Hoppa till huvudinnehållet

Naturvandring med många spännande inslag

Publicerad:
Henrik Kovacic och Göran Kjellberg vid ett praktexemplar, å kallad knivtall, som växt i ravinen längs Ysjöälven i västra delarna av Långserud.
Henrik Kovacic och Göran Kjellberg vid ett praktexemplar, å kallad knivtall, som växt i ravinen längs Ysjöälven i västra delarna av Långserud. Foto: Kjell Olsson

Naturskyddsföreningen i Säffle har på grund av pandemin legat lågt med sin verksamhet men nu är man äntligen igång igen. Höstens första arrangemang blev en gemensam vandring från Långserud till Esbjörbyn.

– Kul det kommit så många. Förra gången ni var här var det bara tre stycken, skojade Göran Kjellberg när han hälsade välkommen.

Samlingen skedde vid Ysjödammen som ligger mellan Ysjön (Öjesjön) och Ysjöälven i västra delarna av Långserud. Ett 20-tal intresserade hade mött upp i det vackra sensommarvädret och det blev några intressanta och lärorika timmar i området. Göran Kjellberg är ju en ”urinvånare" och känner till smått och stort i området sedan flera hundra år tillbaka.

– Om vi hade kunnat vara med i början av 1800-talet så hade vi fått se både kvarnar och sågverk och när deras tid var förbi var det en intensiv flottningsperiod, berättade Göran.

  • SNF i Säffle är åter igång med sin verksamhet. Vandring i Långserud till Esbjörbyn med Göran Kjellberg.
    SNF i Säffle är åter igång med sin verksamhet. Vandring i Långserud till Esbjörbyn med Göran Kjellberg. Foto: Kjell Olsson
  • Intensiv mätning av en hög gran. Deltagarna enades om 43 meter.
    Intensiv mätning av en hög gran. Deltagarna enades om 43 meter. Foto: Kjell Olsson
  • Med hjälp av en pinne och stegning lärde man sig bestämma en grans höjd och man blev överens om 43 meter
    Med hjälp av en pinne och stegning lärde man sig bestämma en grans höjd och man blev överens om 43 meter Foto: Kjell Olsson
  • Med hjälp av en pinne och stegning lärde man sig bestämma en grans höjd och man blev överens om 43 meter
    Med hjälp av en pinne och stegning lärde man sig bestämma en grans höjd och man blev överens om 43 meter Foto: Kjell Olsson

Det var timmer från ett stort upptagningsområde vars vattenområde börjar ovanför Björnklammen leder via Ysjön , Ysjöälven, Kopperudstjärnet och Vålungen ned till Sillingsfors sågverk som dock är borta efter branden 2001.

Ett lärorikt kompendium med karta delades ut. Dammen där man samlades vid invigdes 1850 och renoverades sedan 1959 och 2007. Ysjöälven porlade glatt de närmare 600 metrarna ned mot Kopperudstjärnet och på grund av flottningen rensades älven innan man under senare år försökt reparera botten för ädlare fiskarters välbefinnande.

Vid nedre loppet fanns en kvarn, troligen en så kallad skvaltkvarn och även en enramig vattensåg fanns vid utloppet. Inga rester finns dock kvar.

– Det var en liten industribygd med mycket folk och många aktiviteter, berättade Göran.

  • En gammal björk som blivit buffé  för någon hackspett
    En gammal björk som blivit buffé för någon hackspett Foto: Kjell Olsson
  • Vid vackra och stämningsfulla Kopperudstjärnet blev det både funderingar och korvgrillning samt fika.
    Vid vackra och stämningsfulla Kopperudstjärnet blev det både funderingar och korvgrillning samt fika. Foto: Kjell Olsson
  • Sannolikt en honungsskivling.
    Sannolikt en honungsskivling. Foto: Kjell Olsson
  • Intensiv mätning av en hög gran. Man enades om 43 meter.
    Intensiv mätning av en hög gran. Man enades om 43 meter. Foto: Kjell Olsson
  • Henrik Kovacic t.v samt Göran Kjellberg vid ett praktexemplar, så kallad knivtall, som växt i ravinen längs Ysjöälven i västra delarna av Långserud.
    Henrik Kovacic t.v samt Göran Kjellberg vid ett praktexemplar, så kallad knivtall, som växt i ravinen längs Ysjöälven i västra delarna av Långserud. Foto: Kjell Olsson

Man följde älvravinen där det fanns mycket rart. Vid ett ställe stannade man till för att se och även beundra några långa, vackra tallar. Tyvärr kunde man också se hur granbarkborrarna härjat och tagit död på många fina timmergranar.

– Detta kan vi kalla kvalitetstallar för det är perfekta exemplar och virket skulle räcka till ett helt parkettgolv , sade Henrik Kovacic, erfaren skogsman.

Trivsamt vindskydd

Vid Kopperudstjärnet har Göran Kjellberg byggt ett vindskydd för sin och allmänhetens trevnad. Göran både läste dikt av Rune Olsson och berättade sanna "skrönor" vilket uppskattdes. Solen kom fram och det både grillades, dracks kaffe och funderades kring den vackra platsen.

Färden gick sedan via de hålvägar som Göran hittat och som användes både till gång och transporter. Det finns flera områden som är biotopskyddade och nedslag gjordes för både studier och begrundanden. Nyligen dog ju Värmlands längsta gran och säkert är jakten igång för att hitta en ny "mästargran".

Trädmätning

Henrik och Göran lärde alla hur man ganska noggrant kan mäta ett träds längd med hjälp av en pinne och stegning. Något rekord blev det inte men strax över 43 meter blev den gemensamma slutmätningen.

I området finns mycket gammal skog men även döda träd i många skepnader och det fanns mycket att titta på och även en del fåglar tyckte till om vad de ansåg om besöket.

Efter avslutad trevlig tur tackades Göran Kjellberg för det goda och intressanta värdskapet med ett presentkort. En del passade på att självplocka potatis hos Alma Melitshenko på gården Gatan. Naturskyddsföreningen i Säffles nästa tur är 25 september då man besöker en lokal solelsproducent.

Artikeltaggar

Djur och naturFritid och livsstilLångserudNaturskyddsföreningen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.