Hoppa till huvudinnehållet

”Jag vill måla det jag känner för”

Publicerad:
Konstnären Charlotte Payne Skoog från Åmål startar höstens utställningar på Galleri 2 med att hänga upp sin akvarellkonst.
Konstnären Charlotte Payne Skoog från Åmål startar höstens utställningar på Galleri 2 med att hänga upp sin akvarellkonst. Foto: Cecilia Snöbohm

En storm av känslor kommer att vara starten för höstens utställningar på Galleri 2. Det är konstnären Charlotte Payne Skoog från Åmål som sätter upp sina akvarellmålningar.

I Galleri 2 kommer besökarna att möta Charlottes verk i harmonisk miljö. Varje målning har hon skapat utifrån en känsla och hon strävar efter att det ska finnas en harmoni i konsten.

– Varenda en är speciell. Jag vill måla det jag känner för och inte på beställning, förklarar Charlotte som också vill se vad andra känner när de ser hennes konst.

Det är inte första gången som Charlotte ställer ut på Galleri 2. Tidigare har hon gjort det tillsammans med sin mor. Den här gången gör hon det helt själv och till sin hjälp har hon haft sina två döttrar för att hänga upp tavlorna och skapa en stämning i lokalerna.

– De förstår känslan i det jag gör.

Det är känslorna som styr motiven.
Det är känslorna som styr motiven. Foto: Cecilia Snöbohm

Känslorna styr motiven

Varje målning är unik i sitt slag och fångade i stundens ögonblick. Hon har gärna en pensel nära till hands.

– När du får inspiration vill du ha penslarna nära dig när du gör motivet. Att kunna fånga ögonblicket är viktigt och känslan du känner. Det kan vara en känsla från ett kort du tagit, men då är det känslan för objektet i bilden, berättar Charlotte.

Charlottes bakgrund som konstnär väcktes genom hennes mor som var en framstående konstnär. Hon har även målat tredimensionella motiv på bilar med luftborste. Från början var hon lite osäker och hade svårt att hitta sin väg som konstnär, men en dag poppade det upp för henne att var och en målar på sitt sätt.

– Man kanske förminskade sig själv först, tills någon sa att du gör på ditt sätt, berättade Charlotte.

På bilden går det att skymta en man som kör bil. Inspirationen fick Charlotte från när hennes fästman körde vilse. Då målade hon utifrån en känsla som både hon och han kände med den situationen.
På bilden går det att skymta en man som kör bil. Inspirationen fick Charlotte från när hennes fästman körde vilse. Då målade hon utifrån en känsla som både hon och han kände med den situationen. Foto: Cecilia Snöbohm

Kopplingen till Säffle

I 25 år arbetade Charlotte i Säffle kommun, innan hon slutligen gick i pension.

– Jag hör hemma lika mycket i Säffle som i Åmål, säger hon och ler.

Under arbetsperioden i Säffle låg konsten vilande och blev först därefter en central roll i livet. Charlotte har även gått flera kurser för att lära sig måla olika tekniker med akvarell. Det har varit kurser i både Fjällbacka och Kyrkerud i Årjäng.

– Ju mer jag lär mig om akvarell desto mer blir jag medveten om att det inte finns något som är rätt eller fel, att vi alla målar olika, skriver Charlotte till besökarna för hennes utställning.

Utställningen öppnar 28 augusti med vernissage och pågår till 5 september.

Artikeltaggar

Anne-Charlotte Payne SkooghGalleri 2KonstNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.