Hoppa till huvudinnehållet

Nytt liv på Sagabion – folkets röst ska styra

Publicerad:
Kina Strandberg är ny föreståndare på Sagabiografen i Säffle. Nils ”Nisse” Pettersson har varit en ”guldgruva” för Kina den första tiden och varit ett bra stöd under hennes första tid på biografen.
Kina Strandberg är ny föreståndare på Sagabiografen i Säffle. Nils ”Nisse” Pettersson har varit en ”guldgruva” för Kina den första tiden och varit ett bra stöd under hennes första tid på biografen. Foto: Cecilia Snöbohm

Snart är det dags för nyöppning av Sagabiografen i Säffle. I spetsen har det anställts en ny föreståndare på biografen. Det är Kina Strandberg som kommer att dra i rodret.

Det är en peppad föreståndare som ST möter vid öppningen av Sagabion. Kina står redo med erfarenheter och utbildningar som är gjorda för att sätta fart på Säffles bio.

– Det kommer bli väldigt roligt att träffa Säffleborna. Till en början har vi utgått från det som funkat tidigare. Barnbio vet jag har gått bra och att det finns en stark målgrupp med seniorer som gillar att gå på porträtt. Därför har vi satsat på nya ”Lena”-filmen och ”Tove”, säger Kina.

De kommer att jobba med att ha fasta dagar i programmet, där biografen visar filmer onsdagar och söndagar till en början.

– Med tanke på pandemin vill vi hellre kunna växla upp än att behöva backa. Därför börjar vi med två dagar i veckan.

Det kommer att vara ett och annat tillägg i grundprogrammet. Kina berättar att de försöker satsa mer på premiärvisningar framöver. Hon vill att de ska försöka hänga med på vad som är aktuellt i världen och Säffle, därför kommer det även att vara visningar som är i förhållande till event. De bjuder exempelvis på en frivisning den 4 september med filmen ”Call me by your name” för att uppmärksamma Värmland Pride.

– Vi vill gärna att folk går på bio här, istället för att söka sig utom kommungränserna för att åka på premiär. Vi vill hänga med och därför kan det bli lite udda datum, förklarar Kina.

I september kommer det att vara premiär för ”Lena” och Bond-filmen ”No time to die”.

På Sagabiografen kommer det bli mer satsningar, bland annat på premiärer och Knattebio. ”Vi kommer långsiktigt att satsa på en bra filmupplevelse”, säger Kina.
På Sagabiografen kommer det bli mer satsningar, bland annat på premiärer och Knattebio. ”Vi kommer långsiktigt att satsa på en bra filmupplevelse”, säger Kina. Foto: Cecilia Snöbohm

Koncept för de yngre

En annan satsning som de kommer att köra på är Knattebio. Det är ett koncept för att värna om den yngre publiken. Kina vill att den unga publiken ska få en möjlighet till tidig kontakt med bion. Detta kommer att äga rum sista söndagen i varje månad.

– Då gör vi först en visning för de allra minsta, som är 2-5 år. Det kan vara ”Alfons Åberg” eller ”Mamma Mu”, lite kortare filmer. Det kommer vara ljus i salongen så att man kan amma om man vill det, storasyskon kan rör sig och kanske lite kuddar på scenen. Det ska vara en tillåtande miljö och kännas som att det inte är strikt.

För att barnen ska orka se hela filmerna kommer de att vara runt 20 minuter. Sedan blir det en paus med lite rörelse innan de spelar nästa film. Det blir totalt tre korta filmer under ett tillfälle.

– Det räcker med en kortis för att hänga med i den storyn. Sedan kan man välja, någon kanske behöver en kisspaus eller ta en frukt. Vi vill också ha att Sagabjörnen kommer på besök och lite kritor ute på gatstenarna. Vi vill hålla i och satsa på barnvänlig filmvisning, berättar Kina.

”Guldgruva”

Nils ”Nisse” Pettersson, vaktmästare på Medis har varit en hjälpande hand under Kinas första tid som ny föreståndare på Sagabion. Nisse har god erfarenhet som maskinist och kommer hjälpa till att rulla filmerna. Just första tiden med bion krockar det med Säffle Operan och lite andra arrangemang för Nisse.

– När Medis tillåter ska jag köra film, men de gånger som jag har möjlighet ska jag köra och så får vi ha en stand-in här, säger Nisse.

– Nisse är ju ett välkänt ansikte och han kan bio-publiken väl. Jag har fått mycket stöd från honom att förstå vad som funkar och det har varit en guldgruva för mig att få en sådan fin inskolning, säger Kina med värmande ord till Nisse.

Nisse berättar även att det kommer vara mer noggrant med att visa premiärerna när det är premiärdatum.

– Så har det inte riktigt varit under något år. Många vill se dem när det är de riktiga datumen och då åker de i väg för att de ska på premiärdatumet, säger han som ser fram emot Bond-premiären framförallt och en eventuell agent-roll i samband.

– Då blir det temat bond, säger Kina och Nisse lägger till;

– Ja, då får ni ordna fram en frack till mig, skrattar han.

Erfarenheterna sträcker sig långt, där Kina pluggat i bland annat USA och Karlstad med just film som huvudsyfte.
Erfarenheterna sträcker sig långt, där Kina pluggat i bland annat USA och Karlstad med just film som huvudsyfte. Foto: Cecilia Snöbohm

Men Kina, vem är du? Berätta lite om dig själv.

– Jag kommer från Dalarna från början, från Orsa, men jag har bott i Värmland sedan 2009. Då läste jag filmvetenskap på universitetet och träffade min sambo och blev kvar i Karlstad.

Hon har även läst film och drama på Molkolms folkhögskola och har sedan hon bosatte sig i Värmland arbetat som kulturprojektledare. Dessutom har hon erfarenhet från att hon startade upp ett Ungdomshus i Upplands Väsby, Stockholm. Under våren 2015 var hon även en sväng i USA och studerade.

– Ja, jag läste på New York Film Academy på Documentary Filmmaking som intesivutbildningen hette, sa hon och fortsatte;

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Att få uppleva en otrolig stad och hålla på med det man älskar, en drömkombination.

Skulle du säga att utbildning gav mer kött på benen till uppdraget som biografföreståndare?

– Ja, men det tycker jag. Jag fick mer insikt i det dokumentära berättandet och hoppas kunna göra urval för att visa olika dokumentärer och blanda upp det med andra storfilmer och porträtt.

Dokumentärer är en del av det Kina föredrar själv från filmvärlden, men hon gillar även regissören Wes Andersons filmer som är lite smalare och med en egen touch.

– Det är ett starkt bildspråk, jag gillar filmer som är fina att se på, att de har jobbat mycket med bildspråket. Sen gillar jag när det är ett bra drama med ett riktigt bra manus.

Men framförallt vill hon vara tydlig med att det som visas på Sagabion kommer vara det som folket i Säffle vill se.

– Det jag gillar är inte det som ska få styra. Det är folkets röst framförallt och sen kanske jag bjuder på lite guldkorn och ser om de funkar, säger Kina.

Åtta nya VIP-platser har installerats på läktaren i biografen.
Åtta nya VIP-platser har installerats på läktaren i biografen. Foto: Cecilia Snöbohm

Levande mötesplats

Kina vill dessutom att bion ska bli en levande mötesplats med mycket bra filmvisning. Till att börja med blir det så mycket som pandemin tillåter, men att det sedan ska få mer liv och rörelse ju mer restriktionerna lättnar. De har också rustat i salongen och köpt in en ny filmduk som sattes upp december 2020, och nyligen har de installerat åtta nya VIP-stolar på läktaren.

– Vi kommer långsiktigt att satsa på en bra filmupplevelse, med bra ljud och ljus, kvalité och bra sittplatser, säger Kina och skämtsamt lägger till att de kommer ha gott godis.

Artikeltaggar

FilmKina StrandbergNöje/KulturSäffleSagabiografen Säffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.