Hoppa till huvudinnehållet

Mellan repetitionerna på Säffleoperan rider Petra Nielsen hos Säffle RK

Publicerad:
Petra Nielsen passar på att rida hos Säffle Ridklubb när hon är ledig från repetitionerna av Billy Elliot på Säffleoperan.
Petra Nielsen passar på att rida hos Säffle Ridklubb när hon är ledig från repetitionerna av Billy Elliot på Säffleoperan. Foto: Jenni Jansson

När Petra Nielsen inte repeterar inför premiären av Billy Elliot på Säffleoperan är chansen stor att man hittar henne på hästryggen hos Säffle Ridklubb.

Petra Nielsen ska precis börja sadla en av ridskolans hästar när ST kommer till stallet på onsdagsförmiddagen. Den ståtliga gråskimmeln hon ska rida idag heter Zeus och hon berättar att det namnet fick henne att haja till när hon första gången hälsade på hos ridklubben. Dansläraren som Petra spelar i Billy Elliot säger nämligen vid ett tillfälle: ”Jag letar inte efter något fulländat, sprunget ur Zeus ögonbryn”.

– Det var ett tecken, att den första häst som jag hälsade på här heter Zeus! säger Petra med ett skratt.

Petra Nielsen tränsar hästen Zeus.
Petra Nielsen tränsar hästen Zeus. Foto: Jenni Jansson

Och nu är det alltså dags för den första ritten på Zeus. Petra leder ut honom till paddocken och går först runt en stund till fots innan hon sitter upp.

– Vi börjar lugnt eftersom vi inte känner varandra ännu, säger hon.

Musikalartisten, skådespelaren och sångerskan Petra Nielsen är en hängiven ryttare sedan många år. Intresset för hästar fanns redan som liten, men det var först i vuxen ålder som hon började rida på allvar. Det var strax efter att hon fyllt 30, när hon jobbade med musikalen Chicago på Oscarsteatern, som hon kände att hon ville fylla livet med något mer än jobb.

– Jag kände att jag ids inte bara leva för scenen. Jag kom att tänka på att jag gillade hästar när jag var liten och bestämde mig för att börja på ridskola.

Petra promenerar en stund med Zeus innan det är dags att sitta upp.
Petra promenerar en stund med Zeus innan det är dags att sitta upp. Foto: Jenni Jansson

2008 var hon med i Stjärnornas hoppning vid Stockholm International Horseshow, där hon tillsammans med andra kändisar som var nybörjare i ridsporten fick hoppa en bana i Globen. Efter det tog intresset för ridningen fart ordentligt.

– Då blev jag helt såld. Sedan skaffade jag en egen häst och har hållit på med fälttävlan.

I fälttävlan tävlar häst och ryttare i både dressyr, banhoppning och terränghoppning, vilket kräver mångsidighet.

På fritiden är ridningen Petra Nielsens stora passion.
På fritiden är ridningen Petra Nielsens stora passion. Foto: Jenni Jansson

– Det är precis som i musikaler där man ska kunna både sjunga, dansa och spela teater, säger Petra Nielsen.

När hon arbetar på olika platser i Sverige och även utomlands har det blivit en vana att söka upp en ridskola på plats för att rida på lediga stunder.

Hon berömmer Säffle RK och säger att det är trevligt att komma till ridskolan.

– Det är fantastiskt att få komma hit och vara med djuren och snacka med personalen.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHästsportPetra NielsenSäffleSäffle ridklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.