Hoppa till huvudinnehållet

Säffle har tre stycken i SSÅV:s lag i Allsvenskan

Publicerad:
Tre av fem i besättningen är från Säffle. Förutom Tomas Skålén så är det Gustav Skålén och Katrin Steverding.
Tre av fem i besättningen är från Säffle. Förutom Tomas Skålén så är det Gustav Skålén och Katrin Steverding. Foto: Privat

Segelsällskapet Åmålsviken (SSÅV) lyckades 2020 kvala in till att bli ett av de 18 svenska klubblag som deltar i årets upplaga av Allsvenskan. Nu har det äntligen kommit i gång och vid nästa deltävling, som går av stapeln kommande helg i Örnsköldsvik, så är inte mindre än 3 av 5 i besättningen från Säffle.

Allsvenskan Segling introducerades säsongen 2015 och blev en succé redan från start. Det är en ligaserie, likt fotbollen, där 18 klubbar möts under fyra deltävlingar under säsongen. I en tabell kan alla intresserade följa klubbarna i serien. Vid säsongens slut koras Sveriges bästa kappseglingsklubb som också får möjligheten att representera Sverige i Sailing Champions League tillsammans med de övriga topp fem klubbar i ligatabellen.

15 race om vardera 15 minuter

Varje deltävling pågår i tre dagar och man seglar korta så kallade sprintrace där varje lag under tävlingen kommer att segla 15 race om vardera cirka 15 minuter och allt livesänds på webb-TV. Klubblagen måste under säsongen bestå av totalt minst 12 personer som alla måste segla minst en deltävling. Lagen måste dessutom bestå av minst en ungdom samt att det måste vara minst två av varje kön ombord på båten vid varje tillfälle.

Tre från Säffle

Segelsällskapet Åmålsviken (SSÅV) lyckades 2020 kvala in till att bli ett av de 18 svenska klubblag som deltar i årets upplaga av Allsvenskan. Tomas Skålén, från Säffle, var med i höstas och tog klubben in i Allsvenskan och nu vid nästa deltävling, som går av stapeln kommande helg i Örnsköldsvik, så är inte mindre än tre av fem i besättningen från Säffle. Förutom Tomas Skålén så är det Gustav Skålén och Katrin Steverding, med i laget är också Fredrik Pettersson och Elin Nilsson från Åmål.

På grund av Covid blev den första deltävlingen i årets Allsvenska inställd, men en deltävling har hittills genomförts och där var det ett annat lag som representerade klubben.

– Vi ligger nu på 15:e plats i ligan men har som målsättning att klättra, berättar Tomas Skålén och fortsätter:

– Vi är i princip ett helt nytt team, men vi har tränat hårt ända sedan i april så vi känner oss redo och ser oerhört mycket fram emot att få komma i gång att tävla. Vi har tävlat mycket sparsamt det senaste ett och ett halvt åren på grund av att det mesta varit inställt både gällande Allsvenskan och för vår normala besättning.

Tre av fem i besättningen från Säffle. Förutom Tomas Skålén så är det Gustav Skålén och Katrin Steverding.

Artikeltaggar

ÅmålKatrin SteverdingÖrnsköldsvikSäffleSeglingTomas Skålén

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.