Hoppa till huvudinnehållet

Lämnar branschen för satsning på bostäder

Publicerad:
Martin Nord från Millesvik valde att inte lämna in någon ny intresseanmälan för att driva Örnäs camping. Han satsar nu vidare på bostäder.
Martin Nord från Millesvik valde att inte lämna in någon ny intresseanmälan för att driva Örnäs camping. Han satsar nu vidare på bostäder. Foto: Elinor Thuresson

Samarbetet med kommunen blev dessvärre lite kärvt på slutet, säger Martin Nord, men sammantaget är han nöjd med sin tid som arrendator av Örnäs camping.

– Vi har valt att inte lämna in någon ny intresseanmälan, säger han.

Nu tänker Martin Nord från Millesvik ägna mer tid åt sitt bostadsbolag i Åmål.

Under första halvan av årets turistsäsong var det ganska glest mellan campinggästerna på Örnäs. Sedan ökade trycket markant, ungefär när den gamla industrisemestern brukade ta sin början.

– Vid mitten av juli var verksamheten igång hyfsat. Då vågade sig norrmännen hit. Samtidigt hade vi även fler tyskar och holländare än normalt, säger Martin Nord, som drivit Örnäs camping ihop med hustrun Pia sedan 2015.

Mer än ifjol

Någon statistik finns ännu inte att tillgå. Säsongen pågår ytterligare några veckor.

– Men vi har inte haft samma beläggning som före coronan, säger Martin Nord. Däremot har det varit en enorm skillnad mot i fjol, särskilt i restaurangen.

Pia och Martin nord drev i många år verksamheten på Ekenäs.
Pia och Martin nord drev i många år verksamheten på Ekenäs. Foto: Jenni Jansson

En lite oväntad grupp som i större utsträckning än vanligt hittat hit är belgare. Tendensen har märkts på både turistbyrån och campingen.

– Jag har en hemsnickrad teori till ökningen, säger Martin Nord. Kanske är det så att turister som inte lyckats komma över till Norge blivit kvar i Sverige? Jag vet att vi haft tyska besökare som fått vända vid gränsen, eftersom de inte hade alla papper i ordning.

Söker inte nytt arrende

Den 30 september löper nuvarande kontrakt ut och det står redan klart att någon annan kommer basa över campingen nästa sommar.

– Vi har valt att inte söka om arrendet, säger Martin Nord.

Så ni är inte intresserade av den nya paketlösningen med camping, gästhamn, ställplats och vandrarhem under en och samma arrendator?

– Vi hade intresse för det tidigare, men sedan blev det strul med kommunen samtidigt som min fru sökte och fick ett jobb hon verkligen ville ha. Vi har drivit företag ihop under 30 års tid – och camping är ett typiskt familjeföretag – så jag valde att inte göra någon intresseanmälan på egen hand. Det hade blivit för tungt för en person.

Hur har tiden på Örnäs varit?

– Det har varit fantastiskt roligt. Vi har fått ett bra mottagande, även från lokalborna, särskilt nu under sista året.

Så det är lite vemodigt att lämna?

– Utan tvekan. Vi får komma tillbaka som vanliga campinggäster.

Och strulet med kommunen påverkar inte upplevelsen?

– Vi har släppt den frågan. I nuläget diskuterar vi bara hur vi ska avsluta snyggt.

När makarna från Säffle tog över Örnäs camping så drev de även Ekenäs gästhamn och restaurang på Arvika sjukhus. Nu är samtliga verksamheter avyttrade eller på väg att lämnas.

I stället kommer Martin Nord bland annat att ägna mer tid åt sitt bostadsbolag, BOVT, med bas på Västra Åsen i Åmål. För närvarande är bolaget helt ägnat åt förvaltning, men det kan även bli tal om nybygge framöver.

Artikeltaggar

ÅmålMartin NordNyheterÖrnäs campingSäffleTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.