgrupp.

– Det här handlar om att jobba efter en gemensam lägesbild. Vad man än jobbar med som kan beröra ämnet ”brottsförebyggande åtgärder” så vill vi samarbeta med de parterna och jobba mot att våra medborgare känner sig tryggare, säger Ingemar och fortsätter:

– Sen är Trygg i Säffle även ett samarbete kring våldsbejakande extremism. Ett specialspår som vi måste hantera. Trygghetsfrågorna har många olika nivåer och dimensioner – det är det som gör att det är svårt att greppa dem och få en bra helhetsbild, men det är också det vi tänker oss att Trygg i Säffle ska bidra till att förenkla.

Kommunchef Ingemar Rosén och Dag Rogne (C).
Kommunchef Ingemar Rosén och Dag Rogne (C). Foto: Jenni Jansson

Vilka parter är det som ingår i den här samverkan än så länge?

– Det är många som är inblandade och jobbar med det här, bland andra socialförvaltningen, teknik- och fritidsförvaltningen, parter från kommunledningen, flera skolor, ungdomens hus, SäBo och polisen.

Vad kan det handla om för trygghetsfrågor?

– Det kan handla om allt från hur en park eller trottoar är upplyst till polisens insatser för brottsförebyggande åtgärder. Det beror helt på vart vi gemensamt bedömer att de sociala riskerna finns i samhället just nu. Tidigare har det varit flera olika arbetsgrupper som har jobbat med lite olika frågor som har med trygghet att göra, men i och med de dåliga värdena i mätningar kring upplevd trygghet kände vi ett behov av att samordna arbetet istället och spetsa till det ännu mer, säger Ingemar Rosén.

Ungdomar i fokus

Sedan i våras har det alltså hållits möten där representanter från de många olika samarbetsparterna diskuterar trygghetsfrågor och vad varje enskild verksamhet kan göra för att förebygga brottslighet. Mattias Larsson är chef för kommunens säkerhetssamordnare som sitter med i arbetsgruppen, och har därmed en god inblick i arbetet.

– Nu är det här fortfarande ganska nytt och vi har hunnit ha ett par möten under våren, men det finns alltså metoder som vi kommer följa som har visat sig ge bra effekter i andra delar av Sverige. Vi kommer ha regelbundna möten och ett arbete som bedrivs däremellan, säger Mattias Larsson.

Han bekräftar också att lägesbilden är viktig för att kunna bedriva ett progressivt arbete, men också att man satsar mycket på att fånga upp ungdomar för att förebygga brottslighet.

Ungdomens hus i Säffle.
Ungdomens hus i Säffle. Foto: Alexander Lindhe

– Man kan säga att Trygg i Säffle har ett ungdomsfokus. Vi har ju både skolor och ungdomens hus med som jobbar gentemot den gruppen. Sen är det inte klart exakt vilka åtgärder det blir tal om, men vi vill ha ett fokus på ungdomarna dels för att de är vår framtid, dels för att det är där man kan säga att brottsligheten återskapas, och sådana mönster är viktiga att bryta.

Ett exempel på hur man försöker fånga upp ungdomar i tid är Ungdomens hus initiativ med vuxenvandringar som ST tidigare skrivit om.

Jesper Byh, Putte Grötting och Lars Pettersson vill i samarbete med kommunen starta upp vuxenvandringar med utgångspunkt från Ungdomens hus i Säffle. Arkivbild.
Jesper Byh, Putte Grötting och Lars Pettersson vill i samarbete med kommunen starta upp vuxenvandringar med utgångspunkt från Ungdomens hus i Säffle. Arkivbild. Foto: Carolina Schützer

”Ligger lite före”

Att lokalisera risker i samhället och förhindra brott är enligt både Ingemar Rosén och Mattias Larsson inte en lätt uppgift, men det viktigaste är att börja någonstans och att utvärdera arbetet för att sedan kunna utveckla projektet Trygg i Säffle. Dock finns ett lagförslag på tapeten som kan komma att underlätta kommuners brottsförebyggande arbete inom en snar framtid, berättar Mattias Larsson.

– Idag kan man säga att det är frivilligt från kommunens sida att arbeta brottsförebyggande, men nu ligger det ett förslag om att lagstadga det. Personligen tycker jag att det vore bra om förslaget går igenom - då blir det tydligt samtidigt som man kan hjälpas åt istället för att uppfinna hjulet på nytt. Kanske kan staten finansiera en del av det också, så att kommunerna får ökade resurser till arbetet.

Kan man säga att Säffle ligger lite i framkant jämfört med andra kommuner i polisområdet gällande brottsförebyggande åtgärder?

– Ja, nu kan man säga att Säffle ligger lite före de andra kommunerna eftersom man gör det här frivilligt, men det är för att de förtroendevalda har reagerat på trygghetsundersökningarna, känt att det inte är ett acceptabelt utfall och nu lägger tryck på det här för att försöka göra något åt otryggheten.

När planerar ni att utvärdera projektet?

– Det ska utvärderas årligen, men det finns ingen detaljerad plan för hur än. Tack vare att vi jobbar med en lägesbild så ska man dock kunna följa hur den utvecklar sig framöver, avslutar Mattias Larsson.

Säffleborna blir allt mer otrygga

Artikeltaggar

Brott & blåljusIngemar RosénMattias LarssonNyheterSäffleTrygghetsarbeteUngdomens hus

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.