Hoppa till huvudinnehållet

Lukas tog hem titeln med en poäng

Publicerad:
Lukas Andersson tog guld. En andraplats i den sista deltävlingen räckte för att ta hem guldmedaljen när Rally X Nordic avgjordes.
Lukas Andersson tog guld. En andraplats i den sista deltävlingen räckte för att ta hem guldmedaljen när Rally X Nordic avgjordes. Foto: Privat

13-årige Svanskogstalangen Lukas Andersson tog hem totalsegern i juniorklassen i crosskart under helgens deltävling i Rally X Nordic i Arvika. En andraplats i den sista deltävlingen räckte till att ta hem titel och guldmedaljen - en poäng före regerande mästaren.

Rally X Nordic-serien avgjordes i helgen. En sista deltävling skulle köras i Arvika innan man kunde kora segraren i juniorklassen i CrossCar. Totalt har Lukas och de andra förarna kört sju deltävlingar i Rally X Nordic. De två som kördes i Danmark slutade med två förstaplatser för Lukas, i Höljes blev han trea och fyra och i Finland blev det två silverplatser. Den sista och sjunde deltävlingen kördes i Arvika i helgen - där blev det till sist en andraplats.

Stukade tummen

Lukas hade som sagt chans att ta hem CrossCar-Junior-titeln före den regerande mästaren Alex Gustafsson. Det gick bra till en början; han vann i Q1 (Alex trea) och kom femma i Q2 (Alex sexa).

– Han låg bra till i kvalet, men i Q3 fick han bryta efter en krock som gjorde att han inte tog sig vidare. Så på lördag eftermiddag såg det inte lika bra ut. Det gick bra med karten och hyfsat bra med Lukas - han fick en rejält svullen och stukad tumme. Han fick nog bita ihop en del i Q4, men det gick bra och han tog sig till semin, berättar Freddy Andersson, Lukas pappa.

  • ”Han var verkligen supernöjd efter tävlingen - det var riktigt bra gjort.”
    ”Han var verkligen supernöjd efter tävlingen - det var riktigt bra gjort.” Foto: Privat
  • Lukas fick kliva högst upp på prispallen när Rally X Nordic-serien avslutades.
    Lukas fick kliva högst upp på prispallen när Rally X Nordic-serien avslutades. Foto: Privat
  • "Det var en poäng - men en poäng räcker"
    "Det var en poäng - men en poäng räcker" Foto: Privat

Spännande final

I de två semifinalerna var det Lukas och Alex som tog hem varsin. Lukas gick in i finalen med fyra poängs fördel över Gustafsson, vilket innebär att komma tvåa skulle räcka för att ta hem totalsegern.

– De fick stå längst fram i finalen bredvid varandra, så då visste man att det skulle bli en spännande final, säger Freddy.

"En poäng räcker"

Den som kom först över mållinjen var Alex, men som nummer två kom Lukas - vilket gjorde att han vann med en enda poäng över regerande mästaren Alex Gustafsson. Totalt fick Lukas 154 poäng och Alex 153.

– Det var en poäng - men en poäng räcker, skrattar Freddy och fortsätter:

– Han var verkligen supernöjd efter tävlingen - det var riktigt bra gjort.

Värt att nämna är att Lukas, som är 13 år, är bland de yngre i sin klass. De som får tävla i CorssCar junior är mellan 12 och 16 år.

Lukas Andersson tog guld. En andraplats i den sista deltävlingen räckte för att ta hem guldmedaljen när Rally X Nordic avgjordes.

"Det var en poäng - men en poäng räcker"

Lukas fick kliva högst upp på prispallen när Rally X Nordic-serien avslutades.

Artikeltaggar

ArvikaCrosskartMotorsport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.