Hoppa till huvudinnehållet

Många olika uttryck när kända konstnärer ställer ut i Säffle

Publicerad:
Foto: Jenni Jansson

En armé av Lars Lerin-huvuden i betong, färgsprakande måleri och spännande skulpturer. Det blir många uttryck under samma tak när några av Värmlands mest välrenommerade konstnärer ställer ut i Säffle.

Åtta konstnärer - Karin Broos, Marc Broos, Dan Lekberg, Gerd Göran, Ulla Magnusson, Lorraine Rantala, Ditte Reijers och Kjell Sundberg ställer ut tillsammans i Säffle under namnet ”Unga värmlänningar”. Det handlar om en återförening, för gruppen, som lärde känna varandra för 45 år sedan, har ställt ut tidigare under samma namn. Fast det var längesedan nu, berättar Dan Lekberg. Det var han som kom på idén att samla gruppen på nytt. Han jurerade Säffle Konstförenings vårsalong och då hör det till att jureraren får en egen utställning året därpå.

– Jag höll på med bokillustrationer då och tyckte att det skulle bli för smått för att ställa ut i Silvénska villan. Jag föreslog därför att Unga värmlänningar skulle ställa ut där istället och att jag skulle ställa ut på Galleri 2, berättar han.

 • Lorraine Rantala med en av sina skulpturer.
  Lorraine Rantala med en av sina skulpturer. Foto: Jenni Jansson
 • En lekfull skulptur av Gerd Göran.
  En lekfull skulptur av Gerd Göran. Foto: Jenni Jansson
 • Ett collage av Ulla Magnusson.
  Ett collage av Ulla Magnusson. Foto: Jenni Jansson
 • En skulptur av Ditte Reijers.
  En skulptur av Ditte Reijers. Foto: Jenni Jansson
 • En målning av Karin Broos.
  En målning av Karin Broos. Foto: Jenni Jansson
 • Kjell Sundberg med en av sina målningar.
  Kjell Sundberg med en av sina målningar. Foto: Jenni Jansson
 • Dan Lekberg ställer ut både separat på Galleri 2 och tillsammans med de andra konstnärerna i Toms verkstad.
  Dan Lekberg ställer ut både separat på Galleri 2 och tillsammans med de andra konstnärerna i Toms verkstad. Foto: Jenni Jansson
 • ”Monument över en vänskap” av Marc Broos.
  ”Monument över en vänskap” av Marc Broos. Foto: Jenni Jansson
 • Gerd Göran ställer ut flera målningar.
  Gerd Göran ställer ut flera målningar. Foto: Jenni Jansson

Säffle Konstförening som firar 50 år såg en återförening av de ”unga värmlänningarna” som ett ypperligt sätt att fira sitt jubileum på. Men man insåg snart att Silvénska villan inte skulle räcka till och därför fick man se sig om efter ett annat alternativ. Valet föll på Toms verkstad på Norelundsvägen, där Säffle Plåt tidigare hade verkstad.

På söndag öppnas portarna till utställningen, men redan på lördagen är det vernissage på Galleri 2 där Dan Lekberg också ställer ut. Han kommer bland annat att visa illustrationer till två romaner. En av böckerna är utgiven - Salome Alexandra av Lars Andersson. Den andra boken han gjort illustrationer till är klassikern Walden av Henry David Thoreau.

– Ord och bild har alltid intresserat mig, förklarar han.

I Toms verkstad ställer han ut två stora teckningar av ett kompakt lövverk, inspirerade av mötet med djungeln vid en resa till Mexico.

Skulpturer och måleri

Gerd Göran är ett känt namn i konstvärlden. 102 år gammal är hon gruppens äldsta medlem, men hon är fortfarande en mycket aktiv konstnär. I Toms verkstad ställer hon ut flera av sina färgstarka och abstrakta målningar. Hon har också med sig några lekfulla skulpturer gjorda av bland annat nylonstrumpor och handskar.

Ett av de mest iögonfallande verken är ”Monument över en vänskap” av Marc Broos, vilket består av en hel armé av avgjutningar i betong av Lars Lerins huvud. På utställningen finns också mycket intressanta skulpturer i brons av Ditte Reijers och i trä och terrakotta av Lorraine Rantala.

Skulpturerna som Rantala visar föreställer ansikten och olika kroppsuttryck.

– Det är något som intresserar mig och som jag återkommer till ganska ofta, säger hon.

Olika uttryck

Kjell Sundberg ställer ut målningar som han beskriver som halvabstrakta.

– Det finns oftast med något representativt i mina målningar, som en horisont, en husformation eller en trädsiluett. Men det har mer och mer blivit så att det bara handlar om färg och form, säger han.

En blandning av abstrakt och representativt är det också hos Ulla Magnusson, som ställer ut flera collage.

En annan slags konst visar Karin Broos på utställningen. Hennes stämningsfulla bilder är målade med i det närmaste fotografisk precision. Samtidigt är det just målningar, där finns något mer än om det varit ett fotografi.

”Unga värmlänningar” är Säffle Konstförenings sätt att fira 50 år och Käthy Nilsson hoppas på många besökare vid helgens vernissage.

– Det är fantastiskt att få ihop det här gänget. De har varit konstnärer i ett helt liv och det är några av de mest välrenommerade namnen som vi har i hela Värmland.

Artikeltaggar

Ditte ReijersGerd GöranKarin BroosKonstMarc BroosSäffleSäffle Konstförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.