Hoppa till huvudinnehållet

En ljusfest utöver det vanliga

Publicerad:
Årets kulturnatt ska bjuda på en ljusfest utöver det vanliga. Kommunen har anlitat en ljusdesigner för att belysa särskilt utvalda platser på olika sätt,
Årets kulturnatt ska bjuda på en ljusfest utöver det vanliga. Kommunen har anlitat en ljusdesigner för att belysa särskilt utvalda platser på olika sätt, Foto: Diana Dragic

På fredag nästa vecka är det dags för ytterligare en kulturnatt i pandemins tecken. I år har kommunen och kulturförvaltning dock planerat för att bjuda Säffleborna på en helt ny ljusupplevelse.

Innan pandemin slog till har man varje år jobbat för att utveckla och utöka Kulturnatten med allt fler aktiviteter. Förra året tog det stopp, och istället för att sträva framåt fick man ta ett steg tillbaka, men inför årets kulturkväll har projektgruppen, bestående av Camilla Bark, Helen Svanström, Niklas Lycho och Helena Karlsson från Säffles kulturnämnd, jobbat med att hitta på något annorlunda som kan locka folk till en stämningsfull promenad i centrum på ett säkert sätt.

Anlitat ljusdesigner

Förutom att den sedvanliga promenadslingan kommer vara upplyst med marschaller har man nämligen anlitat en ljusdesigner.

– Tillsammans med ljusdesignern Anders Nerlund kommer vi belysa särskilt utvalda ställen som man annars kanske inte tänker så mycket på, men som vi tycker är värda att lyftas, berättar Camilla Bark och Helen Svanström.

Anders Nerlund arbetar i Karlstad, och har bland många projekt lyst upp Karlstads rådhus flera år i rad.

– Vi gillade hans påhittiga idéer, och utan att avslöja för mycket kommer det längst promenadslingan att dyka upp både spännande och kanske lite oväntade inslag som man inte har sett tidigare.

Helen Svanström sätter upp affischer som hon själv designat i centrum.
Helen Svanström sätter upp affischer som hon själv designat i centrum. Foto: Diana Dragic

Interaktivt konstverk

En av de utvalda platserna som kommer spexas till med kreativ ljussättning är kanalparken, som kommer bli ett slags interaktivt konstverk.

– Det kommer bli en interaktiv plats där föräldrar, barn och ungdomar själva kan påverka ljuset på olika sätt. Tanken är att det ska vara en aktivitet som tilltalar både vuxna och barn. Vi vill ju rikta oss mot alla målgrupper, säger Camilla och Helen.

Man kommer dessutom att uppmärksamma att Säffle fyller 70 år på något vis, men hur det ska göras vill projektets samordnare inte avslöja.

  • Foto: Privat
  • Foto: Privat

Förlänger

Som de flesta vet brukar Ljusfesten vanligtvis vara fullproppad med kulturevenemang och aktiviteter, men likt förra året blir det endast ett par stycken i år. Vattentornet och Kulturhuset Silvénska kommer ha konstutställningar, och dessutom satsar man i år på att förlänga ljusfesten.

– Nu har vi gått in för att få ett säkert flöde, och det är därför som vi också vill förlänga ljusfesten så att den går även över lördagen och söndagen.

Hur känns det att kunna anordna någonting större i år jämfört med förra året?

– Det känns roligt att kunna göra mer i år. Syftet är ju att skapa en stämningsfull promenad, och även om marschaller kan vara nog så vackert så tror vi att det kommer bli otroligt fint att promenera runt i Säffle under årets ljusfest, avslutar Camilla Bark och Helen Svanström.

Artikeltaggar

Camilla BarkGamla vattentornetHelena KarlssonKulturhuset SilvénskaKulturnattenNiklas LychouNöje/KulturNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.