Hoppa till huvudinnehållet

Uppskattat karateläger i Långserud

Publicerad:
Träningsläger arrangerad av Svanskog-Långserud Kuniba kai Karateförening. På bilden visas de som var med på söndagens avslutning och avtackning.
Träningsläger arrangerad av Svanskog-Långserud Kuniba kai Karateförening. På bilden visas de som var med på söndagens avslutning och avtackning. Foto: Privat

Förra helgen, mellan den 14 och 15 augusti arrangerade Svanskog-Långserud Kuniba kai Karateförening ett träningsläger för alla medlemmar i Långserud. Vissa fick även bli graderade.

Det var Magnus och Maria Elvingson i Svanskog-Långserud Kunibakai Karateförening som arrangerade lägret på två dagar. De hade bjudit in tränarna Ky Buon Tang från Karlskoga, Europachef i stilen Kuniba kai, Hanna Stensson från Göteborg, Sverigechef i samma stil och Risto Satta från Finland, även han chef i samma stil men för Finland. Risto grundade dessutom klubben i Svanskog 2008. År 2010 flyttades nämligen klubben till Långserud och där av det dubbla namnet på klubben.

– Det var första gången sen Risto flyttade till Finland som han besökte sin gamla klubb igen, berättade Magnus Elvingson.

Han var mycket glad att den har drivits vidare av Magnus och Maria.

 • Träning med bostav.
  Träning med bostav. Foto: Privat
 • Ky Buon Tang förevisar olika redskap och vapen.
  Ky Buon Tang förevisar olika redskap och vapen. Foto: Privat
 • Ky Buon Tang tränar gulbältare.
  Ky Buon Tang tränar gulbältare. Foto: Privat

Finslipade grunderna

Lägret blev ett matigt sådant. Det var många moment som de gick igenom, där de tränade fyra timmar per dag med en timmes avbrott för lunch i matsalen i Långseruds skola. Maten lagades av friskolans kock och personal.

– Lägren är till för att finslipa grundkunskaperna. Det är ganska intensivt på ett läger, man ska rätta till detaljer och finslipa, säger Magnus.

Tidigare har det varit lite större karateläger i bland annat Degerfors. Både sommar- och vinterläger har det varit, men på grund av pandemin har det inte kunnat arrangera något. Nu kunde de hålla i ett mindre läger i deras egen regi, där 22 deltagare var med. Det var 14 från egna klubben, fem från Degerfors och de tre tränarna.

– Det var naturligtvis lärorikt och roligt att vara med. Och nu gick det att genomföra lägret på grund av lättade restriktioner i sommar, sa Magnus.

 • Ky Buon Tang visar nedtagning och kast med Ida Gullberg.
  Ky Buon Tang visar nedtagning och kast med Ida Gullberg. Foto: Privat
 • Lunch till alla deltagare serveras på Skafferiet.
  Lunch till alla deltagare serveras på Skafferiet. Foto: Privat
 • Ställningen Sanchin-Dachi för maximal kroppsstyrka och kontroll.
  Ställningen Sanchin-Dachi för maximal kroppsstyrka och kontroll. Foto: Privat

Genomförde gradering

Ky Buon tränade deltagarna i Kihon (grunder), Kata (mönster) och Kobudo (redskap/vapen). Alla barn och ungdomar fick bra träning och hjälp av Ky Buon och Hannah. På söndagen genomförde Hannah gradering för fem personer.

Trots lättade restriktioner var de noga med förhållningsregler som sattes upp. De undvek närkontakt, tvättade händerna med tvål och vatten och handsprit användes både till händer och redskap.

Artikeltaggar

Degerfors Kuniba KaiKampsportLångserudSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.