Hoppa till huvudinnehållet

SS Åmålsviken siktar på finalrace

Publicerad:
Under helgen, 10–12 september, avgörs en tredje och sista deltävlingen i Allsvenskan i segling 2021.
Under helgen, 10–12 september, avgörs en tredje och sista deltävlingen i Allsvenskan i segling 2021. Foto: Daniel Stenholm

Under helgen, 10–12 september, avgörs en tredje och sista deltävlingen i Allsvenskan i segling 2021, i Västerås. Segelsällskapet Åmålsviken, SSÅV, ligger på en 11:e plats inför finalen och denna gång är hela besättningen, förutom en person, från Säffle.

– Målsättningen är definitivt att gå till finalracet, säger Tomas Skålén.

Det är inte bara jakten på serieseger som står på spel. I den sista deltävlingen i Västerås är både toppstriden och bottenstriden intressant. I toppen handlar det dels om en plats till nästa års Nord Stream Race, dels om platser till Sailing Champions League. De tre, och ibland fem, bästa klubbarna i ligaseglingen erbjuds plats i SCL nästa år där man får möta de bästa klubbarna från 20 andra nationers ligor.

Elfte plats för SÅÅV

SS Åmålsviken gör sin andra raka säsong i allsvenskan i segling med J/70-båtar och ligger inför finalen på en 11:e plats efter två av tre deltävlingar. Detta gör att de tyvärr inte har möjlighet att slåss om toppstriden i den totala tabellen.

SÅÅV:s lag består denna gång av: Tomas Skålén, Fredrik Pettersson, Gustav Skålén, Camilla Bäck och Katrin Steverding, vilket innebär att hela besättningen förutom Fredrik Pettersson är från Säffle.

– Vårt fokus ligger på denna deltävling, berättar Tomas Skålén, skeppare ombord i SSÅV:s besättning.

SS Åmålsviken siktar på att gå till finalrace - de ligger för nuvarande på en 11:e placering.
SS Åmålsviken siktar på att gå till finalrace - de ligger för nuvarande på en 11:e placering. Foto: Privat

Målsättningen är finalrace

I bottenstriden handlar det om de tre sista platserna. Här vill man helst inte vara - de tre sista klubbarna åker ur Allsvenskan och måste kvala för att komma med till nästa år. Kvalet till nästa års Allsvenskan avgörs i Marstrand 2–3 oktober. SÅÅV har inför den sista deltävlingen sju lag bakom sig, och fyra placeringar ner till bottenstriden.

– Vi bevisade i förra deltävlingen i Örnsköldsvik att vi kan vara med och slåss om topp-6-placeringarna och därmed gå till det avslutande finalracet på söndagen. Vi lyckades inte fullt ut då och slutade på en 7:e plats men målsättningen är definitivt att gå till final racet, säger Skålén.

Prognosen för den kommande helgen är tyvärr lätta vindar och SSÅV trivs generellt sett bättre i lite friskare vindar.

– Men vi har lärt oss med åren, att segla i det väder vi får och inte lägga fokus på sådant som vi inte kan påverka, avslutar en laddad Skålén.

Allsvenskan inför årets sista deltävling

KSSS

Stenungsunds SS

Hjuviks BK

SFS Hunnebo

GKSS

Halmstads SS

Ekolns SK

Örnsköldsviks SS

Upsala SS

Strängnäs SS

SS Åmålsviken

Ekerö BK

Gamla Stans YS

Stockholms 606-klubb

Malmö SS

Ljungskile SS

Runmarö YC

Skanör BK

Artikeltaggar

SeglingSS ÅmålsvikenTomas SkålénVästerås

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.