Hoppa till huvudinnehållet

Embracerprojekt möter Västanå Teater: "Ett väldigt unikt spel"

Publicerad:
Jakob Hultcrantz Hansson i rollen som David Holm och Josef Säterhagen som Körkarlen i bakgrunden. Kan Västanå Teaters skapelse appliceras i ett spel?
Jakob Hultcrantz Hansson i rollen som David Holm och Josef Säterhagen som Körkarlen i bakgrunden. Kan Västanå Teaters skapelse appliceras i ett spel? Foto: Håkan Larsson

Under två dagar möter spelutvecklare från hela landet teaterkreatörerna på Västanå Teater.

Gemensamt har de berättandet, skapandet av karaktärer och behovet av att suga in publiken i sina världar.

Leif Stinnerbom och Patrick Standfast ser spännande möjligheter.

Det Karlstadsbaserade initiativet The Great Journey finansieras av speljätten Embracer samt Region Värmland och Karlstads kommun. Ambitionen är att skapa sammanhang i Värmland där spelutvecklare kan trivas och utvecklas. Det finns redan flera etablerade spelutvecklare, bland annat Mirage som har nått en stor publik. För Västanå Teater är spelvärlden en intagande bransch – det finns många paralleller i arbetet, här finns ett utbyte att hämta.

– Det finns många likheter i att berätta genom teater och spel, säger initiativtagaren Patrick Standfast på The Great Journey.

– Hur man mejslar fram karaktärer, skriver dialog och styr interaktioner till exempel. I både spel och teater använder man också ofta andra saker än ord för att föra handlingen framåt – det kan vara musik, dans eller rent visuellt. Tanken är att utforska det som finns gemensamt och se vad vi kan lära av varandra.

Idén till mötet mellan spel och teater kommer från ambitionen att skapa dataspel utifrån den värmländska berättartraditionen.

– Den är vår styrka, något vi kan luta oss mot, fortsätter Patrick Standfast.

– Jag tittade på vilka som förvaltade traditionen och Västanå är väldigt duktiga på det. Jag och Leif möttes för ett år sedan och efter många utforskande samtal är de här dagarna det första konkreta vi gör.

Tolv spelutvecklare från hela landet är på plats i Berättarladan utanför Sunne för att lyssna till teaterns medarbetare.

– När jag presenterade idén för den svenska spelvärlden var reaktionerna väldigt positiva. De som är här är eld och lågor! Ambitionen är att människor ska hitta varandra, att det föds bra idéer och att folk förstår att Värmland är en fantastisk plats för spelutveckling. Här finns myllan och ekosystemet för att utveckla spel. 15 nya arbetstillfällen, hos spelstudios, har skapats i Värmland bara den senaste tiden.

Tolv spelutvecklare från hela landet kom till Sunne och Berättarladan.
Tolv spelutvecklare från hela landet kom till Sunne och Berättarladan.

"Våra världar byggs upp"

Leif Stinnerbom berättar övergripande för de nyfikna från spelbranschen om hur Västanå Teater arbetar. Inger Stinnerbom pratar om arbetet med kostym och scenografi och Magnus Stinnerbom lyfter fram den roll som musiken spelar i teaterns berättande.

– Vi berättar om hur våra världar byggs upp, säger Leif Stinnerbom som är teaterchef och konstnärlig ledare.

– Hur vi tänker kring val vi gör och hur allt ska samverka för att resultatet ska bli en egenartad produkt. Jag tänker att en spelutvecklare måste ställas inför liknande frågor.

Under onsdagskvällen får spelutvecklarna se Västanås "Körkarlen" och under torsdagen är det deras tur att berätta. David Mervik från Tarsier Studios kommer bland annat att berätta om hur spelen jobbar med narrativ.

– De får komma med idéer om hur det skulle kunna se ut om man gjorde ett spel utifrån "Körkarlen", fortsätter Leif Stinnerbom entusiastiskt.

– Det blir otroligt spännande att få höra deras tankar. Våra världar har ju både likheter och olikheter.

Magnus, Leif och Inger Stinnerbom berättar om Västanå Teaters arbete.
Magnus, Leif och Inger Stinnerbom berättar om Västanå Teaters arbete.

Leif Stinnerbom ser att det här mötet kan tänkas leda till att det faktiskt skapas ett spel utifrån föreställningen.

– Jag utesluter inte att – om tycke uppstår – att vi skulle kunna gå in i ett gemensamt projekt och göra ett spel. Med Västanås estetik kombinerat med spelutvecklarnas digitala verktyg. Det skulle med all säkerhet bli ett väldigt unikt spel. Något som skiljde sig från mainstream. Spelet skulle skilja ut sig i spelvärlden på samma sätt som vi skiljer ut oss i teatersammanhang.

Hans personliga erfarenhet hittills vad gäller spel har mest handlat om att "leta svamp med Super Mario".

– För mig är det här ett första möte med spelvärlden. Jag vill lära mig att förstå hur den fungerar. Men det finns många här på teatern som har väldigt stor erfarenhet och kunskap. Magnus har spelat mycket och min andre son, Jon, var Europamästare i ett spel under en period.

Du har känt av den dragningskraft som ett bra spel kan ha?

– Verkligen. Sedan har också pandemiåret lärt oss att tänka digitalt på ett annat sätt i ett led att skapa produktioner. Det har öppnat dörren till den digitala spelvärlden. Mig veterligen har ingen teater gjort något liknande och det vore jäkligt kul att kunna visa upp ett så oväntat möte. Vem hade trott att Västanå skulle kunna bli ett spel?

Samtidigt måste väl Västanå vara bland de mest tacksamma teatrar att arbeta med i ett spelsammanhang, med tanke på den tydliga visuella framtoningen?

– Ja, så är det kanske. Vi väljer ofta historier som är historiska, som kommer från andra tider och vi har vårt folk-kulturspråk. Kanske man ser oss som gammaldags? Fast samtidigt, som du säger, det finns något i vårt tänk som är väldigt modernt. Teatern är ju på många sätt som Selma Lagerlöf – fast förankrad i den muntliga berättartraditionen och samtidigt väldigt modernistisk.

Artikeltaggar

EmbracerJakob Hultcrantz HanssonKarlstads kommunLeif StinnerbomNintendoNöje/KulturPatrick StandfastRegion VärmlandSelma LagerlöfSpelSpelutvecklingSunneTeaterThe Great JourneyVästanå teater

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.