Insändare: Är vi fogligare i Värmlandsbro?

Insändare
PUBLICERAD:
Förslaget om att flytta skolbarn från Värmlandsbro till Eskilsäter har rört upp känslorna i Värmlandsbro.
Foto: Claes Österman
Det får finnas gränser för gränslösa dumheter med skolområdes-gränsen.

I ST den 11 september under rubriken "Elever i Värmlandsbro kan få byta till Botilsäter" står att läsa att Barn- och utbildningsnämnden undersöker möjligheten att flytta skolområdes-gränsen mellan Värmlandsbro och Botilsäter. Att barn som bor närmast Värmlandsbro ska få sin undervisning i Botilsäters skola och tvingas pendla dit.

Om detta hålls ett informationsmöte på Medborgarhuset den 23 september där föräldrar ska få tycka till. I artikeln Intervjuas Säffles Skolchef Erica Andrén om det låga elevantalet i Botilsäter som nu är cirka 40 fördelat på två klasser och att man därför vill flytta 10-20 stycken elever från Värmlandsbro ut till Botilsäter för att ”få en jämnare fördelning och att då enklare organisera stödresurser mellan skolorna”.

Mellan raderna verkar det som man inte kan få till det pedagogiska extrastöd som elever har rätt till ute i Botilsäter för att kostnaden är oförsvarbart hög. Därför så har man kommit på den fantastiska idén inne på BUN att sparka på gränspinnar och flytta på elever från förskoleklass upp till årskurs 6 för att jämna ut kostnaderna mellan skolorna.

Att vi som päron till drabbade barn kommer att tvingas åka tusentals mil under åren för att lämna och hämta ungar på fritids och att barnen blir lidande är något man redan har bedömt som en helt acceptabel möjlighet redan nu och gör mig illa till mods.

Kan man kanske få en liten reaktion från någon sömnig kommunpolitiker så här året innan val? Vad tycker ni egentligen? Det vore skönt om ni inte bara tog upp miljöaspekten med onödigt bilåkande, bränslekostnader, samt slitage på bilar som detta ställer till för redan hårt tidspressade föräldrar i ett av världens mest skilsmässotäta land.

Den västra delen av Värmlandsbro samhälle har en åldrande befolkning med en massa fina villor som snart kan befolkas av barnfamiljer men jag befarar att de inte kommer vilja bo här om man ska tvinga ut barnen för skolgång på Värmlandsnäs, och av precis samma orsak kan man omvänt inte stänga skolan Botilsäter.

Värmlandsbro skola har ju redan tvingats till eftergifter på bland annat sänkt personalantal för att man ska kunna hålla skolan öppen i Botilsäter.

De omedgörliga föräldrarna på Värmlandsnäs vägrade gå med på att stänga skolan i Botilsäter för något år sedan trots hot om detta från BUN. Är vi fogligare i Värmlandsbro?

Du förälder till barn som berörs av detta, gör din röst hörd så att detta bara resulterar till att bli stoff i mycket välbehövlig nyårsrevy och aldrig något annat. Jag ser framför mig hur man i sketchen ritar kartor inne på BUN och leker ”gissa skolan mitt lilla barn”.

När jag läser upp vad jag skrivit till mitt barn som går på mellanstadiet i Värmlandsbro får jag veta att klassföreståndaren i dag (måndag) ställt frågan rakt ut i klassen om någon skulle kunna tänka sig att byta skola. Ska vi kalla det dold marknadsundersökning (!?) utan att föräldrar blir informerade först - klantigt, hör ni!

Till sist: En uppmaning till skolchefen: Våga be om mer pengar till skolorna, håll dem vid liv och gör det nu! Det är valår nästa år. Mer pengar där de behövs för nya resurser i skolan utan att sparka på gränser till bekostnad av våra barn.

Tänk; kanske är det så att virila män och kvinns med tickande äggstockar vågar bosätta sig både i Värmlandsbro och på Värmlandsnäs om det finns resursstarka skolor på plats. Men tvinga inte barn till pendling.

Förälder i Värmlandsbro

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.