Hoppa till huvudinnehållet

Ledare stal ur föreningskassan

Publicerad:
Säfflebon dömdes både för stölden och för att ha lurat Försäkringskassan på pengar.
Säfflebon dömdes både för stölden och för att ha lurat Försäkringskassan på pengar. Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 40-årsåldern från Säffle har blivit dömd för att ha stulit pengar ur kassan hos en förening där mannen hade ledaruppdrag.

Mannen döms för ringa stöld sedan han avslöjats i början av förra året. Mannen köpte fika av föreningen, betalade med en 200-kronorssedel och tog tillbaka växelpengarna. Men han tog också tillbaka 200-lappen och stoppade den i sin egen ficka.

Händelsen polisanmäldes och mannen åtalades för ringa stöld. Men han åtalades också för bidragsbrott sedan han vid 25 tillfällen under drygt ett år fuskat med föräldrapenningen och felaktigt fått ut stora summor.

Skyldig 130 000

Mannen berättade vid rättegången i Värmlands tingsrätt, att han började ta ut felaktig ersättning vid riktiga sjukanmälningar och fortsatte göra uttag när han upptäckte hur lätt det gick. Men Försäkringskassan upptäckte till slut bedrägeriet och polisanmälde mannen. Hans skuld till myndigheten uppgick då till cirka 130 000 kronor.

Tingsrätten påpekar i domen att brottet egentligen skulle bestraffas med fängelse. Men på grund av olika omständigheter kom han undan med skyddstillsyn och 6000 kronor i dagsböter för ringa stöld och bidragsbrott.

Artikeltaggar

BidragsbrottBrott & blåljusRinga stöldSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.